Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

2. Поняття та склад власних фінансових ресурсів

Власні фінансові ресурси – це внутрішні джерела коштів, які утворюються в процесі господарсько-фінансової діяльності підприємства та інвестуються в його подальший розвиток (після покриття поточних витрат, сплати податків та обов`язкових платежів, витрат на споживання трудового колективу та власників підприємства).

Власні фінансові ресурси підприємства утворюються за рахунок декількох джерел:

  • статутний капітал;

  • пайовий капітал;

  • додатковий вкладений капітал;

  • інший додатковий капітал;

  • резервний капітал;

  • нерозподілений прибуток.

Статутний капітал – це зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства.

Пайовий капітал – це сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, що передбачена установчими документами.

Розглянемо власні фінансові ресурси, які використовуються для формування капіталу підприємства при його заснуванні і під час його подальшого розвитку (Рис. 5.4).

Отже, для підприємства, що фінансує свій розвиток, головним джерелом формування фінансових ресурсів є прибуток від звичайної діяльності та чистий прибуток.

Рис. 5.4. Основні джерела формування власних фінансових ресурсів при заснуванні і розвитку підприємства

Послідовність формування чистого прибутку (збитку) підприємства показано на рис. 5.5. У нижньому правому кутку прямокутників містяться посилання на коди рядків форми № 2 “Звіт про фінансові результати”.

В умовах ринкової економіки прибуток є основою економічного розвитку підприємства. Постійне збільшення прибутку — це стале джерело фінансування розвитку підприємства (реінвестування прибутку), виплати дивідендів, створення резервного фонду, задоволення соціальних і матеріальних потреб працівників підприємства, благодійної діяльності. Чистий прибуток — це найважливіший показник для оцінювання виробничої та фінансової діяльності підприємств, оскільки відбиває ступінь його активності та фінансового благополуччя, а також ефективність менеджменту. Чистий прибуток є одним з основних джерел збільшення капіталу підприємства. Постійне збільшення прибутку за умов

Дохід (виручка) від реалізації

продукції

010

ПДВ, акцизний збір, інші

відрахування з доходу

015; 020; 025

Чистий дохід (виручка) від реалізації

продукції

035

Собівартість реалізованої продукції

040

Валовий прибуток (збиток) від

реалізації продукції

050; 055

Адміністративні

+

Витрати на збут

+

Інші операційні

витрати

070

080

витрати

090

Прибуток (збиток) від операційної

діяльності

100; 105

+

Доходи від участі в капіталі та

Фінансові витрати, витрати

інші фінансові доходи, інші доходи

110; 120; 130

від участі в капіта-лі, інші витрати

140; 150; 160

Прибуток (збиток) від звичайної діяль-

ності до оподаткування

170; 175

Податок на прибуток від звичайної

діяльності

180

+

Надзвичайні

Доходи

Витрати

Податок

200

205

090

Чистий прибуток (збиток)

220; 225

Рис. 5.5. Формування чистого прибутку (збитку) підприємства

припустимого ризику, тобто в разі залучення додаткових позикових коштів чи додаткового розміщення акцій, зміцнює конкурентні позиції підприємства на ринку капіталу.

Крім чистого прибутку до внутрішніх джерел формування власних фінансових ресурсів відносяться амортизаційні відрахування, особливо на підприємствах з високою вартістю власних основних засобів та нематеріальних активів. Однак вони не збільшують суму власного капіталу підприємства, а лише виступають засобом його реінвестування. Інші внутрішні джерела не відіграють помітної ролі у формуванні власних фінансових ресурсів підприємства.

У складі зовнішніх джерел формування власних фінансових ресурсів головне місце належить залученню підприємством додаткового пайового (шляхом додаткових внесків коштів в статутний фонд) або акціонерного (шляхом додаткової емісії і реалізації акцій) капіталу. Для окремих підприємств одним з зовнішніх джерел формування власних фінансових ресурсів є надана державою безоплатна фінансова допомога. До складу інших зовнішніх джерел входять також безоплатно передані підприємству матеріальні і нематеріальні активи, що включаються до складу його балансу. Отже, класифікацію власних фінансових ресурсів за внутрішніми і зовнішніми джерелами формування можна подати таким чином (Рис. 5.6):

Крім власних фінансових ресурсів підприємство має можливість на безплатних засадах використовувати для свого розвитку кошти, що прирівнюються до власних. Вони мають назву “сталі пасиви” – це постійна заборгованість підприємства перед робітниками, бюджетом та позабюджетними фондами, що обумовлена періодичністю виконання цих зобов`язань та постійним утворенням коштів для їх покриття.

Стратегія формування та використання власних фінансових ресурсів – це цілеспрямований та керований у відповідності до цілей та задач підприємства процес управління формуванням та використанням власних

Рис. 5.6. Класифікація джерел формування власних фінансових ресурсів підприємства

фінансових ресурсів.

Цілі розробки стратегії:

  1. забезпечення самофінансування розвитку підприємства;

  2. забезпечення фінансової стійкості підприємства за рахунок підтримки оптимального співвідношення між власними та зовнішніми джерелами фінансування;

  3. забезпечення необхідних темпів зростання обсягів діяльності підприємства, оскільки останні в умовах нормальної структури капіталу обумовлені темпами зростання власних фінансових ресурсів;

  4. зниження вартості залучення ресурсів підприємством та підвищення його ринкової вартості (курсової вартості акцій підприємства);

  5. оптимізація розподілу власних фінансових ресурсів між окремими напрямками їх використання, виходячи з пріоритетності завдань розвитку підприємства;

  6. підвищення ефективності використання власних фінансових ресурсів.

Етапи розробки стратегії управління власними фінансовими ресурсами:

1 етап. Обгрунтування стратегічних цілей управління, визначення їх кількісних та якісних параметрів.

2 етап. Аналіз стратегії управління власними фінансовими ресурсами та оцінка її ефективності:

  1. аналіз обсягу та структури джерел формування власними фінансовими ресурсами;

  2. аналіз обсягу та структури використання власних фінансових ресурсів;

  3. аналіз факторів, обумовлюючих обсяги формування, що склалися;

  4. аналіз впливу формування власних фінансових ресурсів на структуру капіталу підприємства;

  5. оцінка оптимальності структури капіталу для забезпечення фінансової стійкості підприємства;

  6. визначення рівня самофінансування та оцінка його достатності.

3 етап. Розробка прогнозу формування власних фінансових ресурсів на майбутній період (за окремими джерелами формування).

4 етап. Обгрунтування необхідного розміру формування власних фінансових ресурсів для реалізації стратегічних цілей управління.

5 етап. Пошук та мобілізація можливих резервів зростання власних фінансових ресурсів.

Для ефективного управління процесом формування власних фінансових ресурсів підприємства необхідно зрозуміти, які фактори обумовлюють розмір їх формування, а отже і резерви зростання в разі адекватних управлінських дій та рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]