Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика_Сам-Роб_(задачі).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Задачі до теми „ Транспортная логістика ” Задача 1

Перед транспортним менеджером компанії «Інформаційні системи », поставлено завдання заключити довгостроковий договір на доставку 150 комп'ютерних моніторів щомісяця з заводського складу, розташованого в місті Львів. Вантаж вартістю 149 175 грн. призначений для розподільного центра в м. Сімферополь.

Норматив транзитного часу доставки— 1 день. Альтернативні витрати кожного дня затримки постачань понад установлений норматив керівництво фірми оцінює в 20,6 грн. у розрахунку на один монітор. Транспортний менеджер має у своєму розпорядженні широкий вибір способів транспортування і перевізників..

а) Автотранспортна компанія «Регіональні автоперевезення», що займається вантажними перевезеннями на далекі дистанції, готова доставити монітори по договірній ставці 1,1 грн. у розрахунку на кілометр. Відстань м. Львова до м. Сімферополь складає 940 км. По оцінці автотранспортної компанії , доставка вантажу займе 1,5 дня. Вантажівка вміщає 192 монітора.

б) Залізнична компанія «Залізничні перевезення» може забрати монітори прямо з заводського складу і доставити безпосередньо в розподільний центр м. Сімферополя. Компанія готова зробити доставку моніторів з оплатою по фіксованій ставці за завантаження вагона в розмірі 10500 грн. Транспортний менеджер компанії «Інформаційні системи» колись зіштовхувалася з затримками руху товарних поїздів на залізничних розв'язках і припускає, що в цьому випадку доставка займе три дні.

в) Посередницька – транспортна фірма «Інтегральні перевезення» , що займається організацією змішаних перевезень з використанням автомобільного і залізничного видів транспорту, може забрати відправлення безпосередньо з заводського складу, завантаживши монітори в трейлер, і доставити її на залізничний термінал у Львів, спеціально обладнаний для обслуговування змішаних перевезень, де трейлер буде завантажений на залізничну платформу. З цього моменту вантаж надійде в розпорядження залізниці, що доставить трейлер на інший термінал для змішаних перевезень, розташований поблизу від м. Сімферополь, відкіля трейлер з вантажем своїм ходом (зрозуміло, за допомогою автотягача) відправиться вже до місця кінцевого призначення — у розподільний центр. Фірма «Інтегральні перевезення» пропонує транспортування на умовах оплати всього маршруту від місця відправлення до місця призначення в розмірі 12500 грн. Передбачуваний транзитний час складає 1,5 дня. По минулому досвіді транспортний менеджер компанії «Інформаційні системи»знає, що додаткові операції вантажопереробки, неминучі через характер послуг фірми «Інтегральні перевезення», чреваті ушкодженням і утратою вантажу, збиток від яких оцінюється в 3%. Домогтися відшкодування в подібних випадках досить важко і, як правило, відразу вдається компенсувати від сили 33,3% вартості збитку.

Яку з трьох стратегій перевезень комп'ютерних моніторів варто обрати компанії «Інформаційні системи» ?

Задача 2

Фірма, розташована в місті А здійснює оптову закупівлю продовольчих товарів в інших містах , наприклад у місті N. Для перевезень фірма може укласти договір з одним із двох перевізників.

Прийміть рішення про доцільність вибору одного з перевізників.

Вихідні дані.

1. Вартість закупівлі одного кубічного метра вантажу в місті N складає 88000грн

2. Показники оцінки перевізників представлені нижче в таблиці.

Показник

Перевізник 1

Перевізник 2

Тарифна вартість транспортування, грн/1м3

3000

1000

Термін доставки вантажів, дні

1

15

Витрати на експедирування ( % від вартості вантажу )

2

4

Надійність (середня затримка постачань , дні )

1

3

Схоронність продукції, середній %

98

95