Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriterii.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Техніка письма та культура оформлення письмових робіт

Перевіряється вміння писати з належною швидкістю, правильно відтворюючи форму великих і малих рукописних букв, правильно поєднувати їх у слові і розташовувати слова на лініях сітки зошита.

Перевіряється також уміння оформити письмові роботу: розташувати на рядку заголовок тексту, дотримуватися полів, виділяти абзаци, акуратно підкреслювати та робити інші позначки тощо.

Оцінювання техніки письма (графічні навички та швидкість письма) здійснюється раз на семестр , починаючи з другого семестру 3 класу,

З цією метою пропонується списування з друкованого тексту протягом 3 хвилин. Кількість списаних учнем знаків (літер та пунктуаційних знаків) підраховується і виводиться швидкість письма: кількість знаків, записаних протягом хвилини.

Оцінювання техніки письма здійснюється за такими критеріями:

Рівень

Бали

Критерії оцінювання

Початковий

1-3

Учень певною мірою оволодів графічною навичкою, але спотворює форму багатьох букв, робить неправильні поєднання; пише надто дрібними (висотою до 2, 5 мм) або надто великими (понад 6 мм) літерами, не витримує однакового нахилу літер.

Середній

4-6

Учень пише досить розбірливо, але припускається значної кількості відхилень у написанні букв та їх поєднанні, окремі букви уподібнюються між собою за формою, що утруднює сприймання тексту.

Достатній

7-9

Учень пише розбірливо, в цілому правильно виписуючи та поєднуючи букви; форма тієї самої букви у всьому тексті переважно однакова, розміри букв, їх нахил близькі до норми; наявна безвідривність у всіх природних поєднаннях букв, однак не завжди правильно здійснені відривні поєднання.

Високий

10-12

Учень пише чітко, правильно виписуючи та поєднуючи букви; розміри букв, їх нахил у межах норми; письмо відзначається індивідуальністю, однак без витіюватих елементів, які могли б заважати сприйманню написаного і гальмувати швидкість письма.

При оцінюванні техніки письма враховується також його швидкість.

Нормативною вважається така швидкість письма (на кінець навчального року)

Клас

І варіант

ІІ варіант

3

4

20-25 знаків за хв

25-30 знаків за хв

15-20 знаків за хв

20-25 знаків за хв

Учень, у якого швидкість письма нижча за норму, одержує оцінку на 1 бал меншу, ніж та, на яку він заслуговує за загальну якість письма. При цьому наприкінці 1 семестру беруть за основу оцінювання швидкості норму попереднього класу; наприкінці 2 семестру – норму даного класу.

Культуру оформлення письмових робіт оцінюють раз на семестр, починаючи з 3 класу. Це здійснюється на основі загального аналізу зошитів для поточних та контрольних робіт учнів (раз на семестр учневі виставляють узагальнену оцінку у колонці класного журналу з позначкою “Зошити”).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]