Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
164.86 Кб
Скачать

Тема 6. Механізм реалізації регіональної економічної політики.

  1. Сутність регіональної політики.

  2. Завдання державної регіональної економічної політики України.

  3. Основні підходи до стратегії економічного розвитку регіонів. Сутність регіональної політики

Регіональна політика - це інструмент, який дозволяє ефективно і з невеликими суспільними витратами проводити децентралізацію соціального регулювання, адаптувати загальні принципи соціальної політики до регіональних умов із врахуванням складної економічної, соціальної, національної, етнічної, релігійної структури країни. Це важлива складова частина економічної політики держави, що охоплює комплекс різноманітних законодавчих, адміністративних і економічних заходів, які проводяться як центральними, так і місцевими органами влади і спрямовані на регулювання процесів розміщення продуктивних сил.

регіональна політика — це державне втручання у розвиток регіонів для згладжування соціально-економічних диспропорцій між ними.

Сутність науково – обґрунтованої ефективної регіональної економічної політики полягає у органічному поєднанні загально національної та територіальної моделей відтворювальних процесів на даній території.

Стратегічною метою регіональної політики має бути істотне підвищення життєвого рівня населення регіонів на базі ефективного використання промислового та природно – ресурсного потенціалу.

Ефективна регіональна політика базується на таких принципах:

  • впровадження всіма органами влади державної регіональної політики;

  • врахування в рішеннях центральних органів влади інтересів і особливостей регіонів;

  • підвищення самостійності регіонів у вирішенні власних проблем, тобто формування ефективного самоуправління на основі самофінансування.

У Концепції державної регіональної політики сформульовано

основоположні принципи її здійснення:

– конституційність та законність – реалізація політики

здійснюється відповідно до Конституції та законів України,

актів Президента України та Кабінету Міністрів України на засадах чіткого розподілу завдань, повноважень та відповідальності між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування;

– забезпечення унітарності України та цілісності її території,

зокрема єдність економічного простору на всій території держави,

її грошово–кредитної, податкової, митної, бюджетної систем;

– поєднання процесів централізації та децентралізації влади,

гармонізація загальнодержавних, регіональних та місцевих інтересів;

– максимальне наближення послуг, що надаються органами

державної влади та органами місцевого самоврядування, до безпосередніх споживачів;

– диференційованість надання державної підтримки регіонам відповідно до умов, критеріїв та строків, визначених законодавством;

– стимулювання тісного співробітництва між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування у розробленні та реалізації заходів щодо регіонального розвитку.

Зазначені положення були доповнені й конкретизовані у Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року.

Таким чином, на сучасному етапі політика регіонального розвитку

в Україні базуватиметься на таких основних принципах.

Програмування. Політика регіонального розвитку здійснюється на основі взаємозв’язаних довгострокових стратегій, планів та

програм розвитку як на державному, так і на адміністративно–територіальному рівні. Цей принцип також передбачає щорічне планування необхідних витрат державного бюджету, що сприяє забезпеченню прозорості, стабільності та синхронізації у політиці розвитку регіонів.

Концентрації. У зв’язку з обмеженістю державних фінансових

ресурсів під час виконання завдань, визначених цією Стратегією, ресурси концентруються на певних територіях, встановлюється ієрархічність пріоритетів відповідно до сформульованих цілей, визначаються вимоги до економічної ефективності їх використання.

Синхронізації дій («синергії»). Передбачається синхронне

проведення ряду реформ, що впливають на соціально–економічний розвиток регіонів, узгодження пріоритетів та дій центральних

і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо регіонального та місцевого розвитку.

Поляризованого розвитку. Передбачається формування

«опорних регіонів» (полюсів, локомотивів зростання), в яких концентруються фінансові, адміністративно–управлінські, людські та

інші ресурси, з подальшим посиленням інноваційної активності в

інших регіонах. Цей принцип застосовували держави, що перебували

на початкових стадіях соціально–економічного піднесення, коли

інноваційна хвиля тільки починала формуватися та набувала масштабності за рахунок її концентрації в окремих «полюсах зростання».

Додатковості. Фінансова підтримка регіонального розвитку

здійснюватиметься за рахунок державного та місцевих бюджетів.

За цим принципом фінансування з державного бюджету здійснюватиметься без зменшення фінансування з місцевих бюджетів.

Субсидіарності – розподілу владних повноважень, за якими

місце надання адміністративної (управлінської) послуги максимально наближене до її безпосереднього споживача з урахуванням

повноти надання належної якості послуги шляхом концентрації

матеріальних і фінансових ресурсів на відповідному територіальному рівні управління.

Збалансованого розвитку. Зумовлює диференційованість надання державної підтримки регіонам з урахуванням їх потенціалу

умов, критеріїв та строків, визначених законодавством.

Партнерства. Тісна співпраця між центральними і місцевими

органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування,

об’єднаннями громадян, суб’єктами господарювання в процесі реалізації Стратегії, проведення моніторингу та оцінки виконання

визначених завдань.

Єдності. Забезпечення суспільної єдності, яка полягає у зменшенні відмінностей між окремими регіонами у використанні

людських ресурсів та рівні життя населення; економічної єдності,

яка полягає у зменшенні відмінностей в економічному розвитку

між регіонами; просторової єдності, яка полягає у створенні інфраструктурних умов для розвитку периферійних регіонів. Досягнення єдності в усіх трьох вимірах має бути однією із цілей регіонального розвитку та регіональної політики.

Просторові відмінності у забезпеченні ресурсами, рівні економічного розвитку і якості життя населення, інфраструктурної

оснащеності, в екологічному стані середовища, гостроті національних і соціальних конфліктів притаманні практично всім країнам

незалежно від їхньої позиції у світі.

Внутрішня політика регіонів — цільові дії органів влади регіонів, спрямовані на ефективніше використання всіх ресурсів регіону для підвищення благоустрою території, вдосконалення структури матеріального виробництва, покращення стану навколишнього середовища, розвитку соціально-економічної інфраструктури.

Основними напрямами регіональної політики є:

  • визначення співвідношення рушійних сил регіонального розвитку і забезпечення їх взаємодії (державний і приватний сектори економіки, внутрішні та зовнішні фактори розвитку регіону);

  • співвідношення загальнодержавного і регіонального аспектів розвитку, центрального і регіонального рівнів управління економікою;

  • підйом економіки відсталих регіонів і освоєння нових регіонів та ресурсів;

  • проблеми урбанізації;

  • демографічна політика держави;

  • аграрна політика країни.

в регіональній політиці виділяється макро- і мікрополітика. Мікрополітика своєю чергою поділяється на політику впливу на працю і політику впливу на капітал.

відповідно до суб'єкта управління розрізняють регіональну політику на рівні держави та власне на рівні регіону.

Відповідно до об'єкта управління регіональна політика поділяється на: галузеву і територіальну.

Галузева політика передбачає, передусім, розвиток галузі, а потім —території. При регіональній політиці територіального спрямування регулюванню підлягає загальна структура областей і економічних регіонів, тобто сукупність галузей економічного виробництва, що зосереджені в регіоні.

Відповідно до моделі територіального управління розрізняють такі види моделей:

1) модель обмеженої децентралізації;

2) модель регіональної автономії.

3) модель адміністративного нагляду.

Залежно від рівня розвитку держави виділяють регіональну політику країн з розвинутою та перехідною економікою; країн, що розвиваються.

Залежно від напряму реалізації регіональної політики виділяють такі види: зовнішню регіональну політику та внутрішню регіональну політику.

За сферою суспільного життя розрізняють такі види регіональної політики: економічна; екологічна; соціальна; науково-технічна; культурна; військова.

Розглянемо основні принципи державної регіональної політики.

1. Пріоритет загальнонаціональних інтересів Це означає, що дії всіх суб’єктів регіональної політики потрібно спрямувати на зміцнення державності України, збереження її територіальної цілісності, вони не повинні загрожувати національній безпеці держави.

2. Пріоритет інтересів регіону в цілому, його населення відносно галузевих, відомчих, корпоративних, а також інтересів окремих суб’єктів господарювання.

3. Законодавче забезпечення прав і повноважень суб’єктів регіональної політики. Політика стосовно регіонів і політика самих регіонів має регламентуватися нормативно–правовою базою, дотримання вимог якої є обов’язковою умовою регулювання взаємовідносин між усіма учасниками процесу.

4. Поєднання інтересів. Поточні і стратегічні завдання регіональної політики мають враховувати державні, регіональні та місцеві інтереси, а її практичне здійснення – згладжувати можливі суперечності між ними.

5. Всебічне врахування економічних, природних, історичних, технологічних, етнічних, екологічних, соціально–демографічних та інших умов і факторів регіонів з наданням переваги факторам соціальним та екологічним. Це означає потребу диференційованого підходу до регулювання регіональних процесів з врахуванням їхньої специфіки.

6. Пріоритет інноваційного, ресурсоекономного підходу, що полягає, передусім, у структурних трансформаціях господарських комплексів регіонів на користь інноваційних технологій, товарів народного споживання та послуг у разі раціонального обмеження енерго–, водо–, матеріало– та капіталоємних галузей і виробництв.

7. Необхідність поступового зближення рівнів соціально–економічного розвитку регіонів, забезпечення порівнянних соціальних стандартів у всіх регіонах та населених пунктах.

8. Принцип об’єктивності. Поточні завдання регіональної політики мають розкривати пріоритетні напрями загальнонаціональної стратегії соціально–економічного розвитку і відповідати реальним можливостям ресурсного забезпечення заходів щодо їхнього вирішення.

9. Принцип збалансованості критеріїв соціальної справедливості та загальнодержавної ефективності, особливо під час вибору методів і форм державної підтримки окремих територій.

10. Принцип партнерства передбачає необхідність налагодження тісного співробітництва між органами державної влади всіх рівнів та органами місцевого самоврядування, забезпечення політичної стабільності й суспільної злагоди у процесі регіональної політики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]