Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ З ДИФЕРЕНЦІЙНОЇ ПСИХОЛОГІЇ 2009.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
384 Кб
Скачать
  1. Психомоторні стилі

Психомоторний стиль – стійка система способів, або прийомів, здійснення суб’єктом різних форм активності. Психомоторний стиль характеризує індивідуальність з точки зору її психомоторної експресивності, тобто тілесної, невербальної виразності.

Виділяють різні рівні в організації психомоторного стилю, що відповідають:

  • фізичному виміру (розмір, швидкість, плавність);

  • фізіологічному виміру (тонічні скорочення м’язів в результаті прийняття пози, перевага направлених всередину чи назовні рухів рук);

  • кодування значень рухів як наслідок індивідуальної або міжособистісної поведінки (експансивні, агресивні рухи, аутистичні жести), тобто як частини комунікативного процесу.

Вчені Д.Кемпбел і Д.Фіске за допомогою факторного аналізу виявили міжіндивідуальну стійкість щодо незалежних між собою показників графомоторики (розмір, тиск, вуглуватість, протяжність) при виконання різних завдань (копіювання, письмо, малювання).

Також люди вирізняються рівнем перцепції (сприйняття) за шкалою „заниження-завищення”. В залежності від індивідуальних особливостей, у сприйнятті суб’єкта переважає тенденція або применшувати, або перебільшувати сприйняте („з мухи робити слона”). Люди, які не проявляють таких тенденцій, вчені називають „виваженими”. Ті, що занижують сприйняття, виявилися менш здатними переносити сенсорну деривацію (створену в спеціальному експерименті), що підтверджує гіпотезу про їх нестійкість до впливу середовища, сенсорна стимуляція якого знижена до мінімуму. Але вони також краще переносять викликану тиском біль, підтверджуючи властиву їм тенденцію занижувати інтенсивність зовнішніх стимулів.

  1. Види пізнавальних стилів

  1. Аналітичний (деталізуючий) – синтетичний (інтегруючий). Аналітики проявляють тенденцію сприймати скоріше окремі частини, відчувати труднощі у побудові цілісної структури, орієнтуються на відмінності. Синтетики сприймають явище як інтегроване ціле, виділяють схожість між частинами.

  2. Об’єктивісти суб’єктивісти. Об’єктивісти мають стійке, вузько спрямоване і точне сприйняття. Суб’єктивісти мають більш широке поле сприймання з суб’єктивною інтерпретацією, що доповнює сприйняття.

  3. Концептуальні (активні) – перцептивні (пасивні). Концептуальні працюють раціонально, формулюючи гіпотези про вірне рішення при виконанні класифікації. Перцептивні використовують метод проб і помилок, керуючись безпосереднім сприйманням стимулу.

  4. Впевнені (оцінюючі) – обережні (неоціннюючі). Впевнені одним реченням формулюють те, що сприймають, включаючи неіснуючі деталі. Обережні дають детальний звіт, включаючи найдрібніші деталі.

  5. Дезінтегровані – інтегровані. Сприймання дезінтегрованих нестабільне, незакономірне і не пов’язане прямо з реальністю, яка сприймається. Сприймання інтегрованих систематичне, логічне та реалістичне.

  6. Візуальні – гаптичні. Візуальні будують інтерпретацію, спираючись на зоров образи. Гаптичні надають перевагу тактильно-кінестетичному каналу інформації.