Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_2-lk-ek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

2.7.1.2 Модель інформаційного посередництва

Інформація про покупців та їх покупки надзвичайно важлива. Особливо якщо ця інформація старанно аналізується та використовується в цільових маркетингових компаніях. Деякі фірми перебрали на себе функції інформаційного посередництва ("infomediary" від Information Intermediary - термін, запроваджений Джоном Хагелем), щоб збирати та продавати інформацію іншим підприємцям. Інформаційні посередники можуть пропонувати користувачам безкоштовний доступ до Інтернет (NenZero) чи безкоштовне технічне забезпечення (eMachine.com) в обмін на докладну інформацію стосовно їхніх купівельних прихильностей або звичних маршрутів подорожей сайтами Інтернету. Це є, ймовірно, успішніша модель, ніж звичайна реклама.

Модель інформаційного посередництва може працювати також і в іншому напрямі: забезпеченні споживачів потрібною інформацією стосовно Web-сайтів на тому сегменті ринку, який конкурує з валютою їх країни.

  • Система рекомендацій. Є сайти, що дають змогу користувачам обмінюватися з іншими інформацією щодо якості товарів і послуг, або продавцям - стосовно досвіду торгівлі (поганого чи хорошого). Наприклад, Deja.com, ePinions. Сайт ClickTheButton утверджує концепцію подальших кроків інтеграції системи рекомендацій з Web-браузером. Такі агенти спостерігають за звичками користувачів, збільшуючи в такий спосіб відповідність своїх рекомендацій їх потребам і, водночас - цінність зібраної інформації. Системи рекомендацій можуть використати переваги моделі зв'язку з філіями для пропонування продавцям приросту прибутків від продажу інформації щодо покупців.

  • Реєстраційна модель. Змістовний сайт, безкоштовний для перегляду, але на якому користувачам пропонують просто зареєструватися (інша інформація може збиратися, а може й не збиратися). Реєстрація дає можливість відстежувати манеру поведінки користувачів між сесіями і, таким чином, отримувати інформацію, котра має велике потенційне значення для цілей рекламних компаній. Дана модель є найкращою базовою формою для моделей інформаційного посередництва (наприклад, NYTimes.com).

2.7.1.3 Модель об'єднання

На відміну від загального порталу, який спрямовує велику кількість відвідувачів на сайт, модель об'єднання забезпечує людям можливість здійснювати купівлі з будь-якого місця, куди вони можуть потрапити. її дія простягається від пропонування фінансових стимулів (у формі відсотків від прибутку) до об'єднання партнерських сайтів. Об'єднані сайти забезпечують утворення пунктів продажу простим клацанням мишею на сайті продавця. Це модель з оплатою за реальне здійснення - якщо об'єднання не породжує продаж, що означає відсутність витрат для продавця. Модель об'єднання за своєю суттю добре відповідає умовам Світової мережі, що пояснює її популярність. Вона містить такі варіанти, як обмін баннерами, плату за клік (pay-per-click) та програми розподілу прибутків. Поширенню моделей об'єднання можуть заважати певні проблеми.

2.7.1.4 Модель спільноти

Життєздатність моделі спільноти базується на відданості користувачів (на відміну від великого обсягу трафіка). Користувачі вкладають не тільки багато часу, але й почуттів у цей сайт. У деяких випадках користувачі роблять регулярні доповнення до змісту сайта або грошові внески. Натомість користувачам, які його відвідують, постійно пропонуються рекламні, інформаційні або притаманні спеціалізованому порталу можливості. Модель спільноти може також виконувати збирання грошей для преміювання послуг.

  • Модель добровільного співробітництва. Інколи позначається як "модель NPR" - метод співробітництва слухачів, що використовує у США National Public Radio у своєму безприбутковому радіомовленні. Модель утверджується діями спільноти користувачів, котрі підтримують сайт добровільними внесками. Безприбуткова організація може також отримувати пожертви від благодійних фондів на підтримку своєї місії.

  • Мережі знань або експертні сайти, що забезпечують джерелами інформації, яка базується на професійних експертизах або досвіді інших користувачів. Сайт виконує типові дії, подібно до форуму, де окремі шукачі інформації можуть ставити запитання і отримувати відповіді від (можливо) кого-небудь, хто знає цю тему. Експерти можуть працювати штатно, у постійному колективі добровольців, або у деяких випадках цю роль виконує хто-небудь із учасників Мережі, що бажають відповісти. Приклади: Deja, ExpertCentral, KnowPost, Xpertsite, Abuzz, а також платні сайти Guru, Exp.

2.7.1.5 Модель передплати

Користувачі платять за доступ до сайта. Високого значення вміст є необхідним (Wall St. Journal, Consumer Reports). Характерний зміст новин, життєздатність у новому становищі приносять менше успіху, ніж модель передплати на Web. У 1999 році за спостереженнями Jupiter Communications found 46 відсотків користувачів Інтернету не хотіли платити за перегляд змісту Мережі. Деякі підприємці комбінують платний вміст (для стимулювання обсягів і доходу від реклами) із преміальним вмістом або обслуговуванням лише за передплатою.

2.7.1.6 Модель корисності

Модель корисності вимірює споживання або плату за його настання, її успіх залежить від здатності призначати плату "побайтно", включаючи мікроплатежі (вони дуже малі для оплати кредитною карткою). Приклади: FatBrain, SoftLock, Authentica).

2.8. Бізнес-моделі в електронній комерції рівня В2В

Як і у випадку бізнес-моделей рівня В2С, така ж різниця спостерігається поки що між моделями для електронної комерції рівня В2В. Спроби класифікувати їх, можливо, є важкими, або, ймовірніше, складними. Однак у даному підрозділі ми подамо класифікацію найпопулярніших бізнес-моделей даного рівня.

2.8.1. Модель брокеражу

Брокери створюють ринок: вони поєднують між собою продавців і покупців та полегшують транзакції. Це може відбуватися на ринках "бізнес-бізнес" (В2В), "бізнес-споживач" (В2С) і "споживач-споживач" (С2С). Брокер "робить свої гроші", встановлюючи ціну, щоб угода відбулася. Моделі брокеражу можуть приймати різні форми, такі як:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]