Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_2-lk-ek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

2.2. Стан розроблень електронних ринків. Від традиційної до функціонуючої за допомогою Інтернету електронної комерції

Електронна комерція отримує новий імпульс від динаміки Інтернету. Ми спробуємо проаналізувати сучасну її структуру і передбачити подальший розвиток, тобто ми подамо ієрархічну схему електронної комерції, всередині якої проведемо аналітичний огляд лавиноподібних змін у бізнес-діяльності та в основних інформаційних технологіях.

У сучасному бізнесовому середовищі, де операційні межі між фірмами стали прозорими, часто є неефективним з прагматичної та аналітичної точок зору розділяти процеси внутрішньої й зовнішньої організації бізнесу.

Однак, у нашому розумінні, Е-комерція включає відносини та транзакції між компаніями, а також корпоративні процеси, що підтримують комерцію всередині окремих фірм.

Е-комерція - нова і досить конкретна назва, але тип діяльності, від якого вона виникла, з'явився півстоліття тому в Берліні. Це обмін електронними даними, обмін стандартними електронними документами від комп'ютера до комп'ютера. Але те, що зараз зветься традиційною Е-комерцією, не обмежувалось тільки обміном електронними даними, а включало також передачу різних повідомлень, форм, штрих-кодів, файлів; використання обміну електронними даними призвело до найзначніших організаційних трансформацій і нових ринкових ініціатив. Деякі добре відомі компанії, такі як Wal-Mart, Levi Strauss, General Motors та інші, побудували нові відносини із постачальниками і споживачами через двосторонні електронні зв'язки. Електронна інтеграція, підтримана EDI та іншими інформаційними технологіями, суттєво скоротила час спілкування та буферний простір між фірмами, котрі ускладнювали роботу й обмежували їх конкурентоспроможність.

Електронна інтеграція призвела до драматичних змін у призначенні фірми, викликаних появою віртуальних компаній, чиї можливості доставляти продукцію на ринок залежать більше від їх здатності організувати й підтримувати мережу ділових стосунків, ніж від здатності

Від 1993 року, тобто від початку комерційного використання Інтернету, Е-комерція визначається великою мірою впливом WWW. Е-комерція нині складається із декількох найважливіших інформаційних технологій та бізнес-процесів.

Серед принципових технологій, що дають змогу функціонувати і ) наспій Е-комерції, можна назвати:

комп'ютерні мережі й телекомунікації;

комп'ютерні системи клієнт/сервер;

мультимедійні та гіпермедійні засоби;

електронний обмін даними (EDI);

системи управління потоками й обробленням повідомлень;

системи групової роботи та телеконференцій;

системи шифрування.

У ширшому сенсі всі основні комп'ютерні й телекомунікаційні гехнології та методи управління базами даних зустрічаються в Е-комерції. ( сьогодні набір технологій, що приводять у рух Е-комерцію, втілено в Інтернеті. Даний конгломерат - це трансформаційна технологія, яка докорінно змінює старі уявлення та допомагає створювати нові робочі місця, організації й ринки. Інтернет пропонує відкриту платформу для нової Е-комерції, що усуває часові бар'єри

Було б неправильно тлумачити Е-комерцію як суто технологічний розвиток. Цей спосіб ведення бізнесу можна подати як об'єднання інформаційних технологій із організаційними та управлінськими новаціями, котрі стимулюють дані технології та, в свою чергу, приводяться в рух саме ними. Робота організації як єдиної інтернаціональної команди потрібна цілодобово, робота за допомогою засобів телекомунікації, просування товарів і послуг віртуальними ланцюгами, розподіл роботи між фірмами відповідно до їх компетенції - транснаціональні компанії характеризуються саме такими перевагами.

У даному розділі подано системний погляд на комплексне підприємство Е-комерції всередині ієрархічної системи, що розвивається від інфраструктури комп'ютерних мереж до глобальних світових ринків укладаються в Інтернеті за допомогою кредитних карток. Протокол використовує шифрування повідомлень закритими та відкритими ключами, цифрові підписи, сертифікати як електронні посвідчення особи. SET вимагає, щоб відповідна програма зашифрувала електронний конверт електронних посвідчень, де вказуються подробиці щодо кожної операції закупівлі товару. Щоразу перед затвердженням і здійсненням операції клієнту надсилається запит електронною поштою - чи згоден він сплатити за певний товар або послугу.

Є також інші стандарти, наприклад, Secure/MIME, UN/EDIFACT (United Nations/Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport), IPSec, OPSEC, RADIUS, RSA, PGP. Зокрема протокол захищених сокетів SSL (Secure Socket Layer) уможливлює шифрування інформації на канальному рівні, автоматично шифрує дані, якими обмінюються Web-браузер клієнта й сервер торговельної компанії.

У сфері безпеки електронної комерції у відкритих мережах (зокрема й Інтернеті) Європейська комісія заснувала проект SEMPER (Secure Electronic Market Place for Europe). Тепер цей консорціум охоплює понад 20 партнерів. Метою SEMPER є забезпечення:

детального опису комерційних, юридичних, соціальних, технічних вимог та опцій електронного ринку;

когерентної моделі та узагальненої відкритої архітектури електронного ринку;

специфікації засобів створення та аналізу прототипів, сервісу (наприклад, мультимедійних специфічних сервісів безпеки), архітектури платіжних шлюзів, юридичних аспектів;

інформації для технічних, наукових, стандартизуючих елементів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]