Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 7 семестр.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
416.26 Кб
Скачать

Розділ 1 Завдання та зміст внутрігосподарського землеустрою.

Внутрігосподарський землеустрій проводять після того, як виконано такі етапи земельної реформи:

1. визначено територію земель сільської ради.

2. визначено межі сільських населених пунктів,

3. проведено роздержавлення земель - визначено землекористувачів, які одержали державні акти з зазначенням площі земель користуванні в розмірі окремих угідь, та складено план території землекористувань.

Крім того, повинно бути вирішено питання розвитку інженерної інфраструктури та економіки на цілий адміністративний район або на частину його, до якої належить об’єкт землеустрою. Офіційно об'єктом внутрішньогосподарського землеустрою є господарство, утворене внаслідок роздержавлення державного господарства (наприклад, радгоспу) або колишнього колгоспу (сільськогосподарської артілі).

Але фактично об’єкт землеустрою складається не лише з нового колективного господарства (об’єднання землекористувачів), але й з інших землекористувань, що оформлені на землях колишнього радгоспу або колгоспу, а також з земель резервного фонду та громадського користування, які знаходяться в розпорядженні місцевої влади. Деякі елементи землеустрою (проектування доріг, заходи боротьби з ерозією ґрунтів, утворення лісосмуг тощо) розробляються також і на територію тих землекористувань, площі земель яких вносять окремими рядками до експлікацій, що складають, та враховують під час виконання інженерно-економічних розрахунків.

Внутрішньогосподарський землеустрій сільськогосподарського підприємства проводять з метою створення організаційних умов для ефективного використання землі, одержання високих сталих врожаїв, утворення надійної кормової бази для розвитку тваринництва, раціонального використання сільськогосподарських машин, боротьби з ерозією ґрунтів та впливом суховій. Землеустрій повинен вирішувати питання розвитку всіх галузей сільськогосподарського виробництва.

Проект внутрігосподарського землеустрою складається з таких елементів:

а) розміщення господарських центрів та виробничих підрозділів підприємства (ця робота пов’язана з складанням проекту планування населених пунктів);

б) розміщення магістральної мереж доріг;

в) організації сільськогосподарських угідь та системи сівозмін (з трансформуванням угідь та поліпшенням земель);

г) організації території сівозміни (розташування полів, доріг, захисних лісосмуг, джерел водопостачання);

д) організації території багаторічних насаджень (садів. ягідників, виноградників);

e) організації території сіножаті та пасовищ.

Склад елементів проекту землеустрою змінюється залежмо під зони розміщення об’єкту землеустрою (наприклад, на півдні України - залежно від системи зрошувальних каналів).

Всі елементи проекту землеустрою повинні бути між собою тісно пов’язані. В різні часи, склад внутрігосподарського землеустрою змінювався - від одної ріллі до всіх сільськогоспо-дарських угідь.

До складу проекту необхідно включати заходи боротьби з негативними явищами природи (ерозія ґрунтів, вплив суховіїв) та недоліками в розташуванні земель (вклинювання, через смужжя, ламані межі тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]