Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_2-lk-ek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

2.5. Порівняння відносин в2в та в2с

Наявні суттєві відмінності між В2В та В2С електронною комерцією стисло подані у табл.2.3. Транзакції у разі В2В виконуються двома каналами постачання та не тільки двома різними учасниками ринку як у разі В2С.

Таблиця 2.3

Відмінності В2В від В2С

Організація В2В

Організація В2С

Розмір замовлення

У середньому 75000 $

У середньому 75 $

Учасники

Численні компанії та службовці

Споживач звертається прямо до продавця

Калькуляція цін

Переговори, довготривалі

контракти, аукціони та

каталоги

Здебільшого каталог, фіксовані ціни

Прийняття рішень

Необхідне затвердження керівництвом підприємства

Споживач самостійно приймає рішення

Стимулювання купівлі

Вимога провести пряму поставку; непряме поповнення

Вимушені/випадкові купівлі; реклама; заклики

Вибір Е-ринку або порталу

За значенням,через партнерські стосунки чи неупереджено

Керуючись брендом, закликами, ціною або рекламою

Перспектива

розширення

Наявна, але потребує багатьох важливих деталей

Сприятлива, можливість повернення покупки

Кредитування

Спочатку кредитні картки, але можливі складніші системи платежів шляхом відкриття банківських кредитних ліній

Будь-які кредитні картки споживачів

Інфраструктура

Локальні каталоги замовників; управління виробничими процесами

Браузер із доступом до Інтернету

Рис. 2. . Еволюція застосувань електронного бізнесу

2.6. Типові комерційні сценарії

Для того, щоб зробити еволюційні кроки яснішими, подамо класифікацію наявних комерційних сценаріїв. Кожен із них може розглядатися як основне застосування електронної комерції. Вони здебільшого базуються на WWW, що відбиває поточну ситуацію і відповідає майбутній.

2.6.1. Ознайомлення та повторні відвідування

Головною метою для учасника ринку є залучення відвідувачів на свій сайт і породження значної кількості повторних візитів. Ознайомлення призводять до пробного або першого відвідування сайту до такої міри, що дослідні проблеми залежать від управління трафіком на Web. Однак сайти можуть вважатися успішними тільки тоді, коли протягом тривалого часу спостерігатиметься потік повторних відвідувань, чого досягти значно важче, ніж забезпечити пробний візит. Проблема повторного візиту частково є функцією дизайну Web-сайта та залежить від ширини діапазону потреб споживачів.

On-line вітрина, наявність в Інтернеті (пряма реклама, імідж, інформація), зміст (основні ціни, запропонована зручна для пошуків база

даних), продаж різноманітних товарів, стимулювання є факторами, котрі утворюють підґрунтя успіху сайта. Остаточна стратегія повинна містити різні застосування всього перерахованого.

2.6.2 . On-line вітрина

Модель on-line вітрини сполучає елементи безпосереднього маркетингу із внутрішньомагазинними закупівлями, що надає підтримку процесам закупівлі та маркетинговим зв'язкам. On-line вітрина - це Web-сайт, який пропонує прямі продажі електронними каналами за допомогою електронних каталогів або інших, новіших форм, замовлення споживчих товарів шляхом заповнення форм, реєстрацію або зовнішню пошту. On-line вітрина покриває широке розмаїття пропозицій. Як приклади можна назвати Absolutely Fresh Flowers, Adventurous Traveler's Bookstore, Alaska River Adventures, Ann Hemyng Candy, CDNow. Сучасними новаторами в цій категорії є відомі банки, котрі працюють в галузі Інтернету. Такий початок пропонує on-line споживачам можливість відкривати поточні рахунки, оплачувати рахунки за товар і керувати своїми фінансами через World Wide Web.

Теперішня низька швидкість доступу робить on-line процес купівлі нудним і таким, що іноді засмучує. On-line версії все-таки обмежені порівняно із набутим у реальному світі досвідом перегортання сторінок красивого каталогу або покупок в універсальному магазині. Через те, що технології захищених транзакцій (зокрема on-line платежів) ще не цілком розвинені, безпека й таємність є важливою проблемою, що успішно розв'язується. Врешті-решт, поведінка споживача є повністю непізнаною проблемою. Наприклад, ви можете мати невеликий досвід стосовно того, як стимулювати "проби" й повтори", але певне розуміння впливу засобів стимулювання покупців, подібних до маркетингових.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]