Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Общак.doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.6 Mб
Скачать

Огляд гранатомета у розібраному вигляді.

Для огляду гранатомета у розібраному вигляді:

провести неповне або повне розбирання і протерти частини насухо;

звірити номери частин і ретельно оглянути кожну частину і механізм, щоб переконатися, що на металевих частинах нема забоїн, вм’ятин, погнутостей зірваної різьби, іржі і бруду, а на дерев’яних частинах - тріщин і побитостей, які можуть порушити нормальну роботу механізмів.

При огляді ствола особливу увагу звертати на стан каналу ствола.

Для перевірки якісного стану каналу ствола потрібно підняти його на джерело світла так, щоб промені світла падали не прямо в око, а на стінки ствола; потім, повертаючи ствол, уважно оглянути канал ствола з боку дульної і казенної частин; при огляді розширеної частини каналу, наближувати ствол до ока, а при огляді дульної і казенної частини - віддаляючи від ока. В каналі ствола не повинно бути зколів хрому, іржі, тріщин, раковин, забруднення. На поверхні сопла допускається сітка поверхових тріщин внаслідок зносу і окремі ділянки із зколами хрому.

Гранатомет не повинен мати роздуття ствола, помітного у вигляді поперечного темного (тіньового) суцільного кільця (напівкільця) виявленого по випуклості металу на зовнішній поверхні ствола. Гранатомет із роздуттям ствола або вм’ятинами до стрільби не придатний.

Виявлені зміни (недоліки) в якісному стані каналу ствола повинні бути занесеними до формуляра гранатомета.

При огляді ствола ззовні перевірити чи нема забоїн на вирізі для фіксатора гранати і на планці для кріплення оптичного прицілу.

При огляді ударно-спускового механізму перевірити стан зовнішньої поверхні корпуса, кришки, щік, курка, спускового гачка, запобіжника і шептала, а також стан різьби і шліців на головках гвинтів, що кріплять шептало, кришку і щоки.

При огляді бойкового механізму перевірити чи не зношені і чи не поламані бойок, пружина бойка, ніпель і опорна втулка, чи нема в гнізді і отворі для бойка іржі, порохового нагару, забоїн і вм’ятин.

Огляд пострілів

Постріли оглядаються перед стрільбою і за наказом командира. При огляді пострілів перевірити, чи нема зовнішніх пошкоджень на підривнику, головній частині гранати, сопловому блоці, трубі реактивного двигуна і пороховому заряду. Постріли, що мають зовнішні пошкодження, застосувати до стрільби забороняється.

Несправності гранатомета, оптичного прицілу і ЗІП повинні усуватися негайно. Несправності, пов’язанні із заміною несправних частин запасними, усуваються у підрозділах. Якщо несправності гранатомета усунути в підрозділі неможливо, гранатомет відправити до ремонтної майстерні.

1.2 Заходи обережності при поводженні з гранатами рпг-18 та рпг-22.

При поводженні з реактивною протитанковою гранатою (РПГ) необхідно суворо дотримуватися наступних заходів безпеки:

- не допускати до поводження з гранатою осіб, які не вивчили будову гранати, а також не усвідомили заходів безпеки;

- збереження РПГ повинно здійснюватися у відповідності з правилами збереження боєприпасів;

- транспортирувати РПГ тільки в укупорці та не допускати її падіння;

- категорично забороняється здійснювати у військах розбирання РПГ або будь які ремонтні роботи, а також вилучати гранату з пускового пристрою, розводити та зводити труби до стрільби;

- не наносити удари і механічні пошкодження, не занурювати у воду.

При стрільбі реактивною протитанковою гранатою додержуватися заходів

обережності:

1. Не допускати без необхідності переведення пускового пристрою з похідного положення у бойове, розведення труб необхідно здійснювати безпосередньо перед стрільбою. Забороняється переведення пускового пристрою з бойового положення у похідне.

У випадку не використання гранати ( з розведеними трубами) необхідно розряджати гранату пострілом у бік противника.

Складання пускових пристроїв (без гранат) після пострілу та знищення не спрацювавши після другої осічки дозволяється тільки фахівцям служби ракетно--артилерійського озброєння.

2. В навчальній обстановці стрільбу бойовими гранатами по броні або танку треба вести тільки з окопу або іншого укриття, тому, що осколки від броні та гранати в окремих випадках летять на відстань до 150м. Люди , які знаходяться поза укриттями, повинні знаходитися не ближче 300м від цілі.

3. Слідкувати за тим, щоб при стрільбі реактивною гранатою позаду пускового пристрою у секторі 90º і не ближче 30м не знаходилися люди, боєприпаси, вибухові та запальні речовини.

4. В усіх випадках ведення вогню категорично забороняється:

- упирати казенну частину пускового пристрою в будь які предмети або грунт; між казенною частиною пристрою та стінкою окопу або іншого укриття повинно бути відстань не менше ніж 2м;

- вести стрільбу, якщо труба пускового пристрою засмічена брудом і т.і.;

- допускати до стрільби осіб, не маючих практичних навиків у виконання прийомів стрільби;

- чіпати гранати, які після стрільби на розірвалися. Такі гранати належать знищенню з дотриманням відповідних заходів обережності.

5. Дульна частина пускового пристрою при стрільби повинна знаходитися не ближче 20 см від бруствера або укриття , щоб виключити випадки торкання пір’ями стабілізатора гранати за грунт та інші предмети. У напрямку стрільби не повинно бути предметів , за які граната при польоті могла б зачепитися.

6. При стрільбі стрілець повинен розташуватися по відношенню до пускового пристрою таким чином, щоб уникнути ураження себе пороховими газами, які вириваються з казенної частини пускового пристрою.

7. При стрільбі з усіх положень треба застосовувати засоби захисту ушей.

8. Слідкувати, щоб у ствол пускового пристрою не потрапляли грунт, бруд, сніг та вода. При їх потраплянні – їх необхідно вилучити.