Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Общак.doc
Скачиваний:
136
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.6 Mб
Скачать

Військовий інститут одеського національного політехнічного університету факультет підготовки офіцерів запасу

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри

службовець В.П.ДЄМІДКІН

___ . ___. 10

Методична розробка з програми військової підготовки студентів

за військово-обліковою спеціальністю:

Експлуатація та ремонт стрілецького озброєння і

Засобів ближнього бою ”

МОДУЛЬ 2.ВП.06

Будова стрілецького озброєння і засобів ближнього бою

Змістовний модуль 4.ПФ.С.01.ПР.О.01.01

Гранатомети та протитанкові ракетні комплекси

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри

Протокол від .___. ____. 10 . № ____

Одеса – 2010

І. Загальні організаційно-методичні вказівки щодо вивчення теми.

1. Навчити студентів основам будови гранатометів на протитанкових ракетних комплексів; формувати у них практичні навички в правильному користуванні засобами боротьби з танками; розвивати у тих, хто навчається, організаційні здібності щодо організації правильної експлуатації озброєння.

В результаті вивчення модуля студенти повинні

ЗНАТИ:

1. Призначення, класифікацію, тактико-технічні характеристики гранатометів, протитанкових ракетних комплексів та боєприпасів до них.

2. Фізичну сутність процесів, які відбуваються у вузлах і механізмах зразків озброєння.

3. Зміст і порядок виконання робіт щодо підготовки озброєння до бойового використання.

4. Можливі несправності зразків озброєння і способи їх усунення. Заходи та правила безпеки під час роботи з озброєнням.

ВМІТИ:

1. Організовувати заходи щодо підтримання озброєння підрозділів у справному стані та його готовність до бойового застосування.

2. Оцінювати тактико-технічні характеристики гранатометів та протитанкових ракетних комплексів для ефективного їх застосування в сучасному бою.

3. Самостійно освоювати нові зразки озброєння, організацію і технологію їх ремонту та технічного обслуговування. Використовуючи ПЕОМ знаходити та вивчати інформацію про нові розробки гранатометів та протитанкових ракетних комплексів іноземних держав.

4. На основі керівних документів, нормативно-технічної документації організовувати ї здійснювати правильну експлуатацію, обслуговування та зберігання озброєння підрозділів.

2. В підготовці фахівця модуль займає одне з провідних місць. Він забезпечує знаннями, вміннями і навичками, необхідними при експлуатації сучасних зразків засобів ближнього бою і самостійного освоєння нових. Студенти повинні вміти здійснювати повний комплекс заходів щодо підготовки засобів ближнього бою до бойового застосування також для виконання дефектації та військового ремонту у мирний та воєнний час.

3. Вивчення модуля базується на знаннях, які отримають студенти з модулів: “Методика роботи з гуманітарних питань ” , “Статути Збройних Сил України та їх практичне застосування (в т.ч. стройова підготовка)”. Знання та вміння, одержані під час занять, використовуються тими, хто навчається, при вивченні модулів: “Тактика (в т.ч. інженерне забезпечення, радіаційний, хімічний, біологічний захист підрозділів, організація зв’язку)”, “Стрілецька зброя та вогнева підготовка ” та будуть використовувати їх при вивченні модуля “Експлуатація та ремонт стрілецького озброєння і засобів ближнього бою ”.

4. Тема 3 вивчається протягом 6 семестру

заняття

Найменування заняття

Вид заняття

Кількість годин

1

Ручний протитанковий гранатомет РПГ-7В.

Гз

2

2

Підготовка гранатомета РПГ-7В до бойового використання.

Пз

2

3

30-мм автоматичний гранатомет на станку

АГС-17.

Гз

2

4

Будова автоматичного гранатомета АГС-17.

ГЗ

2

5

Будова і дія механізмів гранатомета АГС-17.

ГЗ

2

6

Підготовка гранатомета АГС-17 до бойового використання.

Пз

4

7

Протитанковий ракетний комплекс 9К115

“Метис ”.

Гз

2

8

Протитанковий ракетний комплекс 9К111 “Фагот ”.

ГЗ

2

9

Підготовка комплексів 9К115 та 9К111 до

бойового використання.

Пз

4

10

Реактивні протитанкові гранати.

Гз

2

11

Підготовка гранатометів та ПТРК до бойового використання.

Пз

6

Всього годин на вивчення теми, з них: Гз - 14; Пз - 16

45(30/15)

5. В результаті вивчення теми студенти повинні знати будову , принципи дії гранатометів та протитанкових ракетних комплексів, їх складових частин, можливі несправності та способи їх усунення, а також вміти виконувати заходи щодо підготовки засобів ближнього бою до бойового застосування.

Зразки гранатометів на протитанкових ракетних комплексів вивчати у такій послідовності:

призначення, організаційно-штатна належність і тактико-технічні характеристики зразків озброєння, які вивчаються;

загальна будова та складові озброєння;

фізична сутність процесів, які відбуваються під час бойового застосування зразків гранатометів на протитанкових ракетних комплексів;

ймовірні несправності озброєння та способи їх усунення;

заходи безпеки при поводженні з озброєнням.

При вивченні теми у першу чергу необхідно провести заняття з вивчення правил та заходів безпеки при поводженні та роботами зі зброєю, після якого прийняти залік зі знань заходів безпеки. Вимоги заходів безпеки при поводженні зі зброєю довести під особистий підпис в аркуші інструктажу.

6. Основною метою проведення групових занять є детальне вивчення студентами конструкції зразків гранатометів на протитанкових ракетних комплексів, її основних складових і механізмів.

Групові заняття проводити з навчальною групою у спеціалізованих класах, які обладнані стендами та іншими наочними приладами. На заняттях викладач повинен поетапно подавати новий матеріал з теоретичних питань, супроводжуючи його демонстрацією і показом зразків озброєння, їх складових частин, вузлів, механізмів, макетів тощо. Наприкінці заняття здійснювати контроль рівня засвоєння навчального матеріалу.

Навчальний матеріал групових занять доцільно викладати методом пояснювання в поєднанні з показом та постановкою проблемних питань. Під час пояснювання необхідно використовувати навчальні зразки озброєння, їх деталі, механізми, вузли та агрегати . Ефективність використання навчального часу досягати шляхом застосування мультимедійної техніки, технічних засобів навчання, плакатів та стендів.

7. Практичні заняття проводити в спеціалізованих класах з метою удосконалення практичних навичок студентів у роботі зі зразками гранатометів на протитанкових ракетних комплексів, в контролі їх функціонування та оцінці їх готовності до бойового застосування. При підготовці практичних занять необхідно намагатися, щоб кожний студент був спроможний виконувати практичне завдання (зі додатковими зразками озброєння, які вже вивчив). Практичне заняття повинно включати інструктаж із заходів безпеки при роботі з озброєнням, проведення попереднього контролю знань, умінь і навичок студентів, постановку загальної проблеми викладачем та її обговорення, розв’язування контрольних завдань, їх перевірку та оцінювання.

Основним змістом цих занять є самостійна індивідуальна робота студентів, відповідно встановленим їм завдань з наданням викладачем допомоги у разі необхідності. Під час проведення практичного заняття навчальна група розподіляється на дві підгрупи.

Заняття повинні бути забезпечені необхідною літературою, зразками озброєння, технічною документацією і технологічними картками. Під час виконання практичних робіт викладачеві необхідно контролювати якість і повноту виконання студентами завдань, дотримання ними заходів безпеки. Характерні помилки тих, хто навчається, необхідно виправляти , як правило, шляхом показу правильних прийомів роботи на матеріальній частині озброєння.

8. Самостійні заняття студентів проводяться з метою поширення і поглиблення знань, отриманих на заняттях під керівництвом викладача, а також удосконалення ними навичок в роботі з технічною літературою та експлуатаційною документацією.

Вони повинні здійснюватися з метою відпрацювання та засвоєння навчального матеріалу; закріплення та поглиблення знань, умінь та навичок; підготовки до подальших занять та контрольних заходів; формування у студентів культури розумової праці, самостійності та ініціативи у пошуку та набутті знань.

9. Перед проведення кожного заняття викладачеві треба провести інструктаж, при якому нагадати заходи безпеки при поводженні з конкретним зразком зброї та особливо небезпечні моменти при роботі з озброєнням; поясніти, що знання правил безпеки необхідно обов’язково виконувати завжди при поводженні з озброєнням.

На навчальних місцях (у кожній підгрупі ) обов’язково мати медичну аптечку поблизу стола викладача.