Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муніципальне право України Батанов 2008р..doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

§ 2. Територіальна громада — основа місцевого самоврядування в Україні

Вирішення багатьох проблем у теорії та практиці місцевого са­моврядування нерозривно пов'язане з дослідженням організацій­них та функціональних проявів життєдіяльності людини за міс­цем проживання. Оскільки місцеве самоврядування є насамперед вираженням самоорганізації, самодіяльності, самодисципліни громадян, то його формування як цілісної системи у межах всього суспільства з необхідністю повинно відбуватися у першу чергу на її низових щаблях, в первинних ланках. Зовнішньо формальним виразом самоврядування мешканців певних населених пунктів виступають територіальні громади — первинні суб'єкти публічної влади на місцевому рівні.

Поняття територіальної громади є порівняно новим та малодо-слідженим для юридичної науки України. Разом з тим, у західній соціологічній і правовій доктрині дослідженню місцевих співтова­риств приділялася серйозна увага, що пояснювалося насамперед функціонуванням у капіталістичних державах системи місцевого самоврядування і зростанням ролі локальної демократії в європей­ських інтеграційних процесах. Уже в 1955 p., вивчивши 94 визна­чення територіальних співдружностей, Дж. Хіллер дійшов виснов­ку, що, незважаючи на наявні розбіжності, у більшості з них най­більш важливими є такі ознаки: соціальна взаємодія, територія і загальний зв'язок (або зв'язки)1. З цього часу були сформульовані десятки інших визначень і ознак територіальних співтовариств2.

Дефініція «територіальна громада» як у працях вітчизняних учених, так і в чинному законодавстві характеризується різними підходами та кваліфікуючими ознаками. При визначені таких спільностей, за час конституювання інституту місцевого самовря­дування в Україні, вітчизняний законодавець оперував різними термінами: «територіальна самоорганізація громадян», «громадя­ни, які проживають на території», «населення адміністративно-територіальних одиниць», «територіальний колектив громадян».

1 Hiller G.A. Definitions of Community: Areas og Agreement // Rural Sociology. — 1955. — June. P. 778.

2 Так, K. Іонассен виявив у різних визначеннях місцевих колективів значний збіг таких елементів, як: 1) населення; 2) територіальна база; 3) взаємозалежність спеціалізованих частин співтовариства і поділ праці в ньому; 4) спільна культура і соціальна система, що інтегрують діяль­ність його членів; 5) усвідомлення жителями єдності і належності до спів­товариства; 6) можливість діяти на корпоративній основі для вирішення місцевих проблем. — Див.: Jonassen CT. Community Typology // Commu­nity Structure and Analysis. N.Y., 1959. — P. 20-21.

Діюча Конституція України та Закон «Про місцеве самовряду­вання в Україні» вводять категорію «територіальна громада», під якою розуміють сукупність жителів, об'єднаних постійним прожи­ванням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністра­тивно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

У чому ж полягає феномен територіальної громади? Чому саме ідея територіальної громади висвітлює філософію вітчизняної мо­делі місцевого самоврядування в Україні?

Багато вчених виступають за спрощене поняття територіальної громади1. Вважаємо, що соціально-правова конструкція цього ба-гатоаспектного явища містить у собі поняття населення як спільно­ти жителів, що об'єднані спільною діяльністю, інтересами та ціля­ми щодо задоволення потреб, пов'язаних із побутом, середовищем мешкання, відпочинком, навчанням, спілкуванням. Тобто перед­бачається відповідна «стійкість», «цілісність» місцевої спільноти, що об'єднується та характеризується системними зв'язками2.

Конструюючи ЇЇ теоретичну модель, слід мати на увазі, що тери­торіальна громада — це складна «кумулятивна» форма суспільної організації, сукупність людей (місцевих жителів) асоційованих на публічних засадах у межах певної території та об'єднана різнопла­новими ознаками системного характеру (зокрема демографічний і територіальний (земляцький) зв'язок, правовий і політичний зв'я­зок, майновий (економічний) і професійний зв'язок, мовний і релі­гійний (соціально-культурний) зв'язок тощо). Це об'єднання, яке не виключає права людини на індивідуальність, окреме житло та дозвілля, консолідує зусилля багатьох для досягнення бажаного усіма результату. Іншими словами, відбувається реалізація при­ватних цілей у публічно-правовій формі.