Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Общак.doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.6 Mб
Скачать

2. Будова пускового пристрою 9п151 і прицілу 1пн86.

Мал. 3 Пусковий пристрій 9П151

1 – механізм пуску, 2 – механізм фіксації, 3 – апаратурний блок 9С817,

4 – маховик механізму повороту, 5 – станок 9П152, 6 – тринога, 7 – рукоятка зажимання передньої ноги, 8 – сошник, 9 – бобишка, 10 – провушина, 11-механізм підйому, 12 – прилад наведення 9С816 з візирним пристроєм.

Мал. 4 Наземна апаратура управління.

1 – апаратурний блок 9С817, 2 – візирний пристрій, 3 - прилад наведення,

4 – патрон осушки.

Мал. 5 Снаряд у транспортно-пусковому контейнері.

а – вигляд зовні, б – вигляд у розрізі.

1 - контейнер, 2 - снаряд, 3 - стяжка, 4 - прапорець, 5 – задня кришка,

6 – зачеплення, 7 – батарея Т-457, 8 – розетка, 9 - передня кришка.

Мал. 6 Загальний вигляд снаряду 9М115.

Транспортно-пусковий контейнер складається з труби, передньої та задньої кришок. На передній частині труби закріплені розетка та батарея живлення.

Снаряд складається з блоку рульового приводу, бойової частини, реактивного двигуна, котушки провідної лінії зв’язку, стабілізатора і трассера.

Мал. 7 Снаряд 9М115 у розрізі.

1- контактний пристрій, 2 – кумулятивна воронка, 3 – заряд ВР,

4 – запобіжно-виконавчий механізм, 5 – гвинт, 6 – розгінно-маршева камера,

7 – пороховий розгінно-маршевий заряд, 8 – запалювач розгінно-маршового заряду , 9 – променевий запалювач повільної дії, 10 – трассер, 11 – консоль стабілізатора, 12 – стартова камера, 13 – пороховий стартовий заряд,

14 – запалювач стартового заряду, 15 – електрозапалювач, 16 – опорне кільце, 17 – котушка проводу зв’язку, 18 – лерка, 19 – проводи, 20 – тросик, 21 – вилка, 22 - блок рульового приводу, 23 – аеродинамічна лопасть.

Розбирання та збирання пускового пристрою 9П151 та її складових частин здійснюється тільки за необхідністю у спеціалізованих ремонтних майстернях із застосуванням контрольно-перевірочної машини КПМ 9В871-2.

Розбирання та збирання пускового пристрою 9П151 та витягнення ракет з транспортно-пускових контейнерів при експлуатації їх у військах категорично заборонено.

3. Загальний принцип дії комплексу.

Комплекс є безвідкатною зброєю. При вистрілі порохові гази, які втікають че­рез сопла двокамерного реактивного двигуна, створюють реактивну силу, яка виштовхує ракету з контейнера и розганяє її до задан­ої швидкості. До начала руху ракети руйнується задня кришка контейнера, внаслідок чого сила віддачі не створюється.

Початкова швидкість ракети - 90 м/с. На відстані 10м от пускового пристрою вмикається розгінно-маршевий двигун, котрий збільшує скорість снаряда до 180 м/с.

Після установки снаряда на пусковий пристрій оператор візуально або з допомогою ви­зірного пристрою веде спостереження в секторі обстрілу. Після виявлення цілі, опера­тор взводить механізм пуску і, спостерігаючи за цілю у визірний пристрій, з допомогою поворотного і під ємного механізмів поєднує центральний пересвіт сітки с центром цілі.

При натисканні на спусковий гачок здійснюється удар по бойку на батареї живлення. Бойок розбива­є капсель батареї, вона активізується і напруга потрапляє на наземну апаратуру управ­ління, яка автоматично контролює ви­хід батареї на режим.

З виходом батареї на режим наземна апаратура управління подає напругу на електрозапал передньої кришки контейнеру та для запалювач стартового двигуна. При спрацюванні електрозапалу передня кришка контейнера вибрасується вверх та вправо. При запалюванні стартового заряду порохові гази від сопел зривають задню кришку, підпалюють піротехнічний склад трассера та променевий запалювач заповільненої дії, який у свою чергу підпалює запалювач розгонко-маршового двигуна, який розганяє снаряд до швидкості у 180 м/сек.

Стартове перевантаження викликає спрацювання інерційного замикача та включення запобіжно-виконавчого механізму бойової частини снаряда. Після старту снаряд потрапляє у поле зору оптико-механічного координатора, який за допомогою широкопольного пеленгаційного каналу контролює положення світлової плями трассера відносно оптичної осі об’єктива. У відповідність з цим здійснюється перетворення команд управління, команди , які відповідають відхиленню снаряду від лінії візування , перетворюються у сумарні команди управління за каналами курсу та тангажу.

При зустрічі снаряду з цілю спрацьовує підривач, от його імпульсу детонує вибухова речовина вибухового заряду, створюється ку­мулятивний ( спрямований, зосереджений ) струмінь газів і расплавленного металу, який пробиває (пропалює) броню танків і других бойових ма­шин противника, уражаючи одночасно живу силу, яка знаходиться у них, озброєння и обладнання.