Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriterii.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Читання вголос

Перевіряється вміння читати вголос із належною швидкістю, плавно, з додержанням орфоепічних та інтонаційних норм.

Перевірка здійснюється індивідуально: вчитель дає учневі текст, опрацьований на попередніх уроках, деякий час на підготовку і пропонує прочитати цей текст перед класом . Обсяг тексту визначається так, щоб час його озвучення учнем (з нормативною швидкістю) дорівнював 1-2 хвилин. Протягом семестру кожен учень 3, 4 класу повинен мати оцінку за читання вголос.

Швидкість читання вголос:

Клас

І варіант

ІІ варіант

2

3

4

  • усний курс

50-60 слів за хв

60-80 слів за хв

  • усний курс

  • не оцінюється

50-60 слів за хв

Читання вголос оцінюється за такими критеріями:

Рівень

Бали

Критерії оцінювання

Початковий

1-3

Учень значну частину слів у тексті читає складами, недостатньо правильно членує текст на речення, не пов`язує належним чином слова в реченні між собою; припускається значної кількості пропусків, перестановок, заміни звуків та складів.

Середній

4-6

Учень читає цілими словами (окремі слова – складами); поділяє текст на речення, правильно інтонуючи кінець речення; однак читає не досить плавно, зі швидкістю, що не відповідає нормам, припускається помилок в інтонаційному (смисловому) пов`язуванні слів у реченні; окремих пропусків, замін, перестановок звуків та складів.

Достатній

7-9

Учень читає плавно, зі швидкістю, близькою до норми, але припускається недоліків в поділі речення на смислові відрізки, інтонуванні речень різної синтаксичної будови

Високий

10-12

Учень читає правильно, плавно, з належною швидкістю, вправно поділяє речення на смислові відрізки, інтонує речення відповідно до змісту тексту.

Читання мовчки

Вміння читати мовчки як перевірний вид роботи застосовується, починаючи з 4 класу (І варіант курсу). Перевірка здійснюється один раз на семестр.

Перевіряється вміння прочитати незнайомий текст відповідного обсягу та ступеня складності і зрозуміти його. Швидкість читання мовчки наприкінці 4 класу 70-160 слів за хвилину: не менш ніж 70 слів за хвилину, але бажано значно швидше (добре, якщо вдвічі).

Робота здійснюється фронтально: учні читають незнайомий текст від початку до кінця; вчитель фіксує початок роботи, а також те, хто з учнів прочитав з мінімально прийнятною швидкістю (80 слів за хвилину), хто показав вищу, а хто нижчу за цей мінімум швидкість.

Розуміння прочитаного виявляється у такий самий спосіб, як і при аудіюванні: учням пропонують 6 запитань за текстом з 3 варіантами відповідей для вибору. Правильний вибір відповіді на одне запитання дає 2 бали.

Швидкість читання мовчки

При оцінюванні цього виду мовленнєвої діяльності швидкість враховується таким чином: бали 10-12 може одержати той учень, швидкість читання якого наприкінці 1 семестру не нижча за мінімальний показник для попереднього класу; у 2 семестрі - не нижча за мінімальний показник для даного класу (80 слів). Той, хто не виконує цієї умови, одержує на 1 бал менше. Наприклад, учень правильно відповів на 5 з 6 запитань, але одержує не 10, а 9 балів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]