Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilety_vidpovidi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
879.1 Кб
Скачать

3. Види структур управління.

Персонал (кадри) є найважливішою частиною організації і має складну взаємозв'язану структуру. Системний аналіз дозволяє розглядати персонал як взаємозв'язок структур, виділених по різних ознаках

Організаційна структура - це склад і підлеглість взаємозв'язаних ланок управління. В теорії управління розрізняють декілька видів організаційних структур управління, до основних з яких відносяться: лінійна, функціональна, лінійно-функціональна, матрична.

Функціональна структура відображає поділ управлінських функцій між керівництвом і окремими підрозділами. Розрізняють такі основні функції управління: управління стратегією розвитку, управління персоналом, управління соціальним розвитком, управління працею і заробітною платою, управління охороною праці та інше.

Ролева структура характеризує колектив по участі в творчому процесі на виробництві, комунікаційним і поведінковим ролям. Основними творчими ролями є: генератор ідей, ерудит, експерт, ентузіаст, критик, організатор. Комунікаційні ролі: лідер, діловод, координатор. Поведінкові ролі: оптиміст, нігіліст, догма тик, борець за правду та інші

Соціальна структура характеризує трудовий колектив по соціальних показниках (стать, вік, професія і кваліфікація, національність, освіта і ін.).

Штатна структура визначає склад підрозділів і перелік посад, розміри посадових окладів і фонд заробітної платні.

Білет№20

1. Роль та місце кадрових служб в системі управління персоналом

  1. Прогнозування і визначення поточної та перспективної потреби в кадрах та джерел її задоволення; уточнення потреби в підготовці спеціалістів через прямі зв’язки з навчальними закладами; розробка та реалізація заходів з поповненням трудового колективу.

  2. Планування та регулювання цілеспрямованого руху та професійно-кваліфікаційного росту кадрів; процесів їх вивільнення та перерозподілу.

  3. Організаційно-методичне забезпечення професійно-економічного навчання, підготовки та перепідготовки кадрів.

  4. Вмвчення професійних, ділових та особистісних якостей працівників на основі атестації, широкого використання психологічних та соціологічних досліджень; розробка рекомендацій з раціонального використання кадрів. У відповідності до їх можливостей та схильностей.

  5. Організація роботи з професійної орієнтації молоді; адаптація молодих спеціалістів на підприємствах, розвиток наставництва; вивчення причин плинності кадрів, динаміки змін трудового колективу, розробка заходів зі стабілізацією і вдосконалення його соціальної та демографічної структури.

  6. Забезпечення ефективного використання всіх форм матеріального і морального стимулювання працівників у відповідності з трудовою та соціальною активністю працівників.

  7. Введення кадрової документації.

2. Аналіз якісного складу кадрів. Робота з молодим спеціалістами.

Рівень якісного складу кадрів керівників і спеціалістів багато в чому визначає рівень ефективності функціонування організації. Аналіз якісного складу кадрів передбачає вивчення працівників за статтею, віком, освітою, кваліфікацією, стажем роботи та іншими соціал демографічними ознаками.

Велике значення в аналізі якісного складу кадрів надається також визначення показників ефективної розстановки персоналу за спеціальністю і ступенем раціональності використання працівників. Для цього досліджують основні показники посад:

  1. функціональний опис робіт чи видів діяльності на робочому місці;

  2. визначення рівня освіти працівника, необхідного для виконання функцій даної посади;

  3. стажу роботи чи досвід професійної діяльності, що необхідні для виконання даних робіт;

  4. спеціальність, необхідна для успішного виконання функціональних обов’язків. Ці показники визначають структуру вимог до працівників, що претендують на певну посаду.

Основними напрямками вдосконалення якісного складу спеціалістів та керуючих працівників є:

  1. Професійної орієнтації і професійного відбору управлінських кадрів, детальне вивчення особистих і ділових якостей працівників на основі науково – обґрунтованих оцінок, їх можливостей і результатів роботи;

  2. організація цілеспрямованої професійної підготовки кадрів управління в складі резерву для систематичного підвищення ділової кваліфікації і загально – освітнього рівня кожного працівника;

  3. організація оптимальної розстановки кадрів на основі сучасних форм і методів кадрової роботи;

  4. підвищення рівня виховної роботи з кадрами на основі врахування специфіки різноманітних категорій і груп управлінських працівників, а також правильна організація процесів їх виробничої адаптації.

Робота з молодими спеціалістами

В організаціях і на підприємствах поводиться таким чином. На основі укладених договорів з відповідними навчальними закладами проводиться попередній відбір майбутніх молодих спеціалістів. Одночасно з наказом про призначення на посаду, кожному молодому спеціалісту призначається наставник з числа високо – кваліфікованих майстрів.

Молоді спеціалісти, що закінчили технікуми чи училища, можуть бути направлені на роботи в якості робочих у відповідальності з переліком професій і кваліфікацій, що затверджені галузевими міністерствами та відомствами. Наставники на протязі року працюють із молодими спеціалістами передаючи їм досвід професійної діяльності.

Відділ кадрів слідкує за своєчасним складанням молодим спеціалістом і його керівником індивідуального плану споживання, який затверджується одним з керівників підприємства. Виконання плану систематично контролює керівник споживання. Копія плану зберігається в особистій справі молодого спеціаліста. По закінченню терміну стажування, молодий спеціаліст складає звіт і дає його комісії з підведення підсумків стажування. Ця комісія дає рекомендації для подальшого використання цього спеціаліста. Рішення комісії оформляється відповідним наказом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]