Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

3. Поняття та склад позикових фінансових ресурсів

Для зменшення загальної потреби підприємства у власних коштах, а також для стимулювання їх ефективного використання доцільним є залучення позикових ресурсів.

Позикові ресурси підприємства – це сукупність позикових коштів, які залучаються понад власні ресурси для фінансового забезпечення процесу його функціонування.

Формування кредитного ринку дозволяє підприємствам на сьогоднішній день самостійно обирати джерела позикових ресурсів та форм їх залучення.

Разом з банківськім кредитом набувають подальшого розвитку поза-банківські форми залучення позикових ресурсів. Досить розповсюдженим стає міжгосподарський кредит, який в себе включає комерційний кредит (що особливо важливо для торговельних підприємств) та дебіторсько-кредиторську заборгованість.

Виникають передумови формування і розвитку нових джерел позикових ресурсів, таких як фінансовий лізинг, який перетворився в один із найважливіших методів фінансування основних засобів у країнах з розвиненою ринковою економікою. Фінансовий лізинг являє собою фінансування через оренду, однак це не просто довгострокова оренда, а нова, нетрадиційна, специфічна, додаткова система перспективного фінансування під задаток, розрахунки по борговим зобов`язанням та інші фінансові механізми.

Основні джерела формування позикових ресурсів підприємства:

  1. Банківський кредит – позика надана банком або кредитним закладом на умовах строковості, повернення і платності.

  2. Комерційний кредит – відстрочка платежів одного господарюючого суб`єкта іншому.

  3. Цільовий державний кредит – сфера застосування різко обмежена.

  4. Інвестиційний податковий кредит – відстрочка податкового платежу, що надається органами державної влади або податковими органами.

  5. Кредит, що формується на ринку цінних паперів – випуск відповідних облігацій.

Джерела і форми залучення позикових коштів підприємством дуже різноманітні. Класифікацію показників за основними ознаками розглянемо на рис. 5.7.

Управління залученням позикових ресурсів являє собою цілеспрямований процес їх формування з різних джерел і в різних формах у відповідності до потреб підприємства у позиковому капіталі на різних етапах його розвитку. Для цього розробляється спеціальна політика, яка є частиною загальної стратегії формування капіталу і полягає в забезпеченні найбільш ефективних умов і форм залучення позикових ресурсів з різних джерел.

Для розробки політики залучення позикових фінансових ресурсів перш за все необхідно провести аналіз залучення і використання позикових ресурсів у попередньому періоді. Наступним етапом є визначення цілей залучення позикових ресурсів у наступному періоді і розрахунок граничного обсягу залучення цих коштів. Важливим є визначення форм залучення позикових ресурсів та визначення складу основних кредиторів. Особливу увагу слід приділити формуванню ефективності умов залучення позикових ресурсів.

Рис. 5.7. Класифікація позикових коштів, що залучаються підприємством за основними ознаками

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]