Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муніципальне право України Батанов 2008р..doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

1 Кутафин o.E., Шеремет к.Ф. Компетенция местных Советов. — м., 1986. — с. 4.

Це питання є одним із найбільш спірних у юридичній науці. Значною мірою дискусійність питання зумовлена збереженням та культивуванням у сучасній науці точки зору, яку було сфор­мульовано ще за радянських часів (абсолютно закономірної для тієї епохи), але, на наш погляд, доволі архаїчної з позицій су­часності, згідно з якою «діяльність місцевих рад є реалізацією на регіональному рівні всіх основних функцій держави»1. Так,

В.І. Борденюк1, О.Д. Крупчан2, О.О. Карлов3 вважають, що фун­кції органів місцевого самоврядування значною мірою є похід­ними від державних функцій, конкретизують їх.

Відомий вітчизняний учений-конституціоналіст М.І. Корнієн-ко вважає, що місцеве самоврядування є лише «формою здійснен­ня державних функцій» територіальними громадами та органами, які вони обирають, а правоздатність останніх «на незалежне й са­мостійне вирішення питань місцевого значення є не природною та невід'ємною, а встановленою законом і гарантованою державою»4. В іншій своїй праці він розглядає місцеве самоврядування як «де­мократичну форму децентралізації державно-владних повнова­жень на рівень відповідних органів місцевих самоврядування»5.

Менш категоричну позицію мають інші автори. Так, I.A. Гри-цяк, аналізуючи проблеми реалізації повноважень органів місце­вого самоврядування, звертає увагу не тільки на «природний ха­рактер повноважень органів місцевого самоврядування, зумовле­ний самою природою сільських, селищних і міських громад, а й їх самоврядно-владний характер як результат своєрідної транс­формації державно-владних повноважень Рад народних депута­тів»6.

1 Борденюк В. Місцеве самоврядування і деякі проблеми децентралі­зації влади // Вдосконалення законодавства України в сучасних умовах: Збірн. наук, статей. — К., 1996. — Вип. 1. — С. 34-35; Борденюк В.І. Де­які проблеми законодавчого визначення повноважень місцевого са­моврядування в Україні // Ідеологія державотворення в Україні: історія і сучасність: Матер. наук.-практ. конф. 22-23 листопада 1996 р. — К., 1997. — С. 322-325; Борденюк В. Муніципальна реформа: що, як і задля чого // Віче. — 1998. — № 7. — С. 74 та ін.

2 Крупчан О.Д. Про співвідношення системи органів виконавчої вла­ди і системи органів місцевого самоврядування // Державно-правова ре­форма в Україні: Матер. наук.-практ. конф. (листопад 1997 р.). — К., 1997. — С. 389.

3 Карлов A.A. Формирование института местного самоуправления. — К.,1993.—С. 79.

4 КорнієнкоМ. Державна влада і місцеве самоврядування: актуальні питання теорії і практики //Українське право. — 1995. — № 1. — С. 72.

5 Корнієнко М.І. Якою має бути реформа місцевого самоврядування та його органів // Конституція і конституціоналізм в Україні: вибіркові проблеми. Збірник наукових праць членів Товариства конституційного права з нагоди десятої річниці Конституції України, Конституційного Суду України та самого Товариства / Відпов. ред. Мартиненко П.Ф. і Кампо В.М. — К.: Купріянова, 2007. — С. 212.

6 Грицяк I.A. Правові та організаційні проблеми реалізації повнова­жень органів місцевого самоврядування: Автореф. дис. ... канд. юрид. наук. —К.,1993.—С. 7.

Також у літературі існує думка, що в одних випадках місцеве самоврядування є продовженням державної влади, в інших — не­залежним від держави інститутом, а в деяких — опонентом або на­віть ворогом1.

На протилежних позиціях стоять інші автори. Так, на недер­жавний характер діяльності рад та їх функцій звертають увагу М.Г. Смола та Г.В. Ветроумов2, Ю.М. Тодика3, І.В. Дробуш4 та інші вчені. Наприклад, A.A. Коваленко вважає, що держава лише санкціонує або делегує відповідні функції і повноваження органів місцевого самоврядування. Вона санкціонує ті функції і повнова­ження цих органів, які пов'язані з регулюванням питань місцево­го життя територіальних громад. Ці питання мають недержавний, тобто громадській (корпоративний) характер, оскільки своїм іс­нуванням зобов'язані громадянському суспільству5. Безпосеред­ньо за своєю природою, вважає І.В. Дробуш, функції представ­ницьких органів місцевого самоврядування є похідними від фун­кцій територіальних громад6.

Остання точка зору, на наш погляд, є більш справедливою. Ми вважаємо, що функції органів місцевого самоврядування перш за все є похідними від територіальної громади, це продовження фун­кцій цих спільностей. Ці функції переважно мають громадський, природний характер та є функціями представницьких органів міс­цевого самоврядування як органів муніципальної влади. Функції цих органів місцевого самоврядування зумовлені природою муні­ципальної влади як самостійного виду публічної влади, специфі­кою питань місцевого значення та мають другорядний характер щодо функцій територіальних громад — первинного суб'єкта му­ніципальної влади.

1 Бородкин Ф.М. Ценности населения и возможности местного са­моуправления // Социологические исследования. — 1997. — № 1. — С. 103.

2 Смола М., Ветроумов Г. Местное самоуправление: некоторые проблемы организации и деятельности // Юридический вестник. — 1996. — № 2. — С. 72.

3 ТодыкаЮ.Н. Основы конституционного строя Украины. — X., 1999. — С. 171.

4 Дробуш І.В. Поняття функцій представницьких органів місцевого самоврядування в Україні // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки; Редкол.: Ю.С. Шемшученко (голова ред.) та ін. Вип. 9. — К: Інститут держави і права ім. В.М. Корецького HAH України, Спілка юристів України, 2001. — С. 173-179; Дробуш І. Розме­жування функцій органів місцевого самоврядування та органів державної виконавчої влади // Право України. — 2001. — № 10. — С. 20-24.

5 Коваленко A.A. Конституційно-правове регулювання місцевого са­моврядування в Україні: питання теорії та практики. К., 1997. — С. 35.

6 Дробуш І.В. Функції органів місцевого самоврядування в Україні: Монографія. К., 2003. — С. 24.

Вищевикладене щодо функцій представницьких органів місце­вого самоврядування свідчить, що ці органи є основним репрезен­тантом інтересів територіальних громад. У практичному плані саме вони здійснюють функції муніципальної влади, пов'язані з задоволенням повсякденних потреб місцевих жителів.

Виходячи з соціального призначення муніципальної влади, — вирішення питань місцевого значення, — основними функціями місцевих рад є забезпечення оптимального соціально-економічно­го та культурного розвитку відповідних територіальних громад, забезпечення реальної участі жителів — членів територіальної громади у вирішенні суспільних справ, презентація і остаточне ви­раження волі та інтересів територіальної громади, контроль у вста­новлених законодавством випадках за діяльністю інших елементів системи місцевого самоврядування, зовнішня взаємодія та гармо­нізація інтересів територіальних громад та регіональних і держав­них інтересів тощо.

Окреслене нами коло функцій органів місцевого самоврядуван­ня — це найбільш важливі, стратегічні напрями і види їх діяль­ності щодо здійснення муніципальної влади. Сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання місцево­го життя (політичні, економічні, соціальні, культурні, екологічні тощо), віднесені Конституцією та законами України до їх відання, що зумовлює наявність відповідних функцій цих суб'єктів муні­ципальної влади.

Особливе місце в системі місцевого самоврядування має сіль­ський, селищний, міський голова, який є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), се­лища, міста. Він обирається відповідною територіальною грома­дою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шля­хом таємного голосування строком на чотири роки та здійснює свої повноваження на постійній основі. Відповідний сільський, селищний, міський голова організує роботу представницького ор­гану місцевого самоврядування, здійснює оперативно-розпорядчі функції, підписує рішення представницького органу, представ­ляє інтереси територіальної громади, фактично виступаючи га­рантом реалізації муніципальних прав жителів — членів терито­ріальної громади.

Природно, що левову частку питань, віднесених до відання міс­цевого самоврядування, сільський, селищний, міський голова ви­рішує разом із місцевою радою та її виконавчим комітетом. Проте ці посадові особи мають не тільки повноваження з організації ро­боти відповідної ради та її виконавчого комітету, а й ряд повнова­жень із безпосереднього вирішення питань місцевого значення, що виділяє їх як самостійний елемент системи місцевого самовря­дування, здатний самостійно виконувати велике коло самовряд­них функцій.

На наш погляд, функції сільського, селищного, міського голо­ви — це основні напрями і види муніципальної діяльності головної посадової особи територіальної громади (як гаранта реалізації пра­ва жителів — членів територіальної громади на участь в місцевому самоврядуванні) щодо вирішення питань місцевого значення в межах Конституції і законів України. Вони зумовлені специфікою його правового статусу як головної посадової особи територіальної громади та органів муніципальної влади1.

Наукові дослідження актуальних проблем правосуб'єктності сільських, селищних, міських голів як суб'єктів місцевого само­врядування, які були проведені останнім часом, дають змогу ви­діляти такі функції цих суб'єктів. Так, Ю.М. Кириченко, аналі­зуючи адміністративно-правові засади діяльності міських голів, виділяє представницьку, організаційно-розпорядчу, дозвільно-реєстраційну, контрольну, номінаційну функції. Крім того, вва­жає вона, оскільки міський голова є посадовою особою органу місцевого самоврядування, очолює виконавчий комітет міської ради, то він у повному обсязі здійснює функції керівництва: про­грамування, розпорядництво, нагляд та координація дій підлег­лих, стимулювання та виховання кадрів органів місцевого само­врядування2.

Більш вдалою, на наш погляд, є спроба класифікувати функції цих суб'єктів здійснена Ю.Ю. Бальцієм, який пропонує діференці-ювати їх за наступними критеріями: