Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Общак.doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.6 Mб
Скачать

3. Можливі затримки при поводженні з комплексами і способи їх усунення.

Для контроля ПУ, ракеты и тепловизора в процессе хранения и эксплуатации используется контрольно-проверочная аппаратура 9В812М-1, 9В811М, 9В974, единая с комплексом "Фагот".

Перезаряджання пускового пристрою 9П151 після здійснення пострілу виконується у послідуючому порядку:

- встановити прапорець механізму пуску у положення “Поход” повертання прапорця уверх;

- віджати важіль механізму фіксації униз, повернути його за годинковою стрілкою до фіксованого положення та відпустити;

- зняти контейнери виробу 9М115;

- встановити наступний виріб 9М115 на ПУ 9П151 так, щоб зачеп контейнеру встав за виступом повзуна механізму фіксації, а вилка Ш3 ПУ 9П151 – перед розеткою Ш1 виробу 9М115;

- закріпити виріб 9М115, віджавши важіль фіксації униз та повернувши його проти годинкової стрілки до фіксованого положення.

Заняття №10 Реактивні протитанкові гранати.

Р еактивні протитанкові гранати призначені для боротьби з танками, самохідними артилерійськими установками та іншими броньованими засобами противника. Крім того вони можуть бути застосовані для знищення живої сили противника , які знаходяться у легких польових укриттях а також в спорудах міського типу.

Реактивна протитанкова граната є особиста зброя одноразового використання, у складі пускового пристрою у вигляді гладкоствольної труби телескопічного типу та гранати, яка розташована у пусковому пристрою.

Основні тактико-технічні характеристики.

характеристики

РПГ-18

РПГ-22

Калібр, мм

64

72,5

Довжина у похідному положенні, мм

705

755

Довжина у бойовому положенні, мм

1050

850

Маса, кг

2,6

2,7

Дальність прямого пострілу при Нц=2м, м

135

160

Прицільна дальність стрільби, м

200

250

Час на переведення у бойове положення, сек.

8-10

8-10

Початкова швидкість гранати, м/с

114

133

1. Призначення, ттх, будова і дія гранати рпг-18.

Реактивна протитанкова граната РПГ-18 має основні складові:

- пусковий пристрій з прицільним пристосуванням та ударно-спусковим механізмом,

- граната у складі кумулятивної бойової частини, реактивного двигуна та підривника.

Пусковий пристрій

Мал. 1 а) загальний вид, б) продольний перетин.

Пусковий пристрій призначений для здійснення пострілу і спрямування польоту гранати а також є контейнером для зберігання та транспортування гранати. Пусковий пристрій має внутрішню та зовнішню труби, які складають собою ствол.

На зовнішній трубі розташовані прицільний пристрій і спусковий механізм. Вона виготовлена з скло пластика та має основу, кожух, дві накладки та кільце.

Внутрішня труба має ударний механізм та механізм блокіровки. Вона виготовлена з алюміневого сплаву. На казенній частини труби є гумове кільце та розрізна втулка, до якої прикріплюється корпус а до нього – спис та прямуюча лінійка. Корпус призначений для розміщення ударного механізму, механізму блокіровки та запального пристрою.

Ударно-спусковий механізм призначений для здійснення пострілу та складається з спускового та ударного механізмів.

Спусковий механізм розташований в основному кожусі зовнішньої труби та складається з підпружиненого шептала, запобіжника з упором та списа.

Ударний механізм розташований у передньому гнізді корпусу та він призначений для розбиття запального пристрою, який розташований у задньому гнізді корпусу. Він складається з бойової пружини, заглушки, втулки та бойка, які з’єднанні між собою та насунуті на спис.

Механізм блокіровки розташований у задній частині корпусу, та призначений для блокування ударного механізму у похідному положенні , запобігання пострілу при не повністю розведених трубах пускового пристрою та блокування фіксатора труб, які знаходяться у бойовому положенні.

Прямуюча лінійка призначена для здійснення зв’язку зовнішньої та внутришньої труб. Вона складається з планки, роззагальнювача, копіра та вушка.

Прицільний пристрій призначений для наведення пускового пристрою у ціль, він складається з підпружинених мушки так діоптра, які розташовані на зовнішньої трубі. Мушка має скло з нанесеними прицільними марками та цифрами 5. 10. 15. 20. , які відповідають дальностям стрільби у 50. 100. 150. 200м.