Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_zi_Spetsialnoyi_Veterinarnoyi_Virusol....doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
694.27 Кб
Скачать

Вірусна геморагічна хвороба кролів -

МогЬиз ЬаетоггЬа^іса уігаїіз сипісиїогит

{геморагічна пневмонія) -

Визначення хвороби. Вірусна геморагічна хвороба кролів - цс гостре контагіозне захворювання, що характеризується надгострим перебігом, тяжким геморагічним синдромом, дистрофічними змінами органів і високою летальністю.

Розповсюдження хворобі:. Хворобу вперше зареєстрували у Китаї в 1984 році, в СРСР (в тому числі і в Україні) - у І986 р. Зараз реєструється у багатьох країнах світу.

Економічні збитки значні через масову загибель кролів (70-90%) і витрати на проведення заходів щодо ліквідації та профілактики.

Збудник. Мрвфод_огія^_хшіч_ний склад, систематика. Вірус геморагічної хвороби кролів відноситься до родини Саіісіуігійае роду Ьа^оуігиз. Криптограма: КЛ : 2,6-2,8/18 : 5/3 : У/О. Віріони мають ікосаєдрячну форму, діаметр 30-40 нм. Капсид вірусу містить одноланцюгову РНК, три структурні білки. Реплікація вірусу відбувається у цитоплазмі. При виході вірусу клітини руйнуються.

Стійкість.- Вірус геморагічної хворобі! стійкий до дії ефіру, хлороформу, рН 3,0, у висушених шкурах кролів зберігається до 3 місяців. Інактивується при +50°С за 60 хвилин, +4+37°С - за добу. Вірус чутливий до глутарового альдегіду, який використовують для дезинфекції контамінованих вірусом шкурок кролів.

Антигенні властивості. Вірус здатний викликати синтез нейтралізуючих та комплементзв'язуючих антитіл І антигємаглютинінів. Встановлено антигенну спорідненість вірусів геморагічної хвороби кролів та вірусу "синдрому європейських зайців".

Отектр___па_тогенндст_і, До геморагічної хвороби чутливі кролі з 2-місячного віку, особливо 3-5-місячні.

Тропізм. Вірус геморагічної хвороби кролів гепато- та нневмотропний.

Культивування. Вірус репродукується у культурах клітин нирки кролів або в організмі кролів при штучному зараженні.

Джерела зараження і шляхи передачі. Джерелом інфекції є хворі кролі, які виділяють вірус з усіма секретами та екскретами вже через 24 години після зараження. Фактори передачі: трупи кролів, їх шкурки та пух, корми, вода, предмети догляду, підстилка. Зараження відбувається респіраторним шляхом, трансплацентарний шлях передачі вірусу не вивчений.

Патогенез. ВІрус проникає в організм і викликає віруссмію, уражуючи легені, печінку, нирки, селезінку, лімфовузли І зумовлює явище геморагічного діатезу. Важке ураження печінки - основний момент у патогенезі геморагічної хвороби, що пояснює швидкість її перебігу та летальний кінець. У предагональному стані розвиваються глибокі порушення мікроциркуляції крові у легенях і їх набряк.

Перебіг хвороби і клінічні ознаки. Інкубаційний період - 48-72 години. Перебіг хвороби найчастіше надгострий і рідше гострий. При надгострій формі клінічні ознаки хвороби можуть не проявлятися, і гинуть зовні здорові кролі, або загибель настає після кількох судомних рухів. Для гострої форми характерно легке пригнічення, погіршення апетиту, підвищення температури до 40,5°С, а за 1-2 години до загибелі кров'янисте або жовтувате витікання Із носа. У вагітних кролиць іноді спостерігають аборти.

Патологоанатомічні зміни. У кролів, що загинули, печінка уражується у 100% випадків. У перші години після загибелі печінка збільшена, кровонаповнена, легко розривається, на розрізі виступає і швидко стікає кров. Через кілька годин печінка стає світло-коричневою (нагадує варену), щільної консистенції, краї загострені, на розрізі має вигляд гомогенної маси, кров у вигляді невеликих згортків помітна тільки у крупних судинах. У інших органах відмічають множинні крапкові та плямисті крововиливи.

Діагностика. Для досліджень у лабораторію направляють трупи кролів або відбирають паренхіматозні органи, сироватку крові.

Експрес-методи діагностики: РГА, РЗГА, РЗК, ІФА,

Вірусологічне, дослідження. З метою виділення вірусу заражають кролів внутрішньом'язово або підшкірне. Через 2-3 доби кролі захворюють і гинуть. В патматеріалі, отриманому з паренхіматозних органів, виявляють вірус за допомогою РГА, РЗГА, РЗК або ІФА.

Диференціальна діагностика. Геморагічну хворобу кролів необхідно диференціювати від віспи, міксоматозу, пастерельозу, сальмонельозу, колібактеріозу, еймеріозу, кормових отруєнь, теплового або сонячного удару.

Противірусний імунітет. Перехворілі кролі мають стійкий тривалий імунітет, напружений колостральний імунітет зберігається 30-60 діб.

З метою Імунізації у Росії розроблені інактивовані тканинні вакцини гідроокисалюмінігва формолвакцина, теотропін- та термовакцина. їх використовують з профілактичною метою кролям з 1,5-місячного віку. Імунітет триває 12 місяців. З лікувальною метою в Росії у ВНПВВіМ розроблена специфічна сироватка для одноразового застосування (захист ЗО діб). Ефективність такого методу до 97%.

Профілактика і заходи боротьби. У разі захворювання у господарстві вводять обмеження і виконують заходи для ліквідації хвороби. Дезинфікують приміщення та обладнання 2%-вим гарячим розчином їдкого натру, 2-3%-вим розчином формальдегіду або розчином хлорного вапна з 3% активного хлору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]