Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ_Психологія праці_2П.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

Практичне заняття № 3

Тема 4. Психологічні проблеми праці у сучасних умовах

  1. Основні проблеми праці у сучасних умовах:

  • «вузька спеціалізація»;

  • «відчуження капіталу від праці»;

  • безглузда праця;

  • залежність працівника від своєї групи;

  • «технократичне мислення»;

  • монотонність та рутинність праці;

  • співвідношення професійної та позапрофесійної праці;

  • співвідношення особистої та колективної відповідальності за результати праці;

  • співвідношення особистісного та професійного у праці;

  • престиж праці та її корисність;

  • неоднозначна суспільна корисність праці.

  1. Проблема «кращих» і «гірших» людей.

  2. Елітарні орієнтації як психологічна реальність особистості, яка самовизначається.

  3. Успіхи у праці як основа почуття власної гідності.

Основні поняття

гуманітаризація праці, елітарні орієнтації, колектив, особистісний компроміс.

реферати

  1. Основні етичні проблеми праці.

  2. Проблеми ідеалу у професійному самовизначенні.

  3. Проблеми самотності і невизнання у творчій праці.

4. Особистісний компроміс як умова побудови успішної кар’єри.

Опрацювати статтю:

Кудрявцев Т.В., Шегурова В.Ю. Психологический анализ динамики профессионального самоопределения личности // Вопросы психологии. – 1983. – № 2. – С. 51-59.

Завдання для самостійної роботи

  • опрацювати питання і статтю

3 години

  • опрацювати основні поняття

1 година

Оцінювання (тестова перевірка знань)

1 оцінка

Література

  1. Баклицький І.О. Психологія праці. Посібник. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2004. – С. 24-29.

  2. Баклицький І.О. Психологія праці: Підручник. – К.: Знання, 2008. – С. 33-35.

  3. Душков Б.А., Смирнов Б.А., Королев А.В. Психология труда, профессиональной и организационной деятельности: Словарь / Под ред. Б.А. Душкова. – М.: Академический Проект: Фонд «Мир», 2005. – 848 с.

  4. Либин А.В. Дифференциальная психология: на пересечении европейских, российских и американских традиций: учебное пособие. – М.: Эксмо, 2006. – С. 387-404.

Лабораторні заняття

Лабораторне заняття завершується виконанням професійно-орієнтованого завдання, яке студент зобов’язаний здати вкінці модулю. Студент самостійно обирає для виконання одне з запропонованих професійно-орієнтованих завдань.

Студент, який у письмовій формі не здав професійно-орієнтоване завдання, не може претендувати на отримання автоматичної оцінки за модуль.

Виконане професійно-орієнтоване завдання зараховується на підсумковій модульній роботі.

Приклади професійно-орієнтованих завдань.

Звернення до психолога директора компанії: «За декілька днів у Києві відбудеться конференція членів асоціації виробників реклами. Окрім обговорення нагальних проблем галузі, планується підписання ряду угод між підприємцями, телекомпаніями (виробниками рекламної продукції) та рядом рекламних агентств. Зрозуміло, що в умовах жорсткої конкуренції необхідно вміти відстояти позицію компанії, проте зробити це толерантно, цивілізовано. Кого з представників нашого агентства ви могли б запропонувати для представництва на міжнародній конференції?».

  1. Визначте кандидатуру, що потенційно найбільш продуктивно взаємодіятиме у конфліктній ситуації (обґрунтування представте у вигляді порівняльного аналізу з використанням діаграм та графіків).

  2. У ході роботи використовуйте методику К. Томаса «Стратегії поведінки людини у конфліктній ситуації».

  3. Змоделюйте та продемонструйте можливі результати дослідження. Зробіть передбачення можливої поведінки кандидата у конфліктній ситуації (особливості взаємодії з опонентами, суперниками у конфлікті, стратегії поведінки).

  4. Отримані результати дослідження представте у формі рекомендаційної психологічної характеристики.

Звернення до психолога директора трикотажного магазину: «Місяць тому ми прийняли на роботу нового продавця. Марина Ігорівна (продавець) має досить великий стаж роботи шкільного вчителя, високий інтелектуальний рівень розвитку. Як на мене, специфіка її попередньої професії вимагала толерантного ставлення до оточуючих, тому при прийомі на роботу ми навіть не цікавилися такими речами як рівень культури спілкування. Проте на Марину Ігорівну з боку клієнтів постійно надходять скарги щодо «невміння розмовляти з людьми». Така ситуація вимагає від нас певного рішення. Чи можете ви пояснити причини такої взаємодії Марина Ігорівни з клієнтами?».

  1. Визначте основні стратегії взаємодії досліджуваної у конфліктній ситуації (обґрунтування представте у формі детального аналізу отриманих результатів з використанням діаграм та графіків).

  2. У ході роботи використовуйте методику К. Томаса «Стратегії поведінки людини у конфліктній ситуації».

  3. Змоделюйте та продемонструйте можливі отримані результати. Зробіть передбачення можливої поведінки досліджуваної у конфліктній ситуації (особливості взаємодії з опонентами, стратегії поведінки).

  4. Отримані результати дослідження представте у формі консультативної бесіди з досліджуваною; в ході бесіди намітьте основні шляхи подолання цієї проблеми.

Звернення до психолога керівника страхової компанії: «Протягом місяця у нашій компанії на новій посаді працює Андрій Петрович. Він отримав підвищення з посади IT-працівника (програміста) на посаду головного менеджера (друга людина після керівника компанії). Проте він поводиться як «не свій», постійно уникає мене, з підлеглими ніяковіє, намагається нікого не образити. Така стратегія мені подобалася, проте інколи виникають ситуації, в яких необхідно брати «бика за роги», а він цього зробити не може. У приватній розмові він мені розповів, що у всіх проблемних ситуаціях він знав правильні дії, проте не міг діяти, оскільки це змушувало вступати у суперечку з іншими людьми. Чи могли б ви пояснити причини такої стратегії поведінки?».

  1. Визначте причини такої поведінки Андрія Петровича на новій посаді.

  2. У ході роботи використовуйте методику К. Томаса «Стратегії поведінки людини у конфліктній ситуації».

  3. Змоделюйте та продемонструйте можливі результати дослідження. Зробіть передбачення ефективності виконання досліджуваним професійних обов’язків.

  4. Отримані результати дослідження представте у формі консультативної бесіди з досліджуваним щодо отриманих результатів дослідження та поліпшенню взаємодії з оточуючими.

Звернення до психолога керівника агентства з продажу нерухомості: «Нам потрібні на посаду агенти з нерухомості, ініціативні, творчі, а головне зацікавлені у максимальному результаті працівники. Тобто людина, яка здатна боротися, і за будь-яку ціну досягати свого. Чи не могли б ви допомогти нам у доборі персоналу?».

  1. Визначте, яка стратегія поведінки у конфліктній ситуації може допомогти реалізувати очікування керівника підприємства.

  2. У ході роботи використовуйте методику К. Томаса «Стратегії поведінки людини у конфліктній ситуації».

  3. Змоделюйте та продемонструйте можливі результати дослідження.

  4. Отримані результати дослідження представте у формі рекомендаційної психологічної характеристики.

До психолога звернувся приватний підприємець: «Нещодавно я почав помічати за своїми працівниками дивну річ. На початку тижня працювати ніхто не хоче, хоча саме з понеділка ми починаємо нові проекти. Проте у п’ятницю – в останній робочий день – ентузіазм у всіх ллється через край. Я гадав, що наприкінці тижня усі мають бути стомлені, виснажені. Допоможіть розібратися, що з ними коїться і що в цій ситуації робити, адже ми не можемо починати нові проекти наприкінці тижня?».

  1. Зробіть теоретико-методологічний аналіз проблеми, з якою до вас звернувся клієнт. Зробіть припущення щодо можливих причин виникнення проблеми.

  2. Розробіть програму психологічного спостереження за динамікою працездатності працівників упродовж робочого тижня.

  3. Змоделюйте і дайте якісну оцінку отриманих результатів дослідження.

  4. Отримані результати представте у формі консультативної бесіди з приватним підприємцем.

До психолога звернулася бригадир ткацького цеху: «Нещодавно у нас була перевірка техніки безпеки і з’ясувалося, що освітлення у цеху не відповідає нормі. Ми замінили освітлювальні прилади на нові – більш потужні, проте після зміни світильників на підприємстві збільшилася кількість травм, працівники швидко стомлюються, скаржаться «що ріже в очах». Тому ми не знаємо, що робити, чи ставити попередні освітлювальні прилади, чи чекати нових травм. Що ви можете порадити у цьому випадку?»

  1. Зробіть теоретико-методологічний аналіз проблеми, з якою до вас звернулася клієнтка. Зробіть припущення щодо можливих причин виникнення проблеми.

  2. Розробіть програму психологічного спостереження за динамікою працездатності працівників в приміщеннях з різною освітленістю.

  3. Змоделюйте і дайте якісну оцінку отриманих результатів дослідження.

  4. Отримані результати представте у формі консультативної бесіди з бригадиром ткацького цеху.

До психолога звернувся начальник відділу охорони: «Охоронці скаржаться на постійну сонливість, відволікання від монітору екрану. Я спілкувався з працівниками, вони кажуть, що стомлюються і вимагають надавати триваліші перерви. Чи не могли б порекомендувати, яким чином побудувати графік перерв, щоб вони були якісними у плані фізіологічного та психологічного відпочинку охоронців?».

  1. Зробіть теоретико-методологічний аналіз проблеми, з якою до вас звернувся клієнт. Зробіть припущення щодо можливих причин виникнення проблеми.

  2. Розробіть програму психологічного спостереження за розвитком процесу втоми в охоронців упродовж зміни.

  3. Змоделюйте і дайте якісну оцінку отриманих результатів дослідження.

  4. Отримані результати представте у формі консультативної бесіди з начальником відділу охорони.

До психолога звернувся приватний підприємець: «Я працюю приватним підприємцем. Нещодавно я прийняв на посаду фрезерувальників чотирьох працівників, проте, мені здається, що вони не зовсім освоїлися з трудовими обов’язками. Я гадаю, що дехто з них не адаптувався до нового робочого місця і не адаптується ніколи, а ми не можемо витрачати гроші на неперспективних працівників. Визначте, хто з новоприйнятих фрезерувальників має проблеми з адаптацією до трудових умов».

  1. Зробіть теоретико-методологічний аналіз проблеми, з якою до вас звернувся клієнт. Зробіть припущення щодо можливих причин виникнення проблеми.

  2. Розробіть програму психологічного спостереження за процесами адаптації працівників до трудових умов. Визначте основні показники, які свідчитимуть про успішну адаптацію.

  3. Змоделюйте і дайте якісну оцінку отриманих результатів дослідження.

  4. Отримані результати представте у формі консультативної бесіди з приватним підприємцем.

До психолога звернувся керівник приватного підприємства з проблемою значного зниження об’ємів виробництва: «Я нічого не можу зрозуміти. Внаслідок економічної кризи нам довелося збільшити об’єми роботи кожного працівника та тривалість робочого дня, власне ми нікого до цього не змушували, тому залишились ті, хто свідомо пішов на ці вимушені нововведення. Проте замість логічного збільшення об’ємів виробництва у нас не лише погіршились якісні показники, але й збільшилась кількість виробничих травм, виробництво неякісного товару тощо. Допоможіть нам з’ясувати у чому причина погіршення показників виробництва».

  1. Зробіть теоретико-методологічний аналіз проблеми з якою до вас звернувся клієнт. Зробіть припущення щодо можливих причин виникнення проблеми.

  2. Розробіть програму спостереження, визначте об’єкт та предмет спостереження, основну мету, сформулюйте дослідницьку гіпотезу, що може пояснити клієнтський запит. Визначте основні показник діяльності працівників, за якими ви будете вести спостереження. Розробіть схему спостереження.

  3. Для ілюстрації отриманих вами результатів використовуйте графіки, визначте основні математичні методи для обробки даних.

  4. Результати дослідження представте у формі бесіди з керівником підприємства.