Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій Облік в банках+.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 9 Облік операцій в іноземній валюті.

Характеристика валютних операцій, здійснюваних комерційними банками та їх типи. Взаємозв’язок між валютними операціями і рахунками ностро. Валютна позиція банку за окремими видами валют та її врахування в системі бухгалтерського обліку при здійсненні обмінних операцій в іноземній валюті. Бухгалтерський облік готівкових обмінних операцій в іноземній валюті. Особливості обліку операцій купівлі іноземної валюти за іншу іноземну валюту. Облік доходів (видатків) за операціями, що здійснені в іноземній валюті. Облік результатів за обмінними операціями. Коригування статей балансу при зміні валютних курсів. Відображення результатів коригування в системі рахунків бухгалтерського обліку. Правила випуску та обігу валютних деривативів. Принципи та рахунки, що використовуються для обліку ф’ючерсних контрактів. Зв’язок між операціями в іноземній та національній валюті через рахунки 3800 та 3801 та порядок їх згортання при складанні фінансової звітності.

Тема 10 Облік операцій з основними засобами.

Економічна характеристика основних засобів банку. Їх класифікація за функціональним призначенням. Структура витрат, що формують первісну вартість ОЗ. Характеристика рахунків з обліку операцій за основними засобами. Облік капітальних вкладень в операційні та не операційні основні засоби. Облік операцій з оприбуткування, реалізації, ліквідації та безоплатної передачі основних засобів. Порядок і облік нарахування амортизації.

Тема 11 Облік операцій з нематеріальними активами.

Економічна характеристика нематеріальних активів банку. Структура витрат, що формують первісну вартість нематеріальних активів. Характеристика рахунків з обліку операцій з нематеріальними активами. Облік операцій з оприбуткування, реалізації, ліквідації та безоплатної передачі нематеріальних активів. Порядок і облік нарахування амортизації.

Тема 12. Облік лізингових операцій.

Економічний зміст лізингових операцій. Фінансовий та оперативний лізинг. Відображення в обліку операцій, здійснюваних лізингодавцем та лізингоодержувачем у раз фінансового лізингу. Облік нарахування доходів лізингодавцем та витрат – лізингоодержувачем. Методики розрахунку лізингових платежів та відображення їх складових частин у системі фінансового обліку. Облік операцій з оперативного лізингу на балансі лізингодавця та лізингоодержувача. Особливості обліку витрат за капітальним і поточним ремонтом основних засобів, отриманих у фінансовий та оперативний лізинг. Особливості відображення у податковому обліку операцій комерційних банків з основними засобами та нематеріальними активами.

Тема 1 загальні основи і принципи бухгалтерського обліку в банках

Мета: розкрити принципи організації обліку в комерційних банках, елементи методу обліку,що використовується банками, основи фінансового обліку в банках, особливості обліку господарських операцій за принципом нарахування.

ПЛАН:

1.1 Організація обліку в комерційних банках

1.2 Методологічні основи фінансового обліку в банках

1.3 Особливості обліку господарських операцій банку за принципом нарахування

Література: [1], [3], [4], [15].