Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_2-lk-ek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

ТЕМА 2

Бізнес-моделі та ринки електронної комерції

2.1 Структура та макрорівні впливу електронної комерції: від технологічної інфраструктури до електронних ринків

Як зазначалося у попередньому розділі, електронна комерція (Е-комерція) надає бізнес-інформацію, підтримує ділові стосунки та здійснює ділові операції засобами телекомунікаційних мереж. Спостерігається швидкий перехід від традиційної електронної комерції, що використовувала обмін електронними даними через закриті лінії зв'язку, до Інтернет-технологій. Інтернет став найголовнішим "двигуном" сучасної електронної комерції. У цьому розділі подана ієрархічна схема Е-комерції, яка містить 3 мета-рівні: інфраструктура, сервіси, результати і структури. Згадані мета-рівні у свою чергу поділяються на 7 функціональних рівнів. Ці рівні розвитку Е-комерції охоплюють спектр від телекомунікаційної інфраструктури, поширеної на великій території, до електронних ринків та електронних ієрархій.

У даному розділі обговорюються сфери впливу деяких центральних аспектів Е-комерції на функціонування її мета-рівнів. Ці сфери впливу: інтеграція електронної оплати та процесу купівлі, побудова споживчих ринків, спрямування каналів постачання продукції до ринків, управління електронним бізнесом, нове посередництво. У подальшому буде проведено аналіз згаданих сфер впливу.

Одне з можливих визначень електронної комерції: "Будь-який вид угод, при яких взаємодія сторін здійснюється електронним способом замість фізичного обміну або безпосереднього контакту". Однак, будучи досить точним, таке визначення не віддзеркалює революційного духу електронної комерції, котрий породжений виникненням нових запитів і технологій і призводить до корінних змін у засобах ведення бізнесу.

Електронна комерція містить у собі не тільки ділові операції, що безпосередньо пов'язані із купівлею-продажем товарів і послуг для отримання прибутку. До цього поняття входить також і підтримка самого процесу створення прибутку: наприклад, розвинення попиту на товари та послуги, пропозиції післяпродажної підтримки й обслуговування клієнтів, полегшення взаємодії при укладанні угод між діловими партнерами.

Популярним є й таке визначення: "Форма постачання продукції, за якої вибір та замовлення товарів здійснюється завдяки комп'ютерним мережам, а розрахунки між покупцем і продавцем здійснюються за допомогою електронних документів і/або засобів платежу, причому покупцем (продавцем) можуть бути як окремі особи, так і організації".

Середовище Інтернету використовують найпоширеніші види комерційних проектів:

  1. віртуальний електронний магазин, що фактично є Web-сайтом, на

  1. оренда та продаж інформаційних систем, різного програмного забезіпечення;

3) продаж інформації (підписка на бази даних), продаж нерухомості, аукціони;

4) електронні банки, що надають клієнтам фінансові послуги;

5) проведення маркетингових досліджень (дослідження партнерів, підтримка зв'язків між споживачами та постачальниками),

реклама;

6) організація електронного документообігу;

7) продаж товарів і послуг за електронними та магнітними картками;

8) утримання Інтернет-молів або продаж товарів компаніями-операторамирами.

Ринок електронної комерції охоплює організацію закупівель, продажів, динамічних торговельних мереж. Торговельні мережі дають змогу бізнес-партнерам використовувати загальні системи планування, виконання, забезпечуючи при цьому можливість приєднання м.іргнерів. Системи електронних магазинів із відповідним технічним і програмним забезпеченням створюють базис для утворення торговельних мереж з великою кількістю постачальників та покупців. У цьому разі інтернет мережа є комунікаційною платформою реалізації. На множині вузлів інтернет-мережі можливі такі основні категорії електронної комерції, тобто типи транзакцій:

бізнес-бізнес;

бізнес - споживач;

бізнес- адміністрація;

споживач - адміністрація;

адміністрація - адміністрація.

Прикладом із категорії "бізнес - бізнес" може бути компанія, що використовуе мережу Інтернету для того, щоб зробити замовлення постачальнику, отримати рахунок на оплату. Тут Інтернет є лише знаряддям зв'язку.

Категорія "бізнес - споживач" - це електронна роздрібна торгівля, вона суттєво розширила свої межі з появою WWW.

До категорії "бізнес - адміністрація" належать усі угоди, укладені між компаніями та урядовими організаціями.

Категорій "споживач - адміністрація" та "адміністрація -адміністрація" в реальному житті ще немає. Однак, враховуючи швидке зростання кількості функціонуючих одиниць у категоріях "бізнес -споживач" і "бізнес - адміністрація", урядові організації можуть розширити електронну взаємодію в таких галузях, як соціальні виплати.

Отже, сьогодні переважаючими процесами в електронній комерції є категорії "бізнес - бізнес" та "бізнес - споживач", які в англомовній літературі позначаються відповідно як "В2В" та "В2С".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]