Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 7 семестр.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
416.26 Кб
Скачать

Розділ III. Розміщення господарських центрів та виробничих підрозділів сільськогосподарського підприємства.

Складання проекту землеустрою починається з розгляду організації виробництва та керівництва ним. Колективні сільськогосподарські підприємства можуть мати такі типові форми організації:

  1. З трьох ступенів - центральне керівництво, відділок, бригада. .

  2. З двох ступенів - центральне керівництво, бригада.

  3. З одного ступеня - цехова.

Кожному типу підприємства відповідає певний розмір господарства, його спеціалізація, кількість землі та сільськогосподарських угідь, в тому числі, кількість голів тварин, наявність населених пунктів та чисельність населення в них.

В першому типі підприємства відділок виконує функції основної виробничої одиниці - маэє свою землю, худобу, техніку, населений пункт та керує роботою виробничих бригад; центральне керівництво має свій населений пункт, центральну майстерню, транспорт - воно керує роботою відділів (до цього типу підприємства належить більшість радгоспів). В підприємствах цього типу доцільно мати центральний господарський центр та один з відділків розташовувати в одному населеному пункті.

В підприємствах другого типу керівництво розташовано в одному населеному пункті разом з тваринницькими фермами, там сконцентровано все виробництво та виробничі бригади (до цього типу належить частина радгоспів і більшість колгоспів).

В підприємствах третього типу виробництво концентрується в спеціальних цехах (наприклад, цехи рільництва, городництва), а кожний цех керує роботою спеціалізованих бригад та ланок.

Господарський центр підприємства в умовах України повинен розташовуватися в існуючому населеному пункті. Його доцільно розташовувати в центрі земель господарства за умови надійного транспортного зв’язку з усіма частинами території господарства, пунктами переробки сільськогосподарської продукції, найближчими залізничними станціями та пристанями.

Розташування господарського центру на території населеного пункту повинно бути пов’язане з перспективою розвитку населеного пункту. На території господарського центру розташовують: тваринницькі ферми, автомобільні парки, ремонтні майстерні, сараї, гаражі для сільськогосподарської техніки, склади, підприємства переробки продукції та збереження насіння, адміністративні будинки, приміщення для обслуговуючого персоналу.

Населений пункт, де розташований господарський центр, повинен виконувати функції культурного центру, а тому відповідати таким умовам: компактна форма розташування з найменшою площею мережі вулиць; можливість будівництва будинків -житлових та культурно-побутового призначення, а також садіння дерев; нормальний зв’язок з адміністративним центром району; належні екологічні умови; спокійний рельєф з загальним ухилом для відведення поверхневих вод.

Для визначення числа та розміру відділків в господарстві треба врахувати площу земель, розташування їх, концентрацію та спеціалізацію господарства, умови водо забезпечення.

В господарстві з невеликою площею ріллі за умови компактного розташування утворення відліку недоцільне. В господарстві з порівняно з великою площею pіллі, зі значним поголів’ям тварин організація відділків доцільна.

В зонах навкруги великих міст та в районах розвиненої промисловості доцільна овочева-молочна спеціалізація сільськогосподарських підприємств з високим рівнем інтенсифікації, доцільно розміщати в населених пунктах відділки як основні одиниці господарства.

Межі території відділків треба проводити по "живих урочищах" - річках, вздовж ярів, зелених насаджень. В умовах України в наш час господарські центри - відділки в господарствах вже існують, існують також тваринницькі ферми, які потребують реконструкції для збільшення поголів’я - за умови забезпечення кормами свого господарства. Розмір кожної тваринницької ферми встановлюється в процесі землеустрою, виходячи з місцевих та економічних умов.

Якщо проектується нова ферма, треба проробити декілька варіантів її розміщення з врахуванням капітальних витрат на будівництво (перевезення будівельних матеріалів, спорудження будівель, організація водопостачання, будівництво доріг та іншої інженерної інфраструктури).

Деякі сільськогосподарські підприємства мають допоміжні господарські центри: польові стани, літні табори, кошари тощо. Вони можуть мати або постійне або тимчасове призначення. Їх потрібно включати до елементів проектування при землеустрої.

Великі тваринницькі комплекси (великої рогатої худоби, свинарські, конярства, птахівничі тощо) інколи розташовані окремо від населених пунктів, за умови повної відповідності санітарно-екологічним та будівельно-планувальним вимогам.

На цих комплексах утворюється значна кількість гною; при застосуванні методу гідро змивання гною виникає потреба великої кількості води, тому доцільно організовувати біля цих комплексів зрошуване землеробство з використанням стічних вод (з організацією кормової сівозміни).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]