Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
44-71ПР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
437.25 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Яку реакцію має кров, за рахунок чого вона створюється?

  2. Як визначити реакцію крові?

Робота 34. Визначення буферності сироватки крові

Мета досліду: навчити студентів методики визначення бу­ферності сироватки крові. Вивчити фізіологічне значення її бу­ферних властивостей для організму тварин.

Для роботи не о хід но: сироватка крові, 0,1 %-й спир­товий розчин фенолфталеїну, 0,01 н. розчин їдкого натрію, два хімічних стакани та дві піпетки.

Хід роботи. В один хімічний стакан наливають 5 мл сироватки крові, в інший — 5 мл дистильованої води. В обидва стакани додають по краплі 0,1 %-го розчину фенолфталеїну. Потім ме­тодом підрахунку крапель титрують вміст обох стаканів 0,01 н. розчином їдкого натрію до слабофіолетового кольору, який не зникає протягом 1 хв. З досвіду виходить, що до сироватки крові необхідно додати лугу більше, ніж до води.

Контрольні питання

  1. За рахунок чого забезпечується буферність сироватки крові в організмі тварин?

  2. Яке значення мають буферні властивості сироватки крові для організму тварин?

3. Як вивчити буферність сироватки крові?

Робота 35. Підрахунок кількості еритроцитів

Мета досліду: вивчити методику підрахунку еритроцитів. З Ж - Я Р°б°ти необхідно: піддослідні тварини, кров, ^ й розчин хлористого натрію, спирт, ефір, спиртовий розчин На^Р Д^ взяття крові, покривні скельця, змішувачі

анжери) для еритроцитів, лічильні камери, мікроскоп, вата.

71


В 1 мм3 крові знаходяться мільйони еритроцитів. Кількість їх в крові змінюється залежно від віку, статі, продуктивності, пори року та інших факторів. Основна функція еритроцитів — перенесення кисню до клітин організму та вуглекислого газу, навпаки, — до легень. Вони адсорбують на своїй поверхні аАіШокислоти. Еритроцити ссавців — без'ядерні, мають форму Двовогнутого диска діаметром 5-7 мкм, товщиною 2-2,5 мкм. У РЩ амфібій і птахів еритроцити овальної форми, значно більші а Розмірами (11-13 мкм), мають ядро. Мета доі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]