Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
44-71ПР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
437.25 Кб
Скачать

Робота 11. Дослідження дії шлункового соку за методом Метта

Мета досліду: ознайомитися з методикою визначення про­теолітичної активності шлункового соку за методом Метта.

Для роботи необхідно: шлунковий сік, 0,5 %-й роз­чин соляної кислоти, 0,5 %-й розчин соди, палички Метга, ста­канчики, лупа, терпуг, лінійка.

Хід роботи. Готують палички за методом Метта. Беруть чисті скляні трубочки діаметром не більше 2 мм і заповнюють їх ку­рячим білком, стежачи за тим, щоб в них не потрапило повітря. Заповнені трубочки кладуть на 10 хв у воду температурою 60 °С, а потім переносять у водяну баню з температурою 90 °Сна8-10хв. За цієї температури білок повністю зсідається. Після цього трубочки виймають і залишають на деякий час при кімнатній температурі. Для досліду трубочки розрізають на шматочки довжиною 1—1,5 см.

Дослід проводять за тією ж схемою, що у роботі 10. Різниця в тому, що замість фібрину в пробірки з шлунковим соком поміщають приготовлені заздалегідь скляні палички. Через 10 або 24 год від початку досліду вимірюють, скільки мілілітрів білка розщепилося з обох кінців палички. Згідно з правилом Шютца -Борисова кількість ферменту в шлунковому соку прямо про порційна квадрату його травної дії. Якщо, наприклад, перетрав-лювальна сила, за Меттом, дорівнює 4 мм, то кількість ферменту в пробі соку дорівнює 42= 16 ферментних одиниць.

Контрольні питання

1. Склад шлункового соку;

2. Ферменти шлункового соку.

' Робота 12. Дослідження дії хімозину!

і Хімозин, або сичужний фермент, у великій кількості міститься: у сичужному соку телят. Він переводить розчинений білок молока, казеїноген в нерозчинений казеїн, який випадає в осад. Активність хімозину виявляється в слабкокислій, нейтральній і слабколужній реакціях.

1 Мета досліду: вивчити дію хімозиму на молоко і виявити залежність дії ферменту від реакції середовища.

.' Для роботи неохідно: шлунковий сік, 0,5 %-й розчин соди, 2 %-й розчин щавлевокислого натрію, водяна баня, штатив з пробірками, термометр, спиртівка.

46

Хід роботи. Беруть чотири пробірки. В пробірку №1 нали-рють 2 мл шлункового соку; в №2 — 2 мл шлункового соку, нейтралізованого розчином соди; у №3 — 2мл кип'яченого шлункового соку; в №4 — 2 мл шлункового соку і 5-7 краплин 2 %-го розчину щавлевокислого натрію. В усі пробірки додають По 5 мл свіжого молока, перемішують і ставлять у водяну баню або термостат з температурою 37-39 °С на 10 хв. Після цього вий­мають всі пробірки і спостерігають, де відбулося зсідання молока (пробірки №1, 2). Звертають увагу на те, що дія хімозину найк-раше виявляється в нейтральній реакції.

Контрольне питання

Яке значення хімозину в шлунковому соку та де він використовується?

Робота 13. Дослідження целюлозолітичної активності

мікроорганізмів рубця

Мета досліду: ознайомитися з методикою визначення целю­лозолітичної активності мікроорганізмів рубця.

Для роботи неохідно: тварини з фістулами рубця, капсула з плексигласу, фільтрувальний папір (джерело целю­лози), бактеріологічні чашки, термостат, терези.

Хід роботи. Наважку 700-800 мг з висушеного до постійної маси фільтрувального паперу поміщають у капсулу, яку потім вводять в рубець через фістулу на певну глибину. Капсулу прик­ріплюють капроновою ниткою до кришки фістульної трубки. Через 24 год капсулу витягують з рубця, обережно виймають на­важку і промивають дистильованою водою. Після цього фільт­рувальний папір кладуть в бактеріологічні чашки, ставлять їх у термостат з температурою 60-70 °С на 2 год , а потім висушують До постійної маси при температурі 105 °С.

Целюлозолітична активність виражається в зменшенні маси смужки фільтровального паперу, інкубованого у вмісті рубця Протягом 24 год (у відсотках).

Контрольні питання

  1. Які види мікроорганізмів містяться в передшлунках?

  2. Як розщеплюється клітковина в рубці?

47

Виділення шлункового соку на молоко досягає максимуму на 2—3-ю годину й повільно знижується, повністю закінчується че­рез 5-6 год. Тривалість латентного періоду 8-Ю хв.

Аналогічно можна дослідити секрецію шлункового соку при згодовуванні тварині іншого корму.

Наприкінці досліду можна простежити за впливом гістаміну на шлункову секрецію. Для цього тварині під шкіру вводять 0,1%-й хлористоводневий гістамін в дозі 0,04мг/кг. Після його введення соковиділення різко зростає.

Контрольні питання

  1. Фази виділення шлункового соку.

  2. Чому на різний корм виділяється неоднакова кількість шлункового соку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]