Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конст.право (Балакірєва).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Р.С. Балакірєва

П оложення про державну мову с новацією в Конституції Укра­їни. Попередні Конституції радянскнх часів гакої правової норми не шали. Застосуванням цієї норми законодавець прагнув зміцни-ш громадянську злагоду, ковсо іідуватв націю на базі єдиної дер­жавної мови, сприяти формуванню національної самосвідомості українського народу, ііоіо національного менталітету, збереженню української національної культури. Крім Констнтуцй України (її 10), питанням мовної пепінки присвячено і ніші нормативні акти. Обов'язкове володіння і користування державною мовою передбачено Конституцією для Президента, суду, суддів Верховно­го і Коне і ііі\ цінного С\д\.

Крім визначення української мови як державної, Конституція України забезпечує вільний розвиток, використання і захист російської мови, ІНШИХ моп національних меншин України. Зако­ном України «Про національні меншини в Україні» від 25 червня ІУ')2 р. стверджується, шо держава гарантує всім націоналі.ним меншинам право па ваціонадьио-кудьтури] автономію, користу­вання і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мини в дер­жавних навчальних складах, або через національні культурні то-варнства, розвиток національних культурних градацій, внкоряс-і an ня національної символіки, задоволення інших культурних по-ірсб.

В місцях компактного проживання національних меншин їх мо­ва може викорпсіовуваіись поряд з державною українською мо­вою. Громадяни України можуть обирані іа відновлювані національність.

Проіолоснвніи українську мову державною, держава дбає про розвиток української культури за кордоном, сприяє задоволенню національно-культурних мовних потреб українців, які проживають за межами України і не є її громадянами.

Ця конституційна норма вперше відіворюс національно-куль­турні інтереси української діаспори, сі нічних українців* які за різних часів і обставин опинились за межами України. Ця значна истина людей, близько II мільйонів українців, мас на сьогодні культурні, націона H.iio.ivxoBiii зв'язки і еі нічною батьківщиною і потребує державної опіки в задоволенні націона.н.по-ку.іьі \ріш.ч. мовних погреб. Вони задовольняю і ься через і ромадеько-к\ и.иріїї об'єднання, українські громади, які зберігають українські традиції, звичаї, мов\ і культуру.

64

Конституційне право України

Д ержання символіка України

Серед атрибу і їв держави в сучасних умовах особливого значен­ня набувас державна символіка. У відповідності до світової гра­дини Конституція України визначила державну символіку України.

Державна символіка не система знакових, образних або му­зикальних форм, які закріплюються правовими конституційними нормами і маю 11. уособлювали державу, вирізняти її серед піших держав. Цс атрибутика, то відіворюс певні історичні традиції і е\ шість громадянських уявлень про державу. Державна символіка незалежної України конституйована є і 20, як одна з ознак незалеж­ної суверенної держави.

Державними символами України с Державний Прапор Украї­ни, Державний Герб України. Державний Гімн України.

Державний Прапор України цс стяг із двох рівновеликих го-ризоніалмінх емм синього і жовтою кольорів.

Конституційному затвердженню нього державного символу пе­редувала тривала деп) гатська дискусія у Верховній Раді. Посилаю­чись на козацьку традицію, на звичайні для радянських часів ко­льори, ліві деіп іаіи пропонували узаконити червоний колір, який був властивий військовим стягам багатьох військових формувань на критерії України. Так. «Радзнвішвськвй іпопнс» на своїх сторінках лаг мініатюрне зображення 213 стягів, серед них 11>о ма­ють червоний колір. Все цс, звісно, військові стяги.

Козаки йшли у військові походи під червоною корогвою. Тра-дипіпіїніі прапор у них червоне полотнище з білим хрестом. Ок­ремі полки мали свої знамена, де червоний колір поєднувався з синім, білим, зеленим га золотим. Червоний колір військових пра­порів був виправданий: його було видно здалеку і вважалось, то військо не переможе, доки ворог не здобув його прапор.

Вперше жовто-блакитний стяі було виголошено прапором Ук­раїнської Народної Республіки. Сьогодні прапор синьо-жовтий, бо у відповідності з вимогами всксилолоііі (науки про стяги) кольори називаю і і.ся зі ори донизу. Цей прапор бчло затверджено Верхов­ною Радою України 1992 p.. після гривалнх парламентських дебатів.

19 лютою 1992 р. було затверджено Державний Герб України у формі тризуба. Існує близько 40 версій виникнення і суті цього державного знака. Не розглядаючи жодну з них. констатуємо, що іризуб. як символ козацької влади, був відомий па території Цент­ ральної України ніс з VIII ст. 54' 65

Р.С. Балакірєва

Конституційно право України

У Київській Русі гризуб був великокняжим знаком, пою відіво-piOBu.ni на княжич псчаїкач. на древках знамен дружтіннпкін. ва монсіах. Цсіі знак княжої Держави Володимира Меткою с го­ловним елементом великою Державною Герба України. Верховна Рала Украпіп 1992 р. затвердила Державний Гімн України на м\зп-к\ М. Всрбннькою, на слова поста XIX сі. II. Чубшіською «Ще не вмерла Україна, і слава і воля, ще нам. ораї ія молодії, усміхнеться имя. Згинуть нами вороженьки як роса на сонні, запануємо МИ, брагтя, у своііі сторонці». Проте, не зважаючи на Конституційне затвердження цієї символіки, у Верховній Раді час від часу пунають пропозиції про необхідність удосконалите Герб, оголосити кон­курс на кращий зразок Державною Гімн) України, з гам, щоб тексі гімн) більше відповідав сучасном) етану незалежної України.

Верховна Рада IV скликання у березні 2003 р. знову поверну-шсьдо питання продержавшій гімн України.

Виголошувались думки про невідповідність гексп пми\ істо­ричному оптимізм) молодої незалежної держави. Серед різно-члшіііич варіантів гекст) гімну Верховна Рада віддала переваг) гексту, запропонованому Президентом, відповідно до якою змиїю-нався І рядок старого гексту.

Закон України «Про Державшій Гімн України» від 6 березня 2OD3 р. затвердив Державним Гімном України національний гіми на музику М. Вербппькоіо зі словами першою куплеї \ іа вріСПІВ) івор\ II. Чубписького в такій редакції:

«Ще не вмерла Украй/;/1 слана, і воля,

Ще нам, браня молоди, усміхнеться доля.

Згинуть наші вороженьки, як роса на сонні.

іапануем і ми. браття, у своїй сторонні.

Приспів:

Душ) н п іо ми положим за нашу свободу, І покажем, що ми, браня, козацькою роду».

Таким чином, можна зробиш висновок, щор.1 Конституції Ук­раїни «Загальні засади» легітимізує найважливіші основи громад­ського життя по ііііічн\ систему суспільства і. перш за все, осно-ііи держави перехідного періоду, визначає форми правління, форми адміністративно-територіальної о устрою, принципи функціону­вання влади, економічну основ) держави га основні її атрибути (мов\. і ромадянство, держави) символіку).

66

Питання дія СЛМЯСОШНролМ

  1. Як визначено в Конституції України с) пік п, української держа­ ви?

  2. Яка мета конституційного запровадження розподі.п владі?

  3. Що означає і забезпечує проголошений Конституцією принцип політичної, економічної та ідеологічної багатоманітноеті?

  4. Які форми власності леїппмізовано (визнано законними) кон- сіиіуціііним законодавством?

  5. Яка форма власності є пріоритетною в ринкових умовах еко­ номіки і якими правовими нормами забезпечено процеси прива­ тизації?

  6. Які шляхи наб\ і ія і ромадянотва характерні для України'

  7. З якою метою КОНСТИТУЦІЙНО запроваджено єдину державну мо- в) українську в багатоетнічній українській державі?