Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи андрагог_ки.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
942.59 Кб
Скачать

Дякуємо за співпрацю!

Додаток Д

Інтерв’ю з людиною, яка тимчасово втратила роботу

Мета інтерв’ю: з’ясувати ступінь деструктивного впливу безробіття, необхідність психологічної підтримки і корекції у процесі навчання.

  1. Вступ

Мене звуть ... . Якщо Ви не заперечуєте, я хотів(ла) б поставити Вам кілька запитань. Мене цікавить, де Ви працювали, Ваші сьогоднішні проблеми. Бажано, щоб наша розмова була неформальною, тому не намагайтеся шукати точне формулювання для відповідей. Якщо я чогось не зрозумію, я перепитаю Вас. Звичайно, Ви можете повернутися до будь-якої частини бесіди і додати, що вважаєте за потрібне.

  1. Питання інтерв’ю

1. Розкажіть, будь ласка, про свою професійну кар’єру. Чи отримали Ви професійну освіту? Де і коли? Як склалася Ваша трудова біографія: де і ким працювали? Якщо міняли місце роботи чи спеціальність, то з якої причини? Назвіть найбільш пам’ятні для Вас моменти, пов’язані з Вашою трудовою діяльністю.

(Важливо зафіксувати за об’єктивними даними темп просування по роботі, а за суб’єктивними – ставлення до різних видів діяльності і до кар’єри. Завдання – з’ясувати ставлення до роботи).

2. Як Ви вважаєте, яке значення має робота в житті людини? Що для Вас головне в роботі?

(Потрібно, по-перше, визначити рівень захоплення роботою і професією. По-друге, з’ясувати, наскільки людина зацікавлена роботою. Якщо підкреслює матеріальний бік роботи, то який розмір заробітку вважає достатнім, які професії здаються у цьому аспекті привабливими?)

3. Скільки часу Ви не працюєте? З яких причин залишилися без роботи?

(Завдання цього питання – з’ясувати об’єктивні і суб’єктивні причини безробіття. Важливо зрозуміти, чи приймає людина відповідальність на себе за ситуацію, що склалася, чи схильна звинувачути владу, економічну ситуацію і т. ін.).

4. З якими проблемами Ви зіткнулись, залишившись без роботи? Як Ви себе почуваєте у ролі безробітного?

(Важливо визначити рівень деструктивного впливу безробіття, зрозуміти, наскільки у даному конкретному випадку ситуація оцінюється як катастрофічна).

5. Чи змінилось Ваше ставлення до близьких та друзів після втрати роботи? Чи відчуваєте Ви труднощі в організації вільного часу? Як втрата роботи відбилася на Вашому здоров’ї?

6. Чи можете Ви сказати, що безробіття багато що змінило в Вас? Що Ви думаєте з цього приводу?

(Важливо зрозуміти, чи справилась людина із ситуацією, що виникла, які винесла уроки на майбутнє).

7. Як Ви плануєте своє подальше життя? Що збираєтеся зробити найближчим часом? За яких умов працевлаштування може задовольнити Вас?

(Тут важливо з’ясувати, що є домінантою в життєвих орієнтаціях людини. Чи готова людина до зміни сфери діяльності?).

8. На які запитання Ви хотіли б отримати відповідь на навчальних заняттях? З яких проблем хотіли б виступити, обмінятися думками, подискутувати?

(Відповіді на ці запитання дозволяють намітити програму індивідуального освітнього маршруту опитуваного й оптимальну форму її організації).

  1. Завершення бесіди Дякую Вам. Я сподіваюся, що наша бесіда не стомила Вас. Все, про що я довідався(лася) сьогодні, допоможе у нашій подальшій співпраці.

На завершення бесіди повідомте про себе деякі дані: скільки Вам років, Ваш сімейний стан, де працюють чи вчаться члени Вашої сім’ї.

Інформація, отримана в ході інтерв’ю, дозволить вирішити такі питання:

  • про консультацію психолога;

  • про спеціальну роботу з профорієнтації;

  • про те, як має бути організоване професійне навчання;

  • яка робота повинна бути проведена з метою подальшого працевлаштування.

Додаток Е