Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
54-56 -фдд.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
68.61 Кб
Скачать

54. Суб'єкти правових бюджетних відносин

1. Бюджетні правовідносини- це суспільні відносини, врегульовані бюджетно-правовими нормами і пов'язані з формуванням, розподілом та витрачанням ресурсів бюджетної системи країни.2. Бюджетно-правові норми визначаютьправа та обов'язки суб'єктів бюджетних відносин, вказують на обставити, за яких учасники цих відносин стають носіями конкретних прав та обов'язків, і передбачають наслідки, які настають у разі невиконання вимог, встановлених цими нормами.3. Бюджетні повноваження поділяються на:— матеріальні - визначають зміст прав і обов'язків органів державної влади у сфері функціонування бюджетної системи; — процесуальні - передбачена законодавством сукупність прав та обов'язків державних органів у сфері бюджетного процесу. Рівні бюджетних прав: — вертикальний (між представницькими та виконавчими органами різного рівня) - базується на конституційних нормах, що розмежовують повноваження між органами державної влади; — горизонтальний - ґрунтується на конституційних нормах про розподіл компетенції між гілками влади. Групи бюджетних прав: — повноваження у галузі зведеного бюджету - ґрунтуються на забезпеченні єдності бюджетної системи; проведенні єдиної бюджетної політики; — повноваження у галузі державного бюджету - це повноваження з формування, розподілу і використання коштів державного бюджету; — повноваження у галузі місцевих бюджетів - повноваження органів місцевого самоврядування.

4. Суб'єктами бюджетних правовідносин виступають:держава Україна, яка діє, як правило,в особі уповноважених нею органів - Верховної Ради України, Президента України, КабінетуМіністрів України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самовря­дування. Учасниками бюджетних правовідносин також є центральні та місцеві органи вико­навчої влади. Серед державних органів виконавчої влади слід виокремити Міністерство фі­нансів України, Державне казначейство України, Головне Контрольно-ревізійне управлінняУкраїни, Державну податкову адміністрацію України тощо.

5. Бюджетні повноваження ПрезидентаУкраїни:— підписує закон України про Державний бюджет і закони України про внесення змін і доповнень до закону про Державний бюджет, а також інші закони; — має право вето відносно прийнятого Верховною Радою України закону про Державний бюджет України з наступним поверненням його на повторний розгляд; — має право законодавчої ініціативи - видає укази і розпорядження з питань, не врегульованих бюджетним законодавством;6. Бюджетні повноваження Верховної Ради України ПрезидентаУкраїни — визначає бюджетну політику держави; — приймає постанови про основні напрямки бюджетної політики; — затверджує показники соціально-економічного розвитку країни, необхідні для формування бюджетів; — приймає законопроекти, які приводять до зміни дохідної і видаткової частин бюджетів;7. Бюджетні повноваження Кабінета Міністрів України — розробляє і подає Верховній Раді України основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України, проект Основних напрямків бюджетної політики, проект закону про Державний бюджет України, звіт про виконання Державного бюджету України; — забезпечує виконання закону про Державний бюджет України; — розраховує показники зведеного бюджету України і готує звіт про його виконання; — подає інформацію щодо прийнятих законодавчих і нормативних актів на виконання закону про Державний бюджет України; — приймає рішення відносно використання закону про Державний бюджет України; — приймає рішення відносно використання резервного фонду Державного бюджету України; — приймає рішення про здійснення запозичень в обсягах і на умовах, визначених законом про Державний бюджет України;8. Бюджетні повноваження Міністерства фінансів України України

— готує і узагальнює документи та матеріали, необхідні для формування проекту Основних напрямків бюджетної політики; — розробляє проекти нормативів бюджетної забезпеченості; — складає проект Закону про Державний бюджет України; — організовує виконання Державного бюджету України; — організовує методичну роботу з питань фінансово-бюджетного планування для адміністративно-територіальних одиниць; — розробляє і затверджує річний розпис Державного бюджету України; — здійснює обслуговування державного боргу України; — подає Кабінету Міністрів України звіт про виконання Державного бюджету; 9. Бюджетні повноваження Національного банку України України— визначає основні принципи грошово-кредитної політики України; — розробляє законопроекти, пов'язані з формуванням дохідної та видаткової частин бюджету і готує пропозицї до проекту закону про Державний бюджет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]