Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_2-lk-ek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать
  • Здійснення купівлі/продажу. Це може бути фінансовий on-line брокераж, як у eTrade, де споживачі замовляють фінансові інструменти торговельних транзакцій. Туристичні агентства також належать до даної категорії. У цьому разі брокер зобов'язує покупця та/або продавця оплатити транзакцію. Деякі моделі наполегливо працюють над інтенсивністю та зниженням накладних витрат для отримання кращих торговельних цін.

  • Ринковий обмін. Все більше й більше має спільного з ринком В2В. Добрий приклад - MetaSite або ChemConnect's World Chemical Exchange. В моделі обміну брокер звичайно пропонує продавцю вартість угоди залежно від вартості продажу. Механізм встановлення цін може бути простий: пропозиція ціни/покупець, пропозиція ціни/ переговори з покупцем або аукціонним: пропозиція ціни/поступова надбавка.

  • Торговельна спільнота підприємців. Інакше зветься "вертикальною Web-спільнотою" за концепцією, запропонованою компанією VerticalNet. Це є таким самим сайтом, як "необхідне всеохоплююче джерело інформації та засіб діалогу для особливого вертикального ринку". Спільнота, створена VerticalNet, володіє систематизованою інформацією щодо товарів на допомогу покупцям та постачальникам, каталогами товарів, щоденними новинами виробництва, переліками залежачих товарів тощо. Крім того,

  • VerticalNet дає змогу учасникам ринку в2в обмінюватися інформацією, що доповнює наявні виставки та заходи торговельних асоціацій.

Об'єднувач покупців. Модель, започаткована фірмою Accompany, котра описує об'єднання покупців як процес, що приводить індивідуальних покупців до здійснення спільних угод через Інтернет таким чином, що всі вони отримуватимуть товари за цінами, які звичайно встановлюються при оптових продажах. Продавці сплачують невеликий відсоток базової вартості транзакції. Дистрибутор. Операція типу каталогу, яка поєднує велику кількість виробників товарів з оптовими та роздрібними покупцями. Моделі В2В стають все загальнішими. Брокер полегшує бізнесові транзакції між обраними дистрибуторами та їх традиційними партнерами. Для покупця з'являється можливість прискорити час купівлі та час отримання так само добре, як знизити ціну придбаного. За допомогою забезпечення покупців засобами отримання квот на товари від найкращих дистрибуторів за вказаними спеціальними для цього покупця цінами, першочергово, із рекомендованими замінами, транзакція стає дуже ефективною Для дистрибутора зменшується вартість продаж за встановленими квотами, процес замовлення, відстеження стану виконання замовлення та його зміни швидші та менш трудомісткіВіртуальні моли. Сайт, на якому розміщено багато on-line продавців. Звичайно мол (універсальний магазин) підтримує систему щомісячного надання переліків та/або цін транзакцій (наприклад, Yahoo!, Store's Terms). Модель віртуального молу реалізується ефективніше, коли поєднується із загальним порталом. Крім того, більш розвинені моли спроможні забезпечувати послугами автоматичних транзакцій та можливостями маркетингових зв'язків. Приклади: ChoiceMall, iMall, Shopping Network. Метапосередник. Запроваджений М.Совні (Mohanbir Sawhney) як бізнес, у якому залучені покупці та on-line продавці об'єднуються і забезпечують обслуговування транзакцій, таких як фінансові розрахунки та забезпечення якості. Це майже віртуальний мол, але тут кожен, хто бере участь у процесі транзакції, стежить за виконанням замовлення та забезпечує виставлення рахунків і отримання послуг. Метапосередник захищає покупця шляхом гарантування задоволення його потреб із боку продавця. Метапосередник встановлює систему цін і вартість транзакції. Очікується, що більшість віртуальних молів рухатиметься у даному напрямку.

Аукціонний брокер. Сайт, котрий проводить аукціони для продавців (індивідуальних або оптових). Брокер визначає продажну вартість, яка звичайно пов'язується з вартістю транзакції. Продавець отримує

найвищу із запропонованих покупцями цін, якщо вона перевищує визначений мінімум. Аукціони можуть змінювати правила під час пропозиції стартової ціни та підвищення ставок.

  • Зворотний аукціон. Бізнес-модель "названа вами ціна", яка також зветься "збирання на вимогу", запроваджена і запатентована фірмою Priceline. Майбутній покупець пропонує остаточну (звичайно, обов'язкову) ціну конкретного товару чи послуги, а брокер намагається це доручення виконати. Прибуток брокера полягає у різниці між встановленою покупцем остаточною ціною і ціною, за якою він знайде потрібний товар чи послугу.

  • Систематизований. Перелік предметів для продажу або тих, які хочуть купити, звичайно розміщують серед локальних новин провайдера. Ціни або вказуються, або ні. Занесення до переліку вимагає певної оплати, незалежно від того, чи укладалася відповідна угода.

  • Пошуковий агент. Агент (інтелектуальний програмний агент або "робот") використовується для зовнішнього пошуку найкращих за ціною товарів чи послуг, визначених покупцем, або встановлення точного місцеперебування інформації. Приклади: DealPilot, DeralTime, MySimon, RoboShopper, RUSure, ShopFind. Бюро працевлаштування може виконати такі дії, як пошук агента-брокера, знаходження роботи для безробітного або знайти людей у достатній кількості для закриття позицій списку потрібних працівників (CareerCentral).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]