Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи андрагог_ки.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
942.59 Кб
Скачать

Передмова

Ця книга для тих, хто цікавиться основними проблемами освіти дорослих.

Освіта дорослих — невід’ємна і водночас відносно відокремлена частина системи освіти. Комплекс проблем, пов’язаних з її функціонуванням і розвитком, мають свою змістову специфіку, зумовлену особливостями контингенту, а також своєрідністю завдань, на виконання яких спрямована діяльність основних його підрозділів. Звідси своєрідність підходів до питань стратегії її розвитку в сучасних умовах.

Зростаюча значущість освіти дорослих — загальновизнаний факт. У світі немає жодної країни, яка не була б тією чи іншою зобов’язана їй своїм технологічним, соціально-економічним, культурним прогресом. Так само, як і немає країни, яка б не пов’язувала своє майбутнє з її подальшим розвитком. У соціологічних прогнозах на наступне століття освіті дорослих відводиться виключно важлива роль.

Завдання, які стоять перед освітою дорослих, проблеми її розвитку постійно ускладнюються і все більше потребують для свого осмислення узгоджених зусиль представників різних наук про людину і суспільство — філософів, соціологів, педагогів, економістів. Звідси необхідність міждисциплінарного підходу до розгляду питань освіти дорослих.

Головне завдання освіти дорослих, про що зазначається в матеріалах ЮНЕСКО, — забезпечити людину комплексом знань і умінь для активного творчого життя в сучасному суспільстві. Мова йде про розвиток людини впродовж усього життя як робітника, громадянина, індивідуальності, а отже, і про неперервну освіту, яка супроводжує людину в різні періоди її життя.

Неперервність передбачає таке входження дорослих в освітню діяльність, при якому вона здатна підвищити їх упевненість у завтрашньому дні, допомогти грамотно інтерпретувати життєві явища, сприяти консолідації людей на основі загальнолюдських цінностей, розвивати соціальну і професійну мобільність, тобто визначити для себе сенс життя, своє місце в соціумі, свій людський і громадянський обов’язок.

Суб’єкт навчально-пізнавальної діяльності в освіті дорослих історично змінюється, він набуває все більшого кількості ознак і характерних особливостей, які відрізняють його від учнів шкільного віку. Він уже далеко не той, яким був у період ліквідації неграмотності, якісно новими стали його потреби, інтереси.

Характерною тенденцією історичних змін в освіті дорослих є її змістове й організаційне відокремлення, яке виражається в розширенні мережі закладів, розрахованих виключно для дорослого населення, в різноманітності програм, які пропонуються цими закладами. Як наслідок цього глобального процесу виникає і поширюється коло реалій, яких немає в дитячій та юнацькій освіті.

Відповідно до задуму автора, в посібнику мають знайти відображення чотири основні ідеї:

а) міждисциплінарність, яка передбачає включення матеріалу з різних галузей науки, що мають свій предмет в освіті дорослих; б) комплексність, яка передбачає різноманітність зв’язків освіти дорослих з різними сторонами життєдіяльності людини і суспільства, а також характеристику соціального контексту розвитку освітньої практики; в) всебічність — можливість повніше охопити проблеми, які потребують теоретичного осмислення і практичного вирішення; г) цілісність — можливість показати єдність різних напрямків освітньої діяльності; важливість освіти для цілісного розвитку людини.

Посібник побудований таким чином, що ним зможуть користуватися студенти і аспіранти, які працюють над проблемами соціальної педагогіки, соціальні педагоги і соціальні працівники, всі, хто цікавиться проблемами освіти дорослих. Посібник відкривається розділом, який присвячений процесу становлення і розвитку андрагогіки як науки про освіту дорослих. Далі йдуть розділи, присвячені соціально-психологічним особливостям дорослих, ролі освіти в соціалізації дорослих, на цій основі аналізується освіта в структурі людської діяльності; моделі освіти і “людські ресурси” суспільства; загальні особливості освітньої діяльності дорослих; потреби, очікування, установки різних груп дорослих, які включаються в освітній процес. Ціннісність освіти і її соціально-практична значущість для суспільства та особистості; система неперервної освіти: принципи, функції і структура; неперервна освіта як фактор розвитку дорослої людини — ці та інші питання знаходять відображення в наступному розділі посібника.

До кожного розділу подається список рекомендованої літератури і спеціальні завдання, що спонукають читача до роздумів над прочитаним.

Посібник також містить короткий термінологічний словник і набір методик для проведення діагностичних досліджень.