Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_2-lk-ek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

2.6.10. Місцеві виробники товарів та бартерні мережі

Ймовірність того, що місцеві ринки з'являтимуться, обумовлена швидкістю, з якою електронні мережі можуть інформувати покупців про товари, котрі продаються, так само як інформувати продавців щодо покупців, котрі звертають увагу на окремі товари. Коли люди обмінюють одні товари чи послуги на інші замість оплати грішми - це бартерна мережа. Нова множина посередників, подібних до аукціонних домів, власники блошиних ринків та обмін товарами можуть виникати на прибутках від підтримки цієї мережі. Чимало прикладів процвітання там, де мережа допомагає розвитку ринку місцевих товарів, дають групи новин, що діють як ринок для деяких товарів. Часто який-небудь кампус коледжу або локальна мережа там є локальною ринковою групою. Трапляються також спеціальні групи (комп'ютерного обладнання, торгових карток тощо), де торгують використаними товарами. Крім того, для полегшення торгівлі, що використовує групи новин, є багато сервісів на Web, таких як Barter Net та netTrader.

2.7. Бізнес-моделі для різних типів е-комерції

У найбільш спрощеному сенсі бізнес-модель - це метод заняття бізнесом, який допомагає компанії отримати прибуток. Бізнес-модель докладно пояснює, як компанії заробляти гроші, точно визначивши своє місце в ланцюзі отримання прибутків.

П.Тіммерс визначає бізнес-модель так:

  • Структура для потоків товарів, послуг та інформації, котра включає опис різних учасників бізнес-процесів та їх ролей, а також

  • опис потенційної вигоди для різних учасників бізнес-процесу, а також

• опис джерел доходів.

Деякі моделі зовсім прості. Компанія виробляє товари або послуги і продає їх покупцям. Якщо все гаразд, дохід від продажу перевищує витрати на операції, отже, компанія отримує прибуток. Інші моделі можуть мати складнішу структуру. Радіо й телебачення є добрим прикладом. Е-комерція дає життя новим видам бізнес-моделей. Але й Web, мабуть, є також перевіреною й точною моделлю для зменшення торгових витрат. Аукціони є чудовим прикладом. Одна із найстаріших бізнес-моделей -аукціон стала широко використовуватися у всьому світі для призначення цін на такі речі, як сільськогосподарська продукція, фінансові інструменти та унікальні художні вироби й антикваріат.

Читаючи літературу, ви можете знайти різні варіанти класифікації бізнес-моделей. Нині там немає єдиної, повної та переконливої систематизації сітьових бізнес-моделей, що була б остаточною. Вони включають брокераж, рекламу, посередництво, оптових торговців, виробників, встановлення зв'язків, об'єднання, передплату та суспільну користь.

Ці моделі можуть застосовуватися різними шляхами. Крім того, будь-яка з фірм може поєднувати різні моделі як частини власних стратегій бізнесу на Web. Бізнес-моделі на Web розвиваються швидко. Нові й цікаві варіанти можуть бути отриманими у близькому майбутньому.

2.7.1 Бізнес-моделі в електронній комерції типу В2С

Поки що можуть бути запропоновані та розгорнуті різні бізнес-моделі. Спроба класифікувати їх є очевидно важкою або, скоріше, складною. Однак, у даному підрозділі буде подано класифікацію найбільш популярних бізнес-моделей.

2.7.1.1 Модель реклами

Модель реклами на Web є розширенням традиційної моделі реклами в засобах масової інформації. Диктор, у нашому випадку - Web-сайт, забезпечує вміст (звичайно, але не обов'язково, безкоштовно) та послуги (подібні до електронної пошти, чатів, форумів) разом із рекламними повідомленнями у формі баннерів. Баннерна реклама може бути найкращим або навіть єдиним джерелом прибутку для диктора. Диктор може бути творцем вмісту або розповсюджувачем вмісту, створеного в іншому місці. Рекламна модель спрацьовує тільки там, де обсяг трафіка глядачів великий або надзвичайно спеціалізований.• Загальний Портал. Великий об'єм трафіка (типовим є десять мільйонів візитів на місяць), керованого загальним чи різним вмістом або послугами (наприклад, пошукові системи та каталоги, подібні до Excite, AltaVista та Yahoo!, або керовані вмістом сайти, подібні до AOL). Високий трафік робить рекламу вигідною і уможливлює подальший розвиток сервісу на сайті. Змагання за кількість відвідувачів призводять до використання пакета безкоштовного вмісту і послуг, таких як електронна пошта, дошка повідомлень, перелік запасів, чат, новини та локальна інформація Персональний Портал. Сутність загального порталу руйнує відданість користувачів. Це призводить до утворення таких порталів (наприклад, My,Yahoo!, My,Netscape), що дають змогу орієнтувати на конкретного споживача інтерфейс та вміст. Це зміцнює відданість через те, що споживачі свого часу інвестували персоналізацію сайта. Прибутковість такого порталу базується на кількості та, можливо, значенні інформації, отриманої користувачем шляхом пошуку. Персоналізація може підтримувати модель "спеціалізованого порталу".

Спеціалізований Портал. Іноді називається також "vortal" (тобто vertical portal). Тут обсяг менш важливий, ніж добре визначена користувацька база (приблизно 0,5 - 5 мільйонів відвідувань на місяць). Наприклад, сайт, який приваблює тільки гравців у гольф, або покупців житла, або молодих батьків, може бути надзвичайно популярним як місце зустрічі для багатьох рекламодавців, котрі ладні платити премію за контакт із такою особливою аудиторією. Застереження: у найближчому майбутньому очікується збільшення кількості спеціалізованих порталів.

Стимулюючий увагу маркетинг. Модель "плата за увагу" - плата відвідувачам за перегляд змісту та повних форм, або тоталізатор, або схема з нарахуванням балів за часті відвідування. Маркетинг із приділенням уваги збільшує кількість звертань до повідомлень компаній з дуже складними товарами, яким важко іншим способом викликати інтерес споживачів.

Безкоштовна модель. Надає споживачам усе, що треба, безкоштовно (притулок на сайті, приклад: FreeMerchant, Web-сервіси, доступ до Інтернет, безкоштовне технічне забезпечення, електронні вітальні листівки (BIueMountain). Безкоштовність надає сайту великих маркетингових можливостей. Життєздатність стійка, якщо базується на прибутках від реклами. Можливе поєднання з моделлю інформаційного посередництва. Торгівля знеціненими товарами. Найкращим прикладом є Buy.com,для якого така торгівля за зниженими цінами є звичною, а прибутки надходять переважно від реклами

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]