Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муніципальне право України Батанов 2008р..doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

1 Токвіль а. Про демократію в Америці. — к., 1999. — с.69.

Але вважаючи, що за кожним конкретним питанням місцевого життя, враховуючи їх кількісну невизначеність, багатогранність та різноплановість, використовувати інститути прямої демократії не уявляється можливим, об'єктивно необхідні обрані демокра­тичним шляхом представницькі органи, що наділяються відповід­ними повноваженнями у вирішенні таких питань.

§ 3. Органи та посадові особи місцевого самоврядування в Україні

Пряма демократія як форма здійснення територіальною грома­дою місцевого самоврядування має виключно важливе значення з точки зору забезпечення пріоритетного положення територіальної громади в системі місцевого самоврядування. Проте на практиці переважна більшість питань місцевого значення, віднесених до сфери компетенції місцевого самоврядування, вирішуються обра­ними громадою та іншими органами місцевого самоврядування, тобто шляхом представницької демократії.

У зв'язку з цим доцільно зупинитися на аналізі поняття «ор­ган місцевого самоврядування» та на характеристиці їх окремих видів.

У структурно-організаційному плані орган місцевого самовря­дування становить певним чином організований колектив людей, який характеризується певними органоутворюючими ознаками, що в сукупності дозволяють відмежувати органи місцевого само­врядування від органів державної влади, інших державних та ко­мунальних установ, громадських організацій, господарських то­вариств тощо.

При цьому доцільно виходити з положень Конституції України (ст.ст. 5, 19, 38 тощо), згідно з якими органи місцевого самовряду­вання є самостійним видом органів публічної влади — вони не вхо­дять в систему органів державної влади. Такий підхід дає змогу виділити ознаки, що, по-перше, притаманні будь-яким органам публічної влади, в тому числі й органам місцевого самоврядуван­ня, по-друге, специфічні ознаки органів місцевого самоврядуван­ня як самостійного виду органів публічної влади.

У літературі, зокрема, виділяють такі найважливіші ознаки ор­гану публічної влади:

  1. за своєю внутрішньою структурою орган публічної влади — це система різних за характером, значенням, рівнем посад, що за­міщуються посадовими особами, наділеними спеціальним стату­сом;

  2. орган публічної влади завжди має статутно-правовий харак­тер, тобто на відміну від інших організацій він засновується на під­ставі Конституції і законів України, інших нормативних актів. При цьому визначений порядок формування органу передбачає, як правило, обрання або призначення його посадових осіб;

  1. заснування будь-якого органу публічної влади зумовлене не­обхідністю здійснення її завдань та функцій;

  2. визначальною ознакою органу публічної влади є наявність у нього публічно-владних повноважень, що дає змогу відокремити їх від інших держаних чи комунальних установ, які також утворю­ються для здійснення завдань і функцій публічної влади, але на відміну від органів не наділяються владними повноваженнями, наприклад, державні та комунальні заклади освіти1.

Специфічними рисами органу місцевого самоврядування (як самостійного виду органів публічної влади) є такі: