Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_2-lk-ek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

2.3 Стан розроблень бізнес-моделей е-комерції

В останні роки Е-комерція швидко розвивається у напрямку, пов'язаному із моделями В2В. Як буде показано у даному розділі, В2В переважно охоплює питання, близькі до продажі та купівлі. Але це може швидко змінитися найближчими роками із приєднанням інших бізнесових дій, що торують шлях до справжнього сектора Е-бізнесу. Розвиток підприємцями on-line комерції повинен базуватися на розв'язанні трьох ключових проблем:

  • комерція фрагментована географічно;

  • більшість транзакцій між підприємствами наштовхуються на труднощі, такі як трудомісткість та інтенсивність інформації;

  • канали постачання мають надлишки запасів через неможливість планування правильних пропорцій та обсягів випуску товарів. Перша проблема (фрагментація ринку) є справді великою сферою

діяльності для технологій В2В комерції. Зробити комерцію прозорою, так само як ціни та споживчі якості продуктів, постачання та виробництво -одне із головних завдань ефективного ринку. Інтернет суттєво знижує найвищий бар'єр стосовно прозорості - географічний шляхом логічного об'єднання підприємств, незважаючи на їх місцеположення.

Друга проблема полягає в тому, що В2В стосунки складніші, ніж просте парне спілкування. Для кожної події такого спілкування там є 15-20 асоційованих транзакцій, які виконуються перед здійсненням замовлення (зокрема санкціонування купівлі, фінансування тощо), протягом подачі замовлення (в тому числі визначення статусу замовлення, партій відвантаження, товарів-замінників тощо), а також після поставки (зокрема гарантії та підтримка, запасні частини, повернення тощо).

Нарешті, наслідки впливу Е-комерції для каналів постачання можуть бути величезними. В2В транзакція часто представляє перетин двох торговельних ланцюгів: запитів і постачання. Інтернет може принести більше прозорості процесу, а прозорість у ланцюзі постачання може поліпшити залучення до промисловості та економіки загалом. У цьому полягає величезний потенціал взаємозв'язку компаній із новими можливостями для підвищення ефективності та оптимізації. Комерція із співробітництвом через Інтернет може породжувати нове покоління віртуальних комерційних ланцюгів.

2.4. Аналіз бізнес-процесів

Загалом електронна комерція є специфічним засобом ведення бізнесу. Таким чином, до неї можуть входити різноманітні типи сервісів і транзакцій. Незважаючи на те, що ареал поширення електронної комерції швидко збільшується, структурні підходи до цих типів сервісів і транзакцій, що відбуваються, можуть бути визначені. Переважно три основних фази зустрічаються у всіх застосуваннях та сервісах електронної комерції. На кожній із цих фаз різні бізнес-процеси та сервіси, які вони включають, є такі:

Перед продажем: протягом даної фази потенційні покупці шукають пропозиції, оцінюють, розраховують, щоб порівняти терміни й умови різних пропозицій, ведуть прямі переговори з потенційними постачальниками і, нарешті, приймають рішення, погоджені з власними потребами та уподобаннями. Точніше, на передпродажній фазі можна визначити такі ключові дії:

  • самостійний пошук продуктів чи послуг або те ж саме, використовуючи Web та Інтернет як засіб;

  • оцінювання різних проектів із використанням автоматизованих засобів (асистентів покупця) чи вручну;

  • обговорення термінів та умов продажу для відібраних предметів із використанням автоматизованих засобів (асистентів учасників переговорів) або вручну;

  • розміщення замовлень на обрані товари, приймаючи терміни та умови, конкретизовані постачальником.

Продаж: протягом названої фази потенційні покупці розміщують замовлення на послуги обраних провайдерів та оплачують послуги провайдерів. Поставки послуг можуть бути матеріальними або нематеріальними товарами, що поставляються автоматично. Крім того, поставка товару може відбуватися одноразово чи повторно, зокрема доступ до сервісів в Інтернеті. На фазі продажу визначені такі ключові дії:

  • управління порядком перевірки наявних запасів товарів та проміжних матеріалів і сировини, планування та замовлення останніх, якщо товар, який треба поставити, є реальним;

  • поставка товару покупцю безпосередньо або через інших логістичних постачальників, якщо товар, котрий поставляється, є реальним;

  • управління платежами від покупців за участю як третьої сторони розрахункового закладу, зокрема банку.

Після продажу: протягом даної фази покупці спілкуються із постачальником послуг у разі проблем, які виникли в процесі продажу або після продажу товару. Тут постачальник послуг може допомогти покупцеві у розв'язані проблем шляхом надання допомоги чи консультацій. На післяпродажній фазі визначені такі ключові дії:

  • обслуговування покупців у разі виникнення проблем із товарами/послугами;

  • забезпечення нових версій/вищих гатунків і технічна підтримка;

  • забезпечення прийняття on-line "ручних", дорадчих та спільних рішень;

  • налагодження міцних зв'язків продавців із їхніми покупцями шляхом підтримання нових версій товарів і послуг та інформування щодо нових товарів, послуг, умов і цін.

Розглянуті вище фази та дії дуже складні й системотвірні. На підставі бізнес-моделей, здатних адаптуватися, можуть піддаватися змінам і дії на різних фазах. У контексті проекту PACE можуть бути вибрані такі означення для ключових дій Е-комерції, що виконуються громадськими адміністраціями (РА):

  • Електронна пропозиція товарів/послуг: сприяння та реклама в містах товарів/послуг, включаючи здатність до відповіді.

  • Електронна реєстрація/підтвердження: можливість для потенційних клієнтів резервувати та отримувати підтвердження замовлення товарів/послуг без обов'язкового виконання купівлі товару чи отримання послуги.

  • Електронне замовлення: можливість для потенційних клієнтів замовити й отримати бажаний товар/послугу без потрібного електронного платежу.

  • Електронний контрактинг: можливість легітимно завершити виконання угоди електронним способом, зокрема цифровим підписом.

  • Електронна поставка: можливість поставки товарів/послуг в електронному вигляді (для інформаційних товарів).

  • Електронні платежі: можливість переказу грошей електронним способом замість товарів/послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]