Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_Fin_m-t.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

17. Професійні якості фінансового менеджера

Фінансовий менеджер виступає у ролі (не юридично) довіреної реально особи фірми (компанії). І тут важливо не лише вміння знайти правильне рішення і швидко діяти, але й те як відносяться інвестори до цієї фірми, чи дадуть кредити і під які відсотки. І тут знов менеджер опиняється між двома вогнями, виникає друга дилема: необхідність задовільнити вимоги обох сторін – кредиторів і акціонерів. Ось тут і проявляється талант та знання гарного фінансового менеджера. Його праця повинна бути оплаченою відповідним чином, доцільно запропонувати йому акції своєї фірми і він зробить все, що ціни на акції фірми були найвищими. Таким чином, менеджеру знадобляться в роботі глибокі знання:

  • економіки, розуміння економічних факторів (мікрофактори – попит, пропозиція, ціни; макрофактори – підвищення або занепад ділової активності, зміни в законодавстві про оподаткування (досить часто – 1997, 1998 рр.) або грошова реформа (осін 1996 р.), фінансова криза (осінь 1998 р.);

  • знання фінансів;

  • фінансового аналізу;

  • статистики;

  • бухгалтерського обліку;

  • банківської системи і фінансових інститутів;

  • обчислювальної техніки;

  • маркетингу (особливо ринку);

  • виробничого менеджмента;

  • кільксних методів аналізу.

Це перелік тих первинних дисциплін, на яких базується фінансовий менеджмент та знання яких необхідні студентам, вивчаючим фінансовий менеджмент.

Менеджер, як будь-який інший фахівець, має набір стандартних методів та інструментів, які при необхідності використовує для вирішення тих чи інших проблем. Оволодіння цими методами розкрива нові шанси та можливості для конкурентноспроможного господарювання.

Крім обовўязків перед фірмою та акціонерами, а саме: пошуки найкращих та найдешевших джерел фінансування і вкладання коштів в найбільш ефективні активи, використання такого капіталу, який принесе найвищу віддачу при найменшому ризикові, фінансові менеджери повинни прагнути виконувати свої обовўязки перед суспільством, робити все, щщоб підвищити престиж фірми, залучити нових акціонерів, покупців. Обовўязково приймати усать або хоча б підтримувати соціально-вагомі та необхідні програми і проекти з екології, допомоги малозабезпеченим, хворим, сиртам, піклуватися про охорону праці, техніку безпеки, нормальні санітарні умови. Все це робиться в інтересах фірми та її співпрацівників, хоча це призводить до додаткових затрат. Роблячи відбракування інвестиційних проектів. Менеджер повинен віддати перевагу таким технологіям, які не ведуть до забруднення навколишнього середовища.

Фінансові менеджери повинні відповідати вищим етичним вимогам, не робити нічого такого, що може нашкодити престижу фірми. Все спрямоване на досягнення головної мети фінансового менеджера – досягнення найвищих ринкових цін на акції фірми. Хоча максимізація прибутку, доходів – це тактична короткострокова мета, яка не враховує такий важливий фактор як припустимий рівень ризику. Прагнення максимізувати ціни на акції може в кінці кінців вступити в протиріччя з прагненням оптимізації прибутків, але головним завжди повинна бути максимізація цін на акції фірми.

Функції та посадові обовўязки фінансового менеджера на підприємстві регламентуються Посадовою інструкцією. Хоча в залежності від масштабів підприємства ці обовўязки покладаються або на бухгалтера, або на економіста підприємства, або на віце-президента з фінансів, або фінансового директора підприємства чи управляючого фінансами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]