Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriterii.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Рівні оцінювання навичок письма у 2 класі

Рівні

Характеристика письма

Початковий

Учень виконав роботу, але неохайно. Допущено більше 6 графічних помилок, в тому числі на вживання букв українського алфавіту.

Середній

Учень пише в основному акуратно, каліграфічно. Однак допущено 4-6 помилок у вживанні букв українського алфавіту, на пропуск, перестановку букв.

Достатній

Учень пише акуратно, каліграфічно. Допускає 2-3 помилки у вживанні букв українського алфавіту, на пропуск чи перестановку букв.

Високий

Учень пише акуратно, каліграфічно, грамотно, правильно вживає букви українського алфавіту. При цьому допускається 1 помилка на їх заміну, пропуск чи перестановку букв.

ІV. Оцінювання знань з мови, мовлення та мовних умінь

Оцінювання мовних знань та умінь відбувається у 3-4 класах після опрацювання певних тем (“Звуки і букви”, “Орфографія”, “Будова слова”, “Речення”, “Текст”, “Іменник”, “Змінювання іменників за відмінками” тощо).

Методика перевірки.

Перевірка здійснюється фронтально у письмовій формі з виконанням завдань тестового характеру.

Учням пропонуються завдання на:

  • розпізнавання вивчених мовних явищ (підкреслити, позначити, виписати);

  • виявлення відмінностей у подібних явищах російської й української мов;

  • класифікацію (групування);

  • добір власних прикладів, утворення словосполучень, речень із заданих слів, доповнення і побудова речень, тексту, сполучення чи доповнення частин прислів’їв і приказок, добір синонімів чи заміна слів синонімами; встановлення за допомогою сполучників зв’язку між частинами речень тощо.

Контрольна робота складається з 4 завдань, з них 1– на виявлення знань з мови, 3 – на виявлення рівня практичних умінь.

Обсяг завдань має бути таким, щоб учні могли виконати їх за 15-20 хвилин. Час, який лишається, використовується для перевірки умінь аудіювання чи письма (списування).

За кожне бездоганно виконане завдання з мови учень одержує 2 бали. При цьому додається один бал за самостійно і правильно дібрані приклади, дописування ряду слів, добір синонімів і т.п.

Якщо учень з певних причин не виконав або не виконував роботу, йому надається можливість виконати подібну.

V. Оцінювання орфографічних та пунктуаційних умінь учнів.

У 3-4 класах перевіряється рівень орфографічної та пунктуаційної грамотності учнів. Формами її перевірки є контрольне списування та диктант.

Перевіряються уміння правильно писати слова на вивчені орфографічні правила та словникові слова, написання яких діти запам’ятовували, правильно оформляти роботу, вживати розділові знаки відповідно до опрацьованих правил.

Методика перевірки.

Перевірка здійснюється фронтально за традиційною методикою.

Для контрольної роботи (списування чи диктанту) добирається доступний для учнів даного класу текст, максимально насичений орфограмами та пунктограмами на попередньо засвоєні правила (не менше 2-3 орфограм та пунктограм на кожне). При цьому слід уникати текстів, у яких є багато нових, незрозумілих слів. Поодинокі слова слід пояснювати і записувати на дошці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]