Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriterii.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Обсяги текстів для контрольних робіт (списування, диктанти)

Клас

Кількість слів на кінець семестру

І семестр

ІІ семестр

3

45 – 50

55 – 60

4

60 – 65

70 – 75

Оцінювання. Контрольний диктант оцінюється в балах, відповідно виводяться рівні.

При оцінюванні слід брати до уваги, що:

  • усі орфографічні помилки вважаються грубими;

  • пунктуаційні помилки прирівнюються до орфографічних;

  • 2 помилки на заміну букв українського алфавіту, пропуск, перестановку букв вважаються однією негрубою, 3 помилки – однією грубою (прирівнюються до однієї орфографічної);

  • 3 виправлення прирівнюються до однієї негрубої помилки;

  • помилка в одному слові, що повторюється кілька разів, вважається однією; помилки на одне правило в різних словах – різними;

  • орфографічні та пунктуаційні помилки на правила, які не вивчалися, виправляються, але не враховуються при оцінюванні диктанту, крім випадків, коли слова були записані на дошці, а пунктограми продиктовані.

Нормативи оцінювання орфографічної та пунктуаційної грамотності

Рівні

Бали

Кількість помилок

Початковий

1

2

3

8

10-11

12 і більше

Середній

4

5

6

5 (2 грубі й 3 негрубі або навпаки)

6 (3 грубі й 3 негрубі)

7 (3 грубі й 4 негрубі або навпаки)

Достатній

7

8

9

3 негрубі

3 (2 грубі й 1 негруба або навпаки)

4 (2 грубі й 2 негрубі )

Високий

10

11

12

-

1 негруба (пропуск, заміна, перестановка букв)

2 негрубі

Виведення рівнів та підсумкових балів за семестр.

Підсумковий рівень за семестр виводиться у 2 класі (у 1 – за рік). Оскільки оцінювання в балах не проводиться, рівні мовленнєвої діяльності (аудіювання, говоріння – діалогічне й монологічне – та читання і письмо (2 клас) виводяться на основі спостережень та проведення контрольних зрізів – у 1 класі в кінці року, у 2 класі в кінці кожного семестру.

У 3-4 класах у кінці кожного семестру виводиться підсумковий бал, який відповідає тому чи іншому рівню. Підсумковий бал узагальнено відображає мовну й мовленнєву підготовку учня й складається з результатів оцінювання:

  • аудіювання;

  • говоріння (діалогічне й монологічне);

  • читання й розуміння прочитаного;

  • знань про мову й мовні та етнокультурознавчі уміння;

  • орфографічні уміння;

  • ведення зошитів.

Контрольна перевірка здійснюється фронтально та індивідуально.

Фронтально оцінюється: аудіювання, списування, диктант, мовні знання й уміння.

Індивідуально оцінюються: говоріння (діалогічне й монологічне мовлення), читання вголос і розуміння прочитаного, етнокультурознавчі знання та уміння.

Оцінювання навичок говоріння і читання вголос та розуміння прочитаного здійснюється протягом семестру шляхом поступового накопичення балів. Для виведення підсумкової оцінки можуть братися останні показники, що свідчать про зростання умінь і навичок. В окремих випадках проводиться індивідуальне контрольне оцінювання. Можливі варіанти, коли учні, які протягом семестру мають високі показники, одержують підсумковий бал без додаткової перевірки.

Ведення зошитів оцінюється за 12-бальною шкалою 2 рази за семестр, хоч перевіряються щотижнево. При цьому враховується грамотність записів, охайність, виконання всіх завдань, техніка письма, культура оформлення робіт.

Критерії оцінювання поточних письмових робіт у зошитах.

Клас

Рівень

Бали

Критерії оцінювання

2

3-4

Початковий

1-3

Робота виконана, однак у ній допущено 8 і більше орфографічних та пунктуаційних помилок; спотворені форми багатьох букв, неправильні їх поєднання, не витримується однаковий нахил літер та їх розмір; є багато відхилень від вимог до культури оформлення письмових робіт.

2

3-4

Середній

4-6

Робота виконана в цілому грамотно, однак у ній допущено 5-7 орфографічних та пунктуаційних помилок; робота написана розбірливо, але є значна кількість відхилень у написанні букв та їх поєднань; наявні окремі відхилення від вимог до культури оформлення письмових робіт.

2

3-4

Достатній

7-9

Робота виконана грамотно, допущено 2-4 помилки; написана розбірливо, букви та їх поєднання в цілому зображені правильно; відхилення від вимог до оформлення письмових робіт незначні.

2

3-4

Високий

10-12

Робота виконана грамотно, допускається 1 груба чи 1 негруба помилки; написана чітко, з дотриманням правильного накреслення літер та їх сполучень; належна культура оформлення.

Протягом семестру досягнення учня з тих чи інших видів мовленнєвої діяльності чи знань з мови оцінюється в балах. У журналах для цього відводяться окремі колонки, в яких не проставляється дата: “Аудіювання”, “Говоріння”, “Читання і розуміння прочитаного”, “Ведення зошитів”, “Мова”, “Диктант”, “Списування”, “Етнокультурознавчі знання”.

Підсумкове оцінювання проводиться за тією самою методикою, що і з російської мови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]