Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriterii.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Орієнтовна кількість слів у текстах для читання вголос

Клас

Кількість слів

2

35 – 45

3

45 – 55

4

55 – 65

Швидкість читання вголос не вимірюється. Орієнтиром є плавне читання з нормальною для усного мовлення швидкістю. Як правило, у 3-4 класах учні читають українською мовою майже з такою ж швидкістю, як і російською (відстають лише слабші учні). У 2 класі темп читання українською мовою дещо нижчий, ніж російською, допускається поскладове прочитування окремих багатоскладових слів.

У 2 класі на основі перевірки умінь читати вголос українською мовою виводяться рівні, а в 3-4 класах, крім того, ці уміння оцінюються і в балах.

Критерії оцінювання читацьких умінь та розуміння прочитаного

Клас

Рівень

Бал

Критерії оцінювання

2

3-4

Початковий

3-1

Учень читає тихо, недочитує закінчення окремих слів, перекручує слова, наявні паузи, поскладове читання, не вміє інтонувати речення, допускає низку помилок у вимові слів, наголошуванні. Виявляє певне розуміння прочитаного за допомогою навідних запитань.

2

3-4

Середній

6-4

Учень читає в міру голосно. Однак темп читання нерівномірний, в окремих випадках наявні паузи, перекручування деяких слів, поскладове читання.

Виявляє неповне розуміння прочитаного. Відповідає правильно лише на 2-3 поставлених запитання.

2

3-4

Достатній

9-7

Учень читає в міру голосно, плавно, в основному правильно вимовляє слова, дотримується логічних пауз, правильно інтонує речення, однак у процесі читання допускає 2-3 помилки (орфоепічні, інтонаційні, у наголошуванні).

Виявляє повне розуміння прочитаного, однак може допустити 1-2 помилки в поясненні слів чи виразів.

2

3-4

Високий

12-10

Учень читає в міру голосно, плавно; правильно вимовляє слова, дотримується логічних пауз, правильно інтонує кінець речень.

Виявляє повне розуміння прочитаного (дає правильні відповіді на всі запитання до тексту в тому числі й етнокультурознавчого характеру).

У процесі читання може бути допущено 1-2 помилки в наголошувані слів чи вимові окремих звуків, або 1-2 помилки у поясненні слів чи виразів.

П и с ь м о. Починаючи з 2 класу в учнів формуються уміння писати, вживаючи букви українського алфавіту. У кінці навчального року у 2 класі перевіряється якість їх сформованості.

Методика перевірки.

Перевірка здійснюється фронтально. Учням пропонується текст для списування, в якому пропущені букви і, и, е, є, ї, ґ тобто букви, які найчастіше піддаються інтерференції, в результаті чого учні вживають на їх місці відповідні букви російського алфавіту. Обсяг тексту для списування 35-40 слів. Час роботи - 15-20 хвилин. Крім того, здійснюється поточна перевірка зошитів і результати її враховуються при виведенні рівнів.

Під час оцінювання навичок письма у 2-4 класах беруться до уваги техніка письма та культура запису. Якість навичок письма перевіряється щотижнево, а в кінці кожного семестру у відповідну графу журналу у 3-4 класах виставляється узагальнена оцінка за ведення зошитів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]