Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика_Сам-Роб_(задачі).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Задача 33

На трьох залізничних станціях А1, А2 і А3 зібралося 120, 110 і 130 незавантажених вагонів. Ці вагони необхідно перегнати на залізничні станції В1, У2, У3, У4 і В5 . На кожній з цих станцій потреба у вагонах відповідно дорівнює 80, 60, 70, 100 і 50. З огляду на, що з залізничної станції А2 не представляється можливим перегнати вагони на станції В2 і В4 і знаючи, що тарифи перегонки одного вагона визначаються матрицею

2 4 1 6 7

Сij = 3 3 5 4 2

8 9 6 3 4

Задачу записати в математичному виді і знайти оптимальний план перегонок вагонів, при якому загальні витрати будуть мінімальні.

Задача 34

В аеропорті для перевезення пасажирів по n маршрутах може бути використано т типів літаків. Місткість літака i-гo типу дорівнює аi людина, а кількість пасажирів, перевезених по j-ому маршруті за сезон, складає bj людина. Витрати, зв'язані з використанням літака i-го типу на j-м маршруті, складають сij грош.од..

Скласти математичну модель визначення скільки літаків даного типу і на якому з маршрутів варто використовувати, щоб задовольнити потреби в перевезеннях при найменших загальних витратах.

Задача 35

Ми маємо m типів машин (i = 1, ..., т) і п видів робіт (до = 1, .... п), що підлягають виконанню в обсягах b1 .... b2, .... bn. Задано матрицю ( λik ) , де λik — продуктивність i-й машини на k-й роботі, матриця (сik), де сik — собівартість виконання одиниці k-й роботи машиною i-го типу, і вартість di, однієї машини i-го типу. Скласти математичну модель задачі по визначенню оптимального машинного парку (кількість машин кожного типу) і оптимального його розподілу по зазначених роботах з умови мінімізації сумарної вартості (машинного парку і вироблених робіт).

Вказівка. Ввести два види перемінних: уi — загальне число машин i-го типу і xik - кількість машин i-го типу, використовуваних на k-й роботі; останні можуть і не бути цеілочисельними , якщо продуктивність машини λik не кратна обсягові роботи bi.

Задача 36

Маємо судна т типів у кількостях q1, ..., qn, на кожнім з яких мають п вантажних ємностей (до= 1,2, .... n) з вантажопідйомністю dik (деякі dik можуть бути дорівнювати нулю). Підлягають перевезенню р видів вантажів у кількостях b1..... bj, .... bp. Скласти математичну модель задачі на вибір оптимального складу судів, якщо витрати по експлуатації одного судна i-го типу рівні ci.

Задача 37

Маємо п маршрутів, по кожному з яких необхідно зробити bк рейсів (до = 1.....п) і т типів автомашин, кожна з яких може бути використана протягом аi годин (i = 1, .... т). На виконання рейсу 1-ї машини по k-му маршруті потрібно tik годин при витратах сik грош.од. Скласти модель задачі оптимального розподілу машин по маршрутах.

Задача 38

Мінімально необхідна кількість автобусів у 1 - й год. доби дорівнює bi, i = 1, 2,..., 24. Кожен автобус безупинно використовується на лінії протягом 6 годин. Перевищення числа автобусів у період i в порівнянні з величиною bi приводить до додаткових витрат на один машино-час у розмірі ci. Сформулюйте дану задачу як задачу мінімізації загальної величини додаткових витрат.