Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 7 семестр.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
416.26 Кб
Скачать

Розділ X. Технічне проектування.

Перед складанням проекту внутрігосподарського землеустрою на проектному плані (точній копії плану оригіналу зйомки) повинні бути нанесені всі тверді точки (з відомими координатами) на межах землекористувань.

В процесі проектування виробничих центрів, меж населених пунктів, доріг, полів сівозміни та інших елементів проекту на проектний план наносять проектні точки, лінії та фігури.

Площі фігур, які наносять н план, обчислюють спочатку наближено - або одним обводом планіметра, або графічно, за формулами геометрії без складних обчислень.

Після погодження проекту виконують остаточні обчислення елементів проекту - кутів, довжин ліній та координат проектних точок. Частину координат проектних точок одержують графічним методом, з урахуванням деформації плану. Довжину ліній між цими точками обчислюють розв'язанням оберненої геодезичної задачі.

Координати точок на межах землекористувань та населених пунктів, точок на зламах доріг державного значення, смуги відводів каналів, кутів кварталів населеного пункту обчислюють аналітично.

Всі обчислення виконують в спеціальному зошиті проектування та відомості обчислення координат (записи роблять чорнилом). Для обчислення вибирають найбільш раціональні методи заповнюючи спеціальні схеми, що дає змогу вести контроль.

Внутрішні кути та румби ліній обчислюють до цілих мінут, довжину ліній та координати точок - з точністю 0,1 м. Площі обчислюють до сотої долі гектара, заокруглюючи в експлікаціях до 0,1 га.

Для обчислення координат проектних точок використовують лінії, що утворюють теодолітні ходи, які можуть бути такі:

  1. хід між двома твердими точками з відомими дирекційними кутами твердих ліній, прилеглих до кінцевих точок лінії;

  2. хід між двома твердими точками, коли відомі лише координати кінцевих точок ходу;

  3. висячий хід з однієї або двох ліній від твердої точки з відомим дирекційним кутом прилеглої твердої лінії.

Ці ходи обчислюють в декількох порядках (без утворення вузлових точок), послідовно пов'язуючи один хід на другий. При проектуванні доріг або смуги каналів в хід першого порядку ув'язки включають лінії з одного боку, а інший бік входить до другого порядку обчислення, для якого точки на лінії першого порядку вважають твердими.

Для обчислення загальної площі полігону його розбивають на декілька частин - полігонів меншою кількістю точок.

За наявністю криволінійних меж площу між лініями магістрального ходу та криволінійною межею обчисляють планіметром або графічно і додають до площі полігона, обчисленого за координатами.

В межах полігона, площа якого обчислена за координатами, утворюють секції з межами -дорогами, річками тощо. Площа секції приблизно 150-250 га. Площі секцій обчислюють або механічним методом при двох положеннях полюса КП та КЛ - двома обводами в кожному, або графічним.

Допустима нев'язка в площі f обчислюється за формулою:

при механічному методі

при графічному методі

де М - знаменник чисельного масштабу плану;

Ρ - площа полігона, га.

Одержану нев'язку розподіляють пропорційно площі на всі секції. Всередині секції обчислюють площу окремих контурів методами: графічним, механічним або за допомогою палетки.

Планіметром контур обводять двічі (при одному полюсі). Допустима нев'язка не повинна перевищувати величини

де μ - ціна поділки планіметра; n - число контурів;

М- знаменник чисельного масштабу плану; Ρ - площа секції в га. Площі вузьких контурів, що не визначені в масштабі плану, включають до площі обох суміжних контурів порівно, після чого виключають з площі обох контурів.

Площі об'єктів, складених з вузьких смуг з постійною шириною (дороги, що визначені однією лінією, посадки вздовж доріг, канави) обчислюють графічно.

Площі вкраплених в контур ділянок під час обчислення віднімають від площі контуру.

За умов складної та великої кількості контурів проектування поля сівозміни виконують так званим набором контурів - проектована площа складається з певної кількості контурів, що утворюють необхідну площу.

Площі ділянок, що належать іншим землекористувачам, але нанесені на план землеустрою, також обчислюють і записують в експлікацію окремими рядками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]