Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilety_vidpovidi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
879.1 Кб
Скачать

Білет№1

1. Визначення кадрової політики

Кадрова політика – це система теоретичних поглядів, ідей, вимог, принципів які визначають основні напрямки роботи з персоналом. Вона спрямована на вирішення виробничих, соціальних та особистих проблем людей на різних рівнях відповідальності. ЇЇ завдання піднімати престиж підприємства, досліджувати атмосферу всередині підприємства, аналізувати перспективи розвитку потенціалу робочої сили в даному районі, узагальнювати і попереджати причини звільнень з роботи та інше. Кадрова політика визначає цілі, пов’язані з відносинами підприємства із зовнішнім світом та своїм персоналом. Основні частини розробки кадрової політики є: планування потреби в кадрах; навчання і підвищення кваліфікації; система регулювання; оплата праці.

2. Планування та прогнозування кадрової роботи

Основні види планування:

  • тривале (10-15 і більше років);

  • перспективне (5 років);

  • поточне (до 1 року).

Тривале. Має форму цільових комплексних програм «Кадри», яка передбачає такі напрямки роботи з кадрами:

Вдосконалення планування і організації кадрової роботи, створення комплексної, системи управління кадрами на основі вдосконалення ЕОМ, вдосконалення систем комплектування, підготовки і підвищення кваліфікації кадрів, поліпшення їх структури, зміцнення дисципліни праці і стабілізація виробничих колективів, підвищення творчої ініціативи і трудової активності працівників, їх культурного рівня.

На основі тривалих планів роботи з кадрами розробляють перспективні і поточні плани, які разом є єдиною системою планування кадрової роботи на виробництві, яка дозволяє комплексно реалізувати важливі процеси формування кадрових потенціалів підприємства, об’єднання галузі.

Перспективне. Містить три основні розділи, які відображають:

  • заходи по вдосконаленню складу кадрів працівників, керівників і спеціалістів;

  • заходи по підготовці, перепідготовці і підвищенні кваліфікації кадрів, створенню єдиної системи безперервної освіти;

  • заходи по вихованню кадрів.

Поточний план. Конкретизує показники тривалого і перспективного планів роботи з кадрами і відображає питання комплектування підрозділів необхідних працівників їх розстановки та навчання, оцінки діяльності та підвищення кваліфікації, контролю раціонального використання робочого часу і здійснення запланованих заходів по роботі з кадрами.

Планування кадрової роботи включає науково обґрунтоване визначення перспективної і поточної потреби в кадрах необхідних спеціальностей і кваліфікації, проведення організаційно-виховної роботи в трудових колективах.

Прогнозування застосовується для передбачення зміни структури і динаміки кадрової роботи на основі аналізу минулого та теперішнього. Прогнозування базується на основі переробки необхідної інформації. До основних методів планування та прогнозування відносяться:

  • балансовий метод планування (встановлення рівноваги між трудовими ресурсами та їх розподілом в зв’язку з потребами виробництва).

  • метод порівняльного аналізу, метод системного аналізу ,(передбачає вивчення та опис принципів роботи системи управління кадрами на виробництві).

  • моделювання, метод експертних оцінок, економіко-математичні методи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]