Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Тема 5. Фінансові ресурси підприємства

1. Поняття, склад та принципи формування фінансових ресурсів підприємства

Під фінансовими ресурсами слід розуміти грошові кошти, що є в розпорядженні підприємства. Процес формування фінансових ресурсів підприємства подається на рис 5.1.

Основними джерелами формування фінансових ресурсів підприємств є власні та залучені кошти. До власних належать: статутний фонд, амортизаційні відрахування, пайові та інші внески, валовий дохід та прибуток. До залучених – отримані кредити, кошти мобілізовані на фінансовому ринку.

Перехід на ринкові умови господарювання, запровадження комерційних засад у діяльність підприємств, приватизація державних підприємств потребують нових підходів до формування фінансових ресурсів. Так, нині важливе місце в джерелах фінансових ресурсів належить пайовим та іншим внескам фізичних та юридичних осіб, членів трудового колективу. Водночас значно скорочуються обсяги фінансових ресурсів, які надходять від галузевих структур, обсяги бюджетних субсидій від органів державної влади. Збільшується значення прибутку, амортизаційних відрахувань та позикових коштів у формуванні фінансових ресурсів підприємств. Усе це змушує підприємства виявляти ініціативу та винахідливість, нести повну матеріальну відповідальність.

Обсяг виробництва, його ефективність зумовлюють розмір, склад та структуру фінансових ресурсів підприємства. У свою чергу, від величини фінансових ресурсів залежить зростання виробництва та соціально-економічний розвиток підприємства. Отже, фінансові ресурси є матеріальною основою формування капіталу підприємства, як на момент

Формуються під час заснування підприємства

Внески засновників у статутні фонди

Формуються за рахунок власних та прирівняних до них коштів

Надходження:

  • амортизаційні відрахування;

  • виручка від реалізації майна, що вибуло;

  • цільові надходження;

  • стійкі пасиви;

  • цільові внески членів трудового колективу;

  • інші види надходжень.

Доходи:

  • валовий і чистий дохід, прибуток від основної діяльності;

  • прибуток від іншої операційної діяльності;

  • прибуток від фінансових операцій;

  • прибуток від іншої звичайної діяльності і надзвичайних подій.

Надходять коштів від акцій, облігацій та інших видів цінних паперів

Мобілізуються на фінансовому ринку

Кредитні інвестиції

Надходять в порядку розподілу грошових надходжень

  • дивіденди, відсотки на цінні папери інших емітентів;

  • фінансові ресурси, утворені з пайових внесків;

  • фінансові ресурси, які надійшли від галузевих структур, концернів, асоціацій;

  • страхові відшкодування;

  • бюджетні субсидії;

  • інші види ресурсів.

Рис. 5.1. Формування фінансових ресурсів підприємств

його заснування, так на кожному етапі його подальшого розвитку. Наявність фінансових ресурсів, їх ефективне використання визначають

фінансове благополуччя підприємства: платоспроможність, ліквідність, фінансову стійкість.

Пошук фінансових джерел розвитку підприємства, забезпечення найефективнішого інвестування фінансових ресурсів набуває важливого значення в роботі фінансових служб підприємства за умов ринкової економіки.

У процесі формування фінансових ресурсів підприємств важливе значення має структура їхніх джерел. Підвищення питомої ваги власних коштів позитивно впливає на фінансову діяльність підприємств. Висока питома вага залучених коштів ускладнює фінансову діяльність та потребу додаткових витрат на сплату відсотків за банківські кредити, дивідендів на акції, доходів на облігації, зменшує ліквідність балансу підприємства, підвищує фінансовий ризик. Тому в кожному конкретному випадку необхідно детально продумати доцільність залучення додаткових фінансових ресурсів. Структура фінансових ресурсів безпосередньо впливає на формування фінансової структури капіталу підприємства.

Фінансова структура капіталу уявляє собою співвідношення власного та позикового капіталу, які використовуються підприємством в процесі своєї господарської діяльності. Показник фінансової структури капіталу визначає багато аспектів фінансової діяльності підприємства і суттєво впливає на її результати. Він здійснює вплив на рівень рентабельності активів та власного капіталу (тобто на рівень економічної та фінансової рентабельності), рівень фінансової стійкості та платоспроможності підприємства, рівень фінансових ризиків і т.і. Для забезпечення ефективної діяльності процес формування фінансової структури капіталу підприємства повинен бути підвладний певній політиці. Політика формування фінансової структури капіталу являє собою частину загальної фінансової стратегії підприємства, яка полягає в забезпеченні такого сполучення використання власного та позикового капіталу, яке оптимізує співвідношення допустимого ризику фінансової стійкості та високої рентабельності власних фінансових коштів.

Політика формування фінансової структури капіталу підприємства передбачає (рис. 5.2):

Рис. 5.2. Основний зміст політики формування фінансової структури капіталу підприємства

1. Формування загальних принципів фінансування необоротних та оборотних активів. Практика фінансового менеджменту показує, що не існує єдиних принципів фінансування окремих видів активів, які однозначно забезпечать ефективність діяльності підприємства. Найбільш розповсюдженим є алгоритм фінансування у відповідності до якого необоротні активи фінансуються за рахунок власного капіталу та довгострокових позикових коштів, а оборотні активи - за рахунок короткострокових позикових коштів. Практикуються і інші принципи фінансування, тобто формування таких принципів на кожному підприємстві носить індивідуальний характер.

2. Порівняння витрат по залученню власного та позикового капіталу. Таке порівняння здійснюється в процесі оцінки вартості власного та позикового капіталу, що залучається з різних джерел. Воно дозволяє визначити рівень витрат по додатковому залученню власного капіталу (наприклад, шляхом додаткової емісії акцій) і залученню позикового капіталу із альтернативних джерел (шляхом отримання кредиту у банку, випуску облігацій тощо)

3. Забезпечення оптимальності фінансової структури капіталу з позицій достатньої фінансової стійкості підприємства. Співвідношення власного та позикового капіталу підприємства повинне забезпечити стійку фінансову базу його розвитку та мінімізувати ризик його банкрутства.

4. Забезпечення оптимальності фінансової структури капіталу з позицій високої кредитоспроможності підприємства.

Кредитоспроможність підприємства визначається можливістю швидкого отримання кредитних ресурсів на вигідних умовах. Одним з показників рівня фінансових ризиків для банків та інших кредитних інститутів є доля власного капіталу позичальника. Чим вона вища, тим більш пільгові умови кредитування може отримати позичальник і навпаки - чим нижче доля власного капіталу, тим більший ризик неповернення кредиту і відповідно більша ставка процентів по кредиту.

5. Забезпечення оптимальності фінансової структури капіталу з позицій мінімізації загальної його вартості. Співвідношення власного і позикового капіталу повинне забезпечити мінімізацію загальної його вартості для підприємства.

На політику формування фінансової структури капіталу підприємства здійснюють вплив наступні фактори (рис. 5.3):

Рис. 5.3. Характеристика основних факторів, які впливають на формування фінансової структури капіталу підприємства

  1. Стабільність випуску продукції. Чим стабільніше здійснюється реалізація продукції підприємства, тим вище та безпечніше стає використання позикового капіталу.

  2. Структура активів підприємства. Чим більш безпечнішою з позиції кредитора є структура активів підприємства, тим більшими можливостями в залученні капіталу воно володіє.

  3. Темпи розвитку підприємства. Підприємства, які зростають, знаходяться на ранніх стадіях свого життєвого циклу і мають конкурентоспроможну продукцію, можуть залучати для фінансування активів більшу долю позикового капіталу.

  4. Рівень оподаткування прибутку. Так як виплата процентів за кредит, що використовується, знижує суму балансового прибутку, то на підприємствах з високим рівнем оподаткування прибутку стає більш ефективним залучення позикового капіталу.

  5. Ставлення кредиторів до підприємства. Не дивлячись на високу долю власного капіталу, кредитори в оцінці діяльності підприємства можуть керуватися іншими критеріями, які формують негативний його імідж. Це створить відповідний негативний вплив на можливість залучення підприємством позикового капіталу.

Принципи формування фінансових ресурсів підприємства:

  1. Врахування перспектив розвитку господарської діяльності підприємства.

  2. Забезпечення відповідності обсягу ресурсів, що залучаються, обсягу формуємих активів підприємства.

  3. Забезпечення оптимальності структури капіталу з позицій ефективності його функціонування.

  4. Забезпечення мінімізації витрат на формування фінансових ресурсів з різних джерел.

  5. Забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів в процесі господарської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]