Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prof_samovuznachennya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
154.62 Кб
Скачать

Професійне самовизначення вихованців дитячого будинку (тренінг)

Автор:

Сєдова Вікторія Петрівна, соціальний педагог Васильківського міського дитячого будинку “Сонечко”

Анотація. Тренінг спрямований на інформування вихованців дитячих будинків про світ професій, про свої особистісні якості, формування у них уміння співвідносити особисті якості з вимогами, які ставить професія і фах.

Мета: формування готовності вихованців дитячого будинку до професійного самовизначення та толерантного ставлення до представників різних професій.

Вступ

Однією з основних і актуальних проблем особистості в підлітковому віці є питання: “Ким бути?”. Часто вирішити цю проблему допомогають поради стороніх людей, або вплив моди, колективу. Однак у цьому випадку вибір професії найчастіше необміркований, необґрунтований. І, як наслідок, – марно витрачені роки навчання, робота, яка не подобається, розчарування в житті, не реалізованість здібностей, талантів, потреб. В основі вибору професії має бути професійне самовизначення особистості. Особливо це важливо для вихованців дитячих будинків, які не мають сімейного досвіду отримання початкових навичок майбутньої професії у своїх батьків. Вичерпну інформацію про характер професійного самовизначення, рівень сформованості своєї готовності до усвідомленого вибору професії вихованець дитячого будинку може отримати тільки від вихователів, соціального педагога, психолога, вчителів школи. Тому так необхідно вчасно надати потрібну інформацію про світ професій, практичні уміння і навички професійної адаптації.

Щоб вибір професії був справді свідомим і вільним, необхідно врахувати прийнаймні три фактори:

  • інформованість про світ професій

  • знання своїх особистісних якостей

  • уміння співвідносити особисті якості з вимогами, які ставить професія і фах.

Однак вибір професії пов`язаний із категоріями можливості й потреби, інтересу до мети, такими факторами, як потяг і мотивація, передбачення результатів прийнятих рішень.

Одним з методів, що дають змогу цікавіше і результативніше провести профорієнтаційну роботу з вихованцями дитячих будинків є тренінгові заняття, як одна із складових технологій професійного самовизначення.На тренінгових заняттях підлітки легко, із захопленням, використовуючи свій досвід, знаходять відповіді на хвилюючі питання щодо вибору професії пізнають самих себе.

Пропонований цикл тренінгових занять розрахований на підлітків 14-16 р.

Мета:формування загальної готовності до професійного самовизначення підлітків.

Забезпечення вихованців профінформаційними знаннями та навичками, необхідними для прийняття правильного рішення при виборі професії. Формування толерантного ставлення до представників різних професій.

Завдання:

  • Ознайомлення вихованців зі світом професій, їх класифікацією та їхніх вимог до людини.

  • Формування у підлітків уміння аналізувати професію.

  • Навчити об`єктивно оцінювати свої можливості й зіставляти їх із вимогами професій до себе.

  • Розвинути вміння вмотивовувати власні моральні ціності.

  • Допомогти вихованцям виявити власні професійні інтереси, схильності, профпридатність.

  • Ознайомити підлітків з системою освіти в Україні та особливостями кожної ланки освіти.

  • Надати вихованцям інформацію про ефективну поведінку на посаду під час проходження співбесіди, формувати практичні навички участі у співбесіді.

  • Ознайомити підлітків з правовими нормами влаштування на роботу.

  • Розвиток мотивації досягнення та інтересу до діяльності.

Сформована професійно-трудова компетентність, професійне самовизначення вихованців дитячих будинків, дозволить реалізувати себе в житті, в майбутній професії, бути кваліфікованим працівником, який користується попитом на сучасному мінливому ринку праці.

Оволодіння знаннями та практичними навичками, дозволить полегшити пошук роботи, та адаптацію на новому місці роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]