Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
44-71ПР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
437.25 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Фізіологічний механізм жуйки.

  2. Жуйний період і його тривалість.

• Робота 17. Дослідження моторної функції рубця

Корм в рубці жуйних перемішується і просувається від його переддвер'я до сичуга завдяки сильним скороченням м'язів пе­редшлунків.

М'язи у стінці рубця розміщені в різних напрямках (віяло­подібно). Спочатку скорочується стравохідний жолоб і сітка, а потім рубець.

Мета досліду: вивчити моторну діяльність рубця жуйних тварин.

Для роботи необхідно: корова, сіно, буряк, румі-нограф Горянової, секундомір.

Хід роботи. Скорочення рубця досліджують в ділянці лівої голодної ямки, надавлюючи кулаком правої руки на черевну

50

стінку. Кожні 2 хв у великої рогатої худоби відбувається 2-5 скорочень рубця, у вівці — 3-6, у кози — 2-4. При скороченні м'язів рубця відчувається тиск на руку дослідника.

Моторна діяльність рубця вивчається за допомогою румі-нографа. Для цього в ділянці лівої голодної ямки тварини зак­ріплюють румінограф і записують скорочення рубця протягом 5-S хв. Більші хвилі на румінографі відображають скорочення рубця, малі — обумовлені дихальними рухами. Скорочення руб-Ця записують в голодної тварини, а потім при годівлі, одержані дані румінограми аналізують. У фістульних тварин реєструють скорочення рубця через фістулу. На рис. 38 цифрою 1 позначено хвилі, обумовлені скороченням черевних м'язів під час дихання; ■* — момент відригування жуйки; 3, 4 — перистальтичні та ^ггиперистальтичні скорочення рубця.

Контрольні питання

  1. Які методи дослідження рухової функції рубця?

  2. Які фактори впливають на рухову функцію рубця?

  3. Яке значення рухової функції рубця?

Робота 18. Евакуаторна функція шлунка

"Міст шлунка надходить в дванадцятипалу кишку порціями почергове відкриття і закриття лілоричного сфінктера, шлунка надходить до кишечника тоді, коли він стає

51

напіврідким або рідким. В шлунку грубий корм затримується 8-І год, а вода і рідка їжа залишають шлунок за 2 год.

На евакуацію вмісту шлунка в кишечник впливає низка ф; торів: вид корму, консистенція, рН, осмотичний тиск, темпер; тура, ступінь наповнення дванадцятипалої кишки.

Перехід вмісту шлунка в дванадцятипалу кишку можна cm стерігати на собаці з фістулами шлунка і дванадцятипалої кишки

Мета досліду: вивчити евакуаторну функцію шлунка.

Для роботи необхідно: собака з фістулою шлунка (: В. О. Басовим), станок для фіксації тварини, 1 %-й розчин со, 0,3%-й розчин соляної кислоти, 10 %-й розчин глюкози, молокі олія, рідка манна каша, водопровідна вода, плитка, термомі гумова трубка з лійкою, затискач, мірний циліндр.

Хід роботи. Вивчення евакуаторної функції шлунка кра проводити в собаки з двома фістулами — шлунка і дван; цятипалої кишки. Перед дослідом тварину витримують на лодній дієті й промивають шлунок.

Через зонд в шлунок собаці вводять 500-800 мл теплої вод: при відкритій трубці дванадцятипалої кишки. Воду, що витікає цієї фістули, збирають і вимірюють. Відмічають час повного п< реходу води до дванадцятипалої кишки.

Евакуаторну функцію шлунка можна вивчати на собаці й однією фістулою. Собаку витримують на голодній дієті. Шлуно: промивають теплою водою. У фістулу шлунка вставляють короіі з скляною трубкою, яку з'єднують гумовою трубкою з лійкою! Через лійку в шлунок вливають 200 мл теплої (30-35 °С) водо^ провідної води.

Через 10 хв відкривають затискач на трубці, зливають воду і шлунка, вимірюють її кількість. Потім цю воду знову вливають і шлунок і через 10 хв випускають в мірний циліндр. Визначаютї кількість води, що пройшла з шлунка в дванадцятипалу кишк за 20 хв досліду. Дослід повторюють у тій послідовності прі введенні в шлунок 200 мл 10 %-го розчину глюкози, 200 мл 3 %-п розчину соляної кислоти, 200 мл 1 %-го розчину соди і 200 мі олії. Будують криві швидкостей евакуації цих речовин порівнюють між собою. Переконуються в тому, що перехід вміст] з шлунка в кишечник залежить від хімічних і фізични властивостей вмісту (рН, виду корму, продуктів гідролізу, тем| ператури, консистенції). Швидче за все переходить з шлунка вода а довше в ньому затримується жирна їжа. Це пов'язано виділенням ентерогастрону, який гальмує моторику та евакуації вмісту.

Контрольні питання

  1. Суть пілоричного рефлексу.

  2. Які фактори впливають на евакуацію вмісту шлунка та кишечник?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]