Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ З ДИФЕРЕНЦІЙНОЇ ПСИХОЛОГІЇ 2009.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
384 Кб
Скачать

3. Індивідуальні детермінанти процесу навчання і шкільна успішність

Шкільна успішність залежить від особистісних особливостей, детермінованих сімейним середовищем, від мотивації, інтересів, настійливості, рівня адаптації серед однолітків.

До найважливіших детермінант індивідуалізації в процесі навчання відносять параметри пізнавальних процесів, за якими відрізняються учні. Так, аналітичний когнітивний стиль (орієнтація на різницю в процесі сприйняття і мислення) виявляється ефективним при наступному програмному навчанні – низький темп пред’явлення навчальної інформації, велика кількість повторень, мала варіативність навчальних завдань, акцент на мимовільне запам’ятовування і саморегуляцію функціонального стану.

Вивчення впливу параметру полезалежності / поленезалежності на характер засвоєння навчального матеріалу показало, що у поленезалежних понятійна інформація структурована більш ієрархічно, ніж у полезалежних.

З індивідуальною специфікою навчання пов’язані багато психологічних властивостей.

Екстраверсія – інтроверсія. Хоча екстраверти є більш швидкими на початковому етапі екзамену, у порівнянні з повільними інтровертами, вони швидше здаються, зустрівшись з труднощами. Навчальна стимуляція, цілком достатня для екстравертам, виявилася надмірно інтенсивною для інтровертів (як учнів, так і вчителів).

Тривожність. При виконанні складних завдань на рішення проблем, пов’язаних зі стресом для особистості, висока тривожність знижувала ефективність виконання в учнів з високим рівнем ІQ, у порівнянні з низькотривожними. Високотривожні діти намагаються використати безпечні способи прояву своєї тривоги і ворожості; вони також менш схильні досліджувати невідомі ситуації.

Зворотній зв’язок під час контролю за навчанням підсилює стан тривожності. Високотривожні суб’єкти роблять значно менше помилок при наявності зворотного зв’язку, ніж без нього.

Імпульсивність – рефлексивність. Імпульсивні гірше справляються з завданнями на рішення проблем, де не вказані альтернативні відповіді. У задачах на розпізнавання стимулів рефлексивні використовують більш консервативні стратегії, і тому виявляються більш точними. Проте в задачах з підвищеною складністю імпульсивні також намагаються використати консервативні стратегії.

Рефлексивні менш чутливі до винагород. Зате винагороди імпульсивних призводять до затримки часу відповіді. Ступінь імпульсивності зменшується при винагородах і збільшується при його відсутності.

4. Пізнавальні стилі в учбовій діяльності

Виділяють три основних групи факторів, які обумовлюють стиль учбової діяльності:

    1. пов’язані з відмінностями у динаміці впрацьовування у навчальну діяльність та втомлюваність;

    2. обумовленість об’ємом розумової діяльності;

    3. вплив напруги (за силою нервової системи).

Також значно впливає рівень екстраверсії-інтроверсії, пластичність-ригідність та особливості компенсаторної діяльності.

Лекція восьма ДиференціЙно-психологічні аспекти професійної діяльності

  1. Диференційно-психофізіологічні аспекти становлення професіонала.

  2. Монотонна діяльність і типологічні особливості.

  3. Діяльність в екстремальних умовах.

  4. Стилі професійної діяльності.