Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilety_vidpovidi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
879.1 Кб
Скачать

1. Сучасні стратегії управління людськими ресурсами

Вибір стратегії управління персоналу визначається реальними умовами роботи підприємства, з врахуванням яких можна вибирати такі стратегії:

  1. Стратегію економії затрат на персонал. Суть цієї стратегії полягає в тому, що залучають додаткову кількість працівників і звільняють їх при погіршенні економіки.

  2. Стратегію узгодження прогнозів, потреб персоналу з планами розвитку організації.

  3. Стратегію забезпечення підприємства висококваліфікованим персоналом.

  4. Стратегію додаткових вкладень у створення умов для раціонального використання персоналу.

Управління персоналом є складним і складовим компонентом управління організацією, складним воно є, тому що люди за характером відрізняються від інших ресурсів і вимагають особливих підходів і методів управління. Специфіка людських ресурсів виражається в тому, що по-перше, люди наділені інтелектом, їх реакція на управління є емоційною, продуманою, а не механічною; по-друге, люди постійно розвиваються і вдосконалюються; по-третє, відносини ґрунтуються на довготерміновій основі, оскільки трудове життя людини може подовжуватись протягом 10, 50 років. Управління персоналом в даний час повинно акцентувати увагу на таких позиціях:

  1. Людина – це джерело доходу;

  2. Вся діяльність організації спрямована на досягнення економічних результатів і одержання прибутку;

  3. Успішна робота можлива тільки при забезпеченні організацією високопрофесійним штатом працівників, фірма цінна своїми людьми.

Стратегія управління людськими ресурсами – визначення шляхів розвитку, необхідної компетенції всього персоналу і кожного її співробітника зокрема: іншими словами управління персоналом – це плани, що використовують можливості зовнішнього середовища для зміцнення і збереження конкурентоспроможності організації за допомогою своїх працівників. Управління людьми є основою управління організацією.

2. Управління профорієнтацією та адаптацією персоналу в організації

Профорієнтація являє собою систему заходів для профінформації, профконсультації, профвідбору і профадаптації, що допомагає людині обирати професію, яка найбільше відповідає потребам суспільства і її особистим здібностям і особливостям.

Адаптація – це процес активного пристосування людини до нового середовища.

Підрозділ управління профорієнтацією та адаптацією має виконувати такі функції:

  • Вивчення і прогнозування кон’юктури ринку праці, проведення заходів щодо адаптації до нього, здійснення відповідної переконструктуризації кадрового потенціалу;

  • Наймання і добір персоналу з використанням професіограм і описів робіт, тестування на інтерв’ювання працівників з метою кращої профорієнтації;

  • Розміщення кадрів за підрозділів, ділянками, робочими місцями, закріплення ротацій і внутрівиробничих переміщень кадрів, формування стабільного трудового колективу;

  • Добір лідерів із числа молодих працівників, які мають організаторський талант;

  • Організація взаємодіє з регіональною системою управління профорієнтацією та адаптацією на взаємовигідних умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]