Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
44-71ПР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
437.25 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Де утворюється жовч, який її хімічний склад?

  2. Значення жовчі в травленні.

  3. Як регулюється жовчовиділення?

Робота 24. Вивчення секреції соку підшлункової залози

і жовчі в гострому досліді

Мета досліду: прослідкувати за виділенням соку підшлун­кової залози та жовчі в собаки. Ознайомитися з регуляцією цих процесів.

Для роботи необхідно: собака, наркотична речовина, 0,5%-й розчин соляної кислоти, секретин, розбавлена жовч, операційний стіл, мотузки для фіксації, набір хірургічних інст­рументів, канюлі, градуйовані скляні трубки, гумові трубки, затискачі, трійники, акумулятор, індукційна котушка, мірні стаканчики, електроди, шприц, голки, шовк, вата.

Хід роботи. Собаку наркотизують і фіксують на операційному столі черевом догори. Вистригають волосяний покрив і розти­нають черевну стінку нижче мечоподібного відростка за серед­ньою лінією черева на довжину 8-Ю см. З-під правого підребер'я витягують дванадцятипалу кишку з підшлунковою залозою і визначають місце перебування великої панкреатичної протоки (див. рис. 34). Слід пам'ятати, що тканина підшлункової залози під час грубих маніпуляцій руйнується. У велику протоку підш­лункової залози вставляють скляну канюлю і за допомогою лігатури закріплюють її. Другу канюлю вставляють у жовчну про­току. На штативі фіксують дві градуйовані скляні трубки, які 3 ВДнують гумовими трубками з канюлями протоки підшлун­кової залози і жовчної протоки.

У центральний кінець стегнової вени вставляють канюлю.

Поблизу стравоходу знаходять блукаючий нерв і беруть його на лігатуру нижче гілочки, яка йде до серця.

У стегнову вену через канюлю'вводять 5-Ю мл секретину. Постерігають за посиленою секрецією підшлункової залози.

Слабким електричним струмом подразнюють блукаючий єРе^ Спостерігають за секрецією підшлункової залози.

Через деякий час у дванадцятипалу кишку вводять 10 мл 0,5%-j. Розчину соляної кислоти. Вимірюють кількість соку, ви­мого підшлунковою залозою.

59

У дванадцятипалу кишку вводять 10-15 мл 0,5%-го розчину соляної кислота, а через 10 хв — жовч. Спостерігають за виді­ленням жовчі. Жовчовиділення відразу посилюється. Одержані дані записують у зошит. Роблять висновки. Контрольні питання

  1. Як регулюється діяльність підшлункової залози?

  2. Які фактори впливають на виділення жовчі?

Робота 25. Секреція кишкового соку

Кишковий сік в сільськогосподарських тварин виділяється безперервно. Основним фактором, який викликає секрецію кишкового сок^є механічне подразнення слизової оболонки ки­шечника. Слід відзначити, що секреція кишкового соку може відбуватися і під час голодної періодичної діяльності шлунково-кишкового тракту. На всій довжині тонкого кишечника в сли­зовій оболонці розміщено ліберкюнові залози. У верхньому від­ділі дванадцятипалої кишки є бруннерові залози, які за своєю бу­довою і складом секрету нагадують залози пілоричної частини шлунка. Є в слизовій оболонці й бокаловидні клітини, які ви­робляють слиз. Внутрішня поверхня тонких кишок вкрита вор­синками.

Механічні й хімічні подразники діють на нервові утворення в стінці кишечника (мейснерові та ауербахові сплетення).

Мета досліду: ознайомитися з методикою отримання киш­кового соку. Простежити за впливом механічних й хімічних под разників на кишкову секрецію.

Для роботи необхідно : собака або іншатварина з ізо­льованою кишкою за Тірі-Велла, кульки з вовни, 0,2%-й .розчиї соляної кислоти, гумова трубка з дірочками, скляна лійка, мір­ний циліндр, стакани.

Хід роботи. Голодного собаку ставляють в станок. Перед де лідом тварину привчають стояти там. Підв'язують скляну лійї гцд отвори ізольованої кишки. Під лійку ставляють мірний і~ ліндр. Збирають порції соку, замірюють його і записують коз 15 хв, а в кінці досліду будують криву секреції. Сік виділяєтьс під час голодної діяльності кишечника. Під час спокою виді лення соку не відмічається. Голодні скорочення повторюютьс через кожні 1,5-2 год і тривають 15-30 хв.

Вводять гумову дренажну трубку з дірочками в ізольої кишку (краще в оральний отвір). Сік головним чином витікає ділянки кишки, в яку введено дренажну трубку. Через 15 або ЗО -

60

відмічають кількість виділеного кишкового соку і порівнюють з ^длькістю соку, добутого під час голодної діяльності кишечника.

Вводять в отвір кишки 2—3 невеликі кульки з вовни. Спос--дерігають, що через деякий час вони виходять із значною кіль-jdeno рідкого кишкового соку.

Вливають в кишку 0,2 %-й розчин соляної кислоти і про­мивають її фізіологічним розчином. При цьому спостерігається енергійне соковиділення. Роблять висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]