Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ_Психологія праці_2П.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

Лабораторні заняття

Кожне лабораторне заняття завершується виконанням складової частини професійно-орієнтованого завдання, яке студент зобов’язаний здати вкінці модулю. Студент самостійно обирає для виконання одне з запропонованих професійно-орієнтованих завдань.

Студент, який у письмовій формі не здав професійно-орієнтоване завдання, не може претендувати на отримання автоматичної оцінки за модуль.

Виконане професійно-орієнтоване завдання зараховується на підсумковій модульній роботі.

Приклади професійно-орієнтованих завдань.

Ви працюєте психологом у Психологічному Центрі. До вас звернувся керівник супермаркету: «Не можу збагнути, чому наші касири здійснюють таку велику кількість помилок під час нарахування покупцям здачі. Причому помиляються як на користь супермаркету, так і на користь покупців. Можливо, вони нездатні тривалий час зосереджуватися на виконанні своїх професійних обов’язків? Може, їх варто перевести на іншу ділянку роботи, наприклад, у відділ пакування або ж узагалі звільнити? Допоможіть прийняти правильне рішення».

  1. Визначте психофізіологічні характеристики працівників, що ймовірно впливають на рівень їхньої працездатності.

  2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна.

  3. Змоделюйте результати дослідження психофізіологічних показників працездатності касирів.

  4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультування керівника супермаркету.

Ви працюєте психологом у Психологічному Центрі. До вас звернувся керівник банківської установи: «Наш банківський охоронець постійно відволікається від виконання професійних обов’язків. Це не може нас не турбувати, особливо враховуючи останні збройні пограбування, скоєні у нашому районі. Він розсіяний, не зібраний, не здатен зосередитися на виконанні службових обов’язків, спілкується з клієнтами, часто розмовляє по телефону і виходить на «перекури», що створює певну небезпеку. Причому характерно, що це вже третій охоронець, який себе так поводить (перших двох ми уже звільнили). Чи не могли б Ви нам допомогти встановити причину такої їх поведінки і по можливості усунути їх?».

  1. Визначте психофізіологічні характеристики охоронця, що ймовірно впливають на рівень його працездатності.

  2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна та методику «Прогноз» В. А. Бодрова.

  3. Змоделюйте результати дослідження психофізіологічних показників працездатності охоронця.

  4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультування керівника банківської установи.

Ви працюєте психологом у Психологічному Центрі. До вас звернувся керівник будівельного супермаркету: «останнім часом у наших товарознавці зріс рівень дратівливості, що неодноразово призводило до відкритих конфліктів з покупцями. Ці конфлікти почали поширюватися також на взаємини з колегами. Можливо, це пов’язано з їх природною нестриманістю й неспроможністю бути терпеливими у спілкуванні. Допоможіть встановити причини такої поведінки і усунути її, адже звільняти таких людей я не хотів би».

  1. Визначте психофізіологічні характеристики працівників, що ймовірно впливають на рівень їхньої працездатності.

  2. У ході роботи використовуйте методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна та методику «Прогноз» В. А. Бодрова.

  3. Змоделюйте результати дослідження психофізіологічних показників працездатності товарознавців.

  4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультування керівника супермаркету.

Ви працюєте психологом у Психологічному Центрі. До вас звернувся керівник приватної фірми з розповсюдження фармакологічної продукції: «Загалом наша фірма існує уже три роки. Ще кілька місяців тому у нас не було ніяких проблем зі збутом продукції. Однак останнім часом почалися проблеми зі збутом продукції окремими працівниками. Я це пов’язую з тим, що вони різні: одні швидко втомлюються, інші – повільніше. Допоможіть вирішити цю проблему: що саме спричинює таку відмінність у їх працездатності».

  1. Вивчіть динаміку працездатності працівників протягом робочого тижня.

  2. У ході роботи користуйтеся методикою експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками Є.П. Ільїна та методикою «Прогноз» В.А. Бодрова.

  3. Змоделюйте результати дослідження психофізіологічних показників працездатності працівників.

  4. Представте висновки за результатами дослідження у формі консультування керівника фірми.