Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конст.право (Балакірєва).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Pc. Палакірєва

П очшкк и.ся «парад суверенітетів)» колишніх республік.

16 Липня і99()р. Верховна Рада Україна прийняла Декларацію про державний сувсрсніісі України, а 24 серпня 1991 р. Схвалила Дкі проіолоіііспня незалежності України.

Спеціальною постановою Верховної Ради України було забо­ронено діяльність КПУ як складової частіш КПРС, депутати від України пришит ні свою роботу в союзному парламенті і були відкликані в Україну.

У відповідності з Законом «Про заснування посади Президента Української РСР» віл 5 липня 1991 року почалася піді оговка до ви­борів Президента України. На посад) Президент тло ввсунуто 6 кандидатур (В Гриньов, Л. Кравчук, Л. Лукьаневко, Л. Табурян-ський, 15. Чориовіл. І. Юхновськнй). Президеятом України було обрано Л. Кравчука, за якого проюлосувало понад 60 відсотків громадян, то брали участь у виборах.

Процес формування Української суверенної держава йшов па­ралельно з процесом сіворення пової Конституції

У жовті 1990 року Верховна Рада України прийняла постанову про утворення спеціальної комісії з розробки нової Конституції. Перш за всспоірібнобуло визначитись відносно спальної концепції Основного закону. У створенні її було враховано світовий досвід конституційного процес) іа вітчизняний досвід державоіворення.

У травні 1991 року Верховна Рада розглянула концепцію нової Коне і німці, в якій було окреслено загальнометодолої ічиї принци­пи та структур) Конституції. Загадьнометодологічною основою майбутньої Конституції визначалась перш м все:

  1. Леї і нічиїй і. (законність) ш.оіо правовою документу. Всі його основні положения мають визначатись Декларацією про дер­ жавний суверенітет України. Утворення незалежної держави обу­ мовило необхідність і леї 11 кмини, її основною Закону.

  2. Конституція мала забезпечити утворення правової держави, де визнається пріориіеі права. Всі загальнодержавні і особисті проблеми і колізії розвязчоп.ся і ПОЗИЦІЇ права.

  3. Основним пріоритетом в застосуванні права мас б) пі людина. Загальнолюдські цінності мають домінувати на і класовими га гру­ повими. Звідси принцип соціальної справедливості, як основини пришит взаємовідносин людини і держави, людини і суспільства.

4 Всі норми Конституцй мають оми нормами прямої дії. їх за­стосування не вимагає обов'язкової конкретизації через інші закони або підзаконні акти. Вони можуть бути застосовані безпосередньо.

10

Конституційне право України

  1. К онцепція Конституції України визначала, що Основний Ча- кон мас бути жорстким, тобто зміст Конституції мас бути стабіль­ ним і не передбачати імін і доповнень.

  2. Концепція Конституцй передбачала, про і є, створення систе­ ми конституційних законів, посилання на які містяться в гексті са­ мої концепції Конституції.

Виходячи з піп концепції, комісією було розроблено проект Кон­ституції і І липня 1992 р. почалося йото обговорення иа засіданнях Верховної Ради. Паралельно йшов процес всенародною обговорення j іVIІ. До тексту проект\ Конституцй було надіслано майже 50 інсяч пропозицій і зауважень громадян України, що об'скіивно свідчи ю про надзвичайн) полпнчн) активність різних верств суешльспа га їх тирс сподівання на МОЖЛИВІСТЬ нн.іпваїп на процес закоіюпіорчоі і1

Крім проекту, розробленою Конституційною комісією. Вер­ховині Раді було ^пропоновано проект від Конституційно-демо­кратичної парні України (КДПУ). від Парні кмених (ПЗУ) га пер­сонально розроблений харківським юрнеюм Речпцькпм проекі нової Конституції.

Об'єктом парламентських дебатів стала перш за все проблеми форми правління в незалежній Украпи, форми власності, які мас конституювати Основини Закон, чнйирча система України, терн-торіальний устрій держави, мовна пиитика держави і навіть питан­ия процедури прийняття Конституції. Було неясно, хто мас прийма­ні Конституцію: депутати Верховної Ради, спеціальні Конститу­ційні toopii. чи Всеукраїнський референдум.

Так \ 1994 р. завершився перший сіап роботи над проекі ом

Конституції.

Мере) склади) соціа.іьно-полііпчп\ ситуацію, економічну, фінансов) кризу на оорядк) денном) истин. Верховної Ради домінують питання державної політичної гактнжж.

В и часи країна переживала перманент) \рядову кризу, ирогя-іом 1990 1994 pp. змінилося 5 нремЧр-чписірів, пішло у відставк) ч урядів. Депутати Верховної Ради щоразу обюворіовалн і заівср-джувалн нову особ> па посад) Прем'єр-міністра, обговорювані черюв\ урядову програм) ввход) і кризи. Все це відволікало увагу Верховної Ради від роботи пал проектом Конституцй. 1 інше після виборів 1994 рок\ до Верховної Ради поновилася робоїа над Кон-сіятуцією України почався II етап цього процесу. До раніше розроблених проектів Конституції долучено було проект, підююв-іений Президентом Л. Кучмою та ііою адміністрацією.

11

Р.С. Балакірєва

Конституційне право України

Знову в центрі увага Верховної Ради постали питання:

  1. форм власності в Украпи в умовах переходу до ринкової еко­ номіки:

  2. проблема соціального захисту населення (право на працю, на страйк, на повернення вп\ ірпшп.ого боргу населенню);

  3. і арап і п дотримання конституційних норм;

  4. мовна полиика держави.

Завершенню роботи над конституцією сприяло укладення в червні 1995 р. конституційної угоди між Президенти і Верхов­ною Радою про розподіл н.іадшіх повноважень.

Після дворічного обюворіоваиня 28 червня 1996 року Коне і п-і\ цію було прийнято на V сесії Верховної Ради України.

Таким чином, можна констатувати, то Конституція України бу­ла викликана до жигія утворенням суверенної і незалежної України, п розробка пройшла лові иіі і складний шлях дискусій і а парламент­ських компромісів. Текст Конституції мас консенсуалышй чаракіср. с рез\ п.іаіом узгодженості позицій різних політичних сил в парла­менті і в суспільстві Сіворения нової Конституції України дало по­штовх до активної роботи по створенню новою законоданеіва. яке б відображало економічні і соціатьио-нолішчпі реалії сьої одення.

В роботі над Консгіпуцісіо України Інститутом законодавства Верховної Ради, фахівцями - юристами, дел) іаіами Верховної Ра­ди було використано світовий досвід консініупіііпого процесу і а досвід вітчизняною державотворення.

Продовж століть еіалоиом б\ржуазнпх Конституцій була Кон-сипунія США. прийнята Конвсшом у 1787 році, коли об'єднались мам держави, колишні англійські колони, і уїворплн єдину федера-швиу республіку з повною міжнародною правосуб'ектністю. Це бу­ла перша писана буржуазна Конституція, яка функціонує і сьогодні як Основини Закон США. (Доречно приї вдати, то на українському грунті було сіворсно 1710 року відому Конституцію ісїьмана-впі-нанця П. Орлика, яка. однак, ис була школи втілена в жштя).

Хоча безпосередніх посилань па світову конституційну гра-пінію в Основному законі України немає, законодавець викорис­тав світовий досвід конституційного пронесу.

Як вже зазначалось раніше, Конституція цс основа коисіи-гуційного права і Основний закон держави.

Які ж особливості Конституції України 1996 p.?

12

Поняття «конституція» походить від латинського «constitu­tion», іцо означає «устрій», «установа». В будь-якій державі Кон-CTHTj цім Основним закон, що маг найвищу юридичну сажу.

Конституція обумовлює ПрННЛИПЯ формування, opt анпашїі фун­кціонування органів державної влади, принципи управління суспіль­ством, основні права, свободи і обов'язки грома;іян. Вона охоплює своїм регулюванням практично усі сфери громадського життя, почи­наючи ВІД ПОЛІТИЧНИХ, економічних і соціальних шдносни і кінчаючи особистими, родинними стосунками. Всі ці сторони громадського життя с об'єктом конституційного регулювання. Суб'єктом цього правового процесу с держава і а його громадяни, бо власне їх волю закріплено в основному законі країни Гарантом реалізації коисти-іуційних норм є лише держава в особі глави держави Президента. Конституція обумовлює зміст та соціальну спрямованість кон­кретних законів і а ІНШИХ нормагнвно-правових акив, що прийма­ються на основі Конституції.

Конституція с правовим актом прямої дії. тобто громадяни для захисту своїх конституційних прав і свобод можуть безпосередньо звертатися до суду, не апелюючи до інших законів або нормативно-правових акин, а посилаючись на конституційну норму.

Маючи широкий об'єкт регулювання, Конституція, однак, не підміняє спеціальні розділи права (цивільною, кримінального, господарчого та інше). Відносно них вона виступає як методологічна основа. Не розв'язуючи конкретних правових колізій, коне і и і чия регламентує найбільш фундаментальні явища суспільного життя. Це перш за все - економічна система суспільства. Через відповідні стат-іі про форму власності Конституція фіксує пануючі в суспільстві фор­ми економічних відносин, виголошує їх законність, їх легітимність. Захищаючи певну економічну систему, конституція відкриває право­вий простір для й ствердження і розвитку. По-друге, Конституція легітимізує, проголошує законність існуючої політичної системи сус-пільсіва. Співвідношення соціальних сил суспільства відтворюється в сталях про органи влади. їх компетенцію і прерогативи, про вибор­че право, як метод формування представницьких органів влади.

По-третє, Конституція фіксує історично-конкретну міру аободи людний через відповідні стані про права і свободи громадян. Ма­гістральним напрямком цього процесу є розширення загальноде­мократичного змісту цих статей та відтворення в них заіальпо-

дюдських цінностей.

Але не можна розглядати Конституцію України, Основний за-

13

Р.С. Балакірєва

Конституційне право України

кои держави, ляше як фіксуючий документ, то відображає і ствер­джує ііоніі\ социі.іі.но-ісіоріїчііу реальність.

Конституції мас прогностичний, програмний характер. її нор­ма інвіїо-правовс регулювання громадського житія не ляше легітимізує існуючі соціально-іюлннчні явища, воно створює умо­ви для реалізації певних суспільних тенденцій. Так, проголошуючи приватну ілаеніеть приори і стною формою власності і в Украпи, Коне і її і чия пракшчио видала правові гарантії приватному підприємництву і утвердженню приватної власності як панівної форми власності в суспільстві ринкової економіки визначила за-га іі.іи напрямки формування середнього класу, шляхи досягнення світових стандартів якості жнт ія широких верств суспільства.

Він олосившн широкий спектр особистих і соціально обумовле­них прав і свобод людини і громадянина Конституція в багатьох випадках спроектувала і\ реалізацію на майбутнє, анзначи ш за-гальні орієнтири соціальної, економічної, правової і культурної полапки держави.

Характеризуюча конституцію як Основний Закон держави, слід підкреслиш, що на різних етапах суспільною розвіпку коисгитуцй мали рІЗНИЙ конкрсніо-к горіїчнпй ЗМІСТ.

Сама поява консініуин пов'язана з переходом від феодального суспі н.11 на, заснованою па пануванні монархи і а ГСОЛОІ ічііііх догм, до буржуазних республік. їх правовою базою були коне і ні унії. >а-енонапі на зі оді громадян делегувати свої повноваження представ­ницьким органам влади, ш<> комплектувались шляхом виборів.

Зміст конституційних норм змінювався навіть тоді, коли шорні конституцій намагались палаш їм певну стабільність. Американсь­ка Конституція існує понад 2(H) років, відома як зразок «жорсткої», стабільної Конституції, а іе зміст й з часом змінювався, бо змінюва­лись соиіальио-полііпчні реали американського суспільства.

Через систему численних поправок в Конституції США ві,ггво-реио сучасне політичне і економічне жни я. реалізовано ідею стати* запії конституційних норм, що легітимізус втручання держави в економіку крапці іа в політичне життя.

Таким чином, можна зробити висновок, шо:

  1. Конституція "е система правових норм, які захищають політичну систему та систему економічних відносин:

  2. це інструмент захист) прав поший, громадянина;

  3. не правовий документ, що відкриває історичн) перспективу розвіпку суспільства

14

Всі пі осооліівосі і при і амашп і а кож і Коне і ні \ ції України 1996 р. Але вона мас і свої історично, соціально і національно обумовлені ознаки. Особливості перехідною періоду дсісрмінували і природу Консгіпуни, як «і иучкоі» а не «жорсткої», хоча більшість науковців кваліфікують Конституцію 1996 р. як «жорстку». Полемізуючи з ни­ми, можна перш за все послатись на наявність в текси Конституції розділ) XIII. який сіапямн І54, 155, 156. 157, 158, 159 реїламсніус порядок внесення змін до Конституції України, визначає суб'єкт законодавчої ініціативи щодо внесення змін до Конституції. Зшщійований Президентом України Л. Кучмою квпневий референ­дум 2(><ш р. мав на мен внесшая е\ і и них змш до Конституції і перш u все до питання про статус депутата, як представника народу, про повноваження Президента, про структуру і кількісний склад ЄДИНОГО законодавчого органу країни Верховної Ради України.

Сьою;ин активізувались ініціативи Президент і парившиц щодо внесення змін ДО Копсіншш з метою проведення політичної реформи.

Указом Президента «Про винесення на всенародне обюворен-ня проекі\ Закон) України «Про внесення змін до Конституції Ук­раїни», передбачається організація всенародною обговорення, соціологічних досліджень ставлення громадян України до питань перерозподілу конституційних повноважень між Президеапом Ук­раїни. Верховною Радою і Кабінетом Міністрів України, переходу від президентсько-парламеїпської форми правління до парла-чснісі.ко-прежденіеької республіки.

Оскільки пропоновані Президентом зміни горкаються р.І, III. IV, \. VI і означають суттєві зміни в прерогативах основних гілок влади і Президента, іо скоріш за все Конституцію України можна вважаш ■<і пучкою», розрахованою на подальші зміна і трансформації.

Ча структурою і змістом основних правових норм Конституція України відповідає еталон) сучасинх конституцій і міжнародним правовим документам. Вона у відповідності до коне і и і мийної і ра­ниш мас «Преамбулу» і п'ятнадцять розділів.

У преамбулі (вступній частиш) визначено:

правову основу Конституції, якою с Акт проголошення неза-яежності N країни під 24 серпня 1991 p.. схвалений І ірудня 1991 р. всенародним голосуванням;

історичні засади Конституції багатовікову історію боро і ь-би українською народ) іа державний суверенітет;

визначено с\б'екі права, джерело влади, яким < український народ. Від ііоіо імені Верховна Рада, як представницький оріаи

15

Р.С. Балакірєва

Конституційне право України

влади, приймає Конституцію, яка две визначення і тлумачення соціологічної категорії ■-- український народ.

Українській народ це сукупність всіх громадян України, неза­лежно від ііашоїіалі.ііосп або расових ознак, всіх людей, що маюп. через громадяни во. правовая зв'язок з українською державою.

В Преамбулі визначено моральну і правову мету прийняття Конституції — «забезпечення прав і свобод людини га і і.іііпх умов її життя», «зміцнення громадянської злагода на землі України», розвиток і зміцнення демократичної, соціальної, правової держави.

В Преамбулі законодавець декларує конституційну відпові­дальність за реалізацію і запровадження в життя нової Коне і и і \ ци. відповідальності «перед Бої ом, власною совістю, попередніми, піннішими і прийдешніми поколіннями».

Крім Преамбули, Конституція складається з 15 розділів, з яких 11 присвячено визначенню природи держави, форми правління, політичного режиму, викладено і легітимізовано конституційний принцип розподілу влади, прсроіаінвн всіх плок влади. їх взаємодію, механізми і принципи формування оріанів влади, ха­рактер державного територіального устрою.

Другий розділ Конституції визначає правовий статус особи, регламентує взаємовідносини людини і держави, людини і суспільства. Порівняно з конституціями радянських часів значно ширшим сіав перелік прав і свобод громадян, більш конкретним сі ало визначення їх обов'язків перед державою. В цьом) переліку з'явились іакі новації як право приватної власності, підприємниць­кої ДІЯЛЬНОСТІ, право на страйк, на уїворенпя політичних партій, право на життя, на здорове і безпечне довкілля та інше.

Суттєва проблема сьогодення — посилення державних і арап і пі реалізації проголошених Конституцією прав і свобод громадян.

Три останні розділи Конституції с новацією в цьому документі Так, розділ XIII передбачає можливість внесення змін до Коисти-іуції, що обумовлено характером перехідного періоду, періоду пе­реходу до ринкової економіки, до суспільства економічної і політичної багатоманітності

Зміст Коне тіуни України багатоплановий, бо вона має не ли­ше констатуючий, але іі програмний характер. Виходячи з загаль­нолюдських цінностей і світових правових стандартів вона відгво-рюс загальні тенденції суспільного розвшк) сьогодення, втілює певні конституційні ідеали: рівіїіеп. всіх людей, достатній соціаль­ний захист, гідний людини рівень життя, здорове екологічне

16

довкілля, працю, то відповідає здібностям людини і виваї ороду за працю, користування всіма надбаннями цивілізації в сфері ма-геріальної і духовної культури.

Конституція України мас політичний і правовий зміст, бо вона не лише легітимізує політичну систему країни, але й регулює на рівні права економічні, політичні, соціальні і особнем відносний.

Таким чином, можна зробиш висновок, що Конституція це основа конституційного права, яка регламентує найбільш суттєві сіороии економічною, соціальною, полі пічної о га духовного життя країни.

Процес створення нової Конституції України органічно пов'я­заний > розбудовою суверенної, незалежної держави Він протікав шляхом вивчення і аналіз) світового досвіду конституціоналізм) і йшов шляхом парламентських дискусій, внаслідок чого Копсін-гуція України має деякою мірою консеисуальний, компромісний, компілятивний (бо враховано різні проекти) характер.

Основна проблема сьогодні цс проблема конституційних га­рантій ) здійсненні основних положень Конституції України. Запо­рука нього — стабілізація економічною, соціальною і політично­го жиі ія країни.

Питання для самоконтролю

  1. Що становить предмет конституційного прана як науки і галузі права?

  2. Чим була обумовлена необхідність прийняття нової Конституції після проголошення незалежності України1

  3. Які суттєві відмінності Конституції України 1996 р. від Консти- гуціїУРСР 1978 р.?

  4. Чому Конституцією 1996 р. передбачено можливість внесення змін до Конституції?

С 'писок рекомендованої. іітершнури

  1. Конституція України: Прийнята 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. 1996. •№ ЗО.

  2. Коментар до Конституції України. • К.:Ін-і >ак-ва ВРУ, 1996.

  3. Грабовський С, Ставрояні С Шкляр Л. Нариси з історії укра­ їнського державотворення. - К., 1995.

  4. Посілії незалежності: 1991 рік // Голос України. 2001. 22.1Ю1. С. 4.

  5. Поступ незалежності: 1994 рік // Голос України. 2001. 25 травня. — С 5.

17

Р.С. Балакирева

Конституційне право України

ІСТОРИЧНІ ІІКРКДУМОВИ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ

І РОЗВИТКУ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ

В УКРАЇНІ

Немаючії па мсп дсіа іьншї ром іч.і коик)ні ного персону істо-рнчиих полім \ XX сі., зосередимо уваг) П аналізі історичних правових доклмсіїпн, що започаткувала українську кояституцівн) і раднцио і роя ВПЄМО і акі ми і аиия:

  1. Київська Русь і «Руська Прав іа»

  2. Переяславська мода Б. \мс.іі.іиіці.кого. «Березневі сіаі гі».

  3. Копсіиіуція І Іи піна Орлика.

  4. Ідеї консінтіїа изм\ в Украпи XIX ПОЧатК} XX сіоппя.

  5. Люшсва 1917 р. революція. Універсали Центра іміоі Ради. Геїь- манаї і Дирсклорія.

  6. Коисіііімш ра.чянського періо і\ 1919, 1929 1937. 1978 pp.