Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод термодин.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Формули визначення похибки

Приведена похибка вимірювального пристрою:

, (1.1.)

де: - абсолютна похибка вимірювання; - результат вимірювання величини; - істинне значення виміряної величини; - нормалізуюче значення (діапазон вимірювань).

, (1.2.)

де: - межа допустимої основної величини; - клас точності засобу вимірювання.

, (1.3.)

де: - додаткова похибка засобу вимірювань; - показання приладу при робочих і при нормальних умовах.

Засоби вимірювання температури

Вимірювання температури засноване на явищі теплообміну між вимірювачем температури і тілом.

Одиницею температури є градус Кельвіна (К) чи градус Цельсія (°С). Термометри, дія яких заснована на використанні теплового випромінювання тіл називають пірометрами.

Скляні рідинні термометри, які застосовуються в техніці, діляться на:

  • термометри широкого застосування, без введення поправок до їх показань: ртутні (- 35…+600°С), рідинні (-185…+300°С);

  • термометри підвищеної точності, до показань яких вводяться поправки згідно свідоцтва: ртутні (-35…+600°С), ртутні для точних вимірювань (0…+500°С), рідинні (-60…+100°С).

Частіше виготовляють термометри двох типів: палочні та з вкладеною шкалою. Термометри з вкладеною шкалою більш зручні для спостережень.

У практиці вимірювання температур широке розповсюдження отримали термопари, в основі роботи яких лежить ефект Зеєбека. Термопари застосовують для вимірювання температур в діапазоні -200…+2500°С. У практиці вимірювання температур в діапазоні від -260 до +750°С, а в окремих випадках до +1000°С знаходять застосування термометри опору. Принцип дії термометрів опору заснований на ефекті вимірювання електричного опору провідників зі зміною температури.

Засоби вимірювання тиску

Для вимірювання малих перепадів тиску повітря чи неагресивних газів використовують мікроманометри.

Точними (зразковими) приладами для вимірювання високих тисків є поршневі манометри. За допомогою таких манометрів вимірюють тиски до 60 кг·с/см з точністю до 0,01%.

У практиці вимірювання тиску (діапазон від 50 Па до 1000 МПа) широке

застосування отримали прилади, принцип дії яких заснований на використанні пружної деформації чутливих елементів, які сприймають тиск середовища.

Манометри з пружними чутливими елементами, обладнані перетворювачами з уніфікованим сигналом постійного струму, призначені для роботи у інформа-ційно вимірювальних системах.

Манометри з трубчатою пружиною отримали найбільше розповсюдження для вимірювання тиску в діапазоні від 0,1 до 1000 МПа. Манометри, в залежності від їх призначення, діляться на зразкові типу МО класів точності 0,16; 0,25 та 0,4, підвищеної точності, типу МТІ класів точності 0,6 та 1, і технічні класів точності 1; 1,6; 2,5.

Для вимірювання перепадів тиску і витрати рідини за перепадом тиску в звужувальному пристрої використовуються диференціальні мембранні манометри.