Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriterii.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

V. Знання з мови та мовні вміння

Перевіряються вміння розпізнавати мовні явища, групувати, класифікувати мовні одиниці (І варіант курсу), а також розуміння значення слова, уміння правильно вимовляти слова, утворювати форму слова, будувати (доповнювати, трансформувати) сполучення слів та різні за синтаксичною будовою речення (І, ІІ варіанти курсу).

Для контрольної перевірки використовують завдання тестового характеру, складені на матеріалі окремих слів, сполучень слів, речень. Форма роботи фронтальна. Учням пропонують 4 завдання, які передбачають вибір правильної відповіді серед кількох запропонованих варіантів. Окрім того, до кожного із завдань учневі треба дібрати власний приклад. За кожне із завдань учень одержує по 2 бали, за приклад до кожного пункту – ще по 1-му балу.

Наприклад, учень який правильно вибрав відповіді у всіх 4 завданнях (8 балів) і дібрав приклади на 3 з них (3 бали), одержує ІІ балів.

Тестова перевірка знань з мови та мовних умінь здійснюється 2 рази на семестр. Обсяг роботи планується таким чином, щоб учень середнього рівня підготовки міг виконати її за 15 – 20 хвилин уроку.

Усне опитування стосовно знань з мови та мовних умінь використовується для навчальних, а не для контрольних завдань.

Підсумкова оцінка за семестр (за рік) виводиться на основі перелічених вище показників. У 1-2 класах така оцінка є описовою, у 3-4 класах виставляється за 12-бальною шкалою.

Читання (російська мова та мови інших національних меншин)

(2 – 4 класи)

Перевіряється вміння читати вголос та мовчки й розуміти прочитане; сформованість певного кола літературознавчих знань та умінь; уміння самостійно працювати з книгою, користуватися бібліотекою.

Читання вголос

Перевіряється вміння читати вголос із належною швидкістю, з додержанням орфоепічних та інтонаційних норм.

Перевірка здійснюється раз на семестр. Вчитель дає учневі текст, опрацьований на попередніх уроках, деякий час на підготовку і пропонує прочитати цей текст перед класом. Обсяг тексту визначається так, щоб час його озвучення учнем (з нормативною швидкістю) дорівнював 1-2 хвилини.

У 2 класі читання вголос оцінюють словесно, у 3 – за 12-бальною шкалою.

Читання вголос у 3, 4 класах оцінюється за такими критеріями:

Рівень

Бали

Критерії оцінювання

Початковий

1-3

Учень значну частину слів у тексті читає складами, недостатньо правильно членує текст на речення, не пов`язує належним чином слова в реченні між собою, робить недоречні паузи; припускається значної кількості пропусків, перестановок, заміни звуків та складів.

Середній

4-6

Учень читає цілими словами (окремі слова – складами) ; поділяє текст на речення, правильно інтонуючи кінець речення; однак читає не досить плавно, зі швидкістю, що не відповідає нормам, припускається помилок в інтонаційному (смисловому) пов`язуванні слів у реченні; окремих пропусків, замін, перестановок звуків та складів.

Достатній

7-9

Учень читає правильно, плавно, зі швидкістю, близькою до норми, але припускається недоліків в поділі речення на смислові відрізки, інтонуванні речень різної синтаксичної будови.

Високий

10-12

Учень читає правильно, плавно, з належною швидкістю, вправно поділяє речення на смислові відрізки, інтонує речення відповідно до змісту тексту, орієнтує читання на певну слухацьку аудиторію.

Швидкість читання вголос на кінець І та ІІ семестрів орієнтовно визначається так: у І класі – 20-30 слів за хв, у 2 класі - 30-50 слів за хв, у 3 класі 50-70 слів за хв, у 4 класі – 70-90 слів за хв.

Швидкість читання у 3, 4 класах враховується таким чином: бали 7 – 12 може одержати той учень, швидкість читання якого не нижча за норму для відповідного класу. Тому учневі, який не виконує цієї умови, знижують оцінку на 1 бал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]